Entisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) entisen erityisavustajan Tapani Mäkisen (kok.) lahjussyytteiden keskiössä on yhteensä 20 000 euroa, jotka Mäkinen syyttäjien mukaan sai kahdelta yrittäjältä käteisenä. Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.
Rahasumma siirtyi syyttäjien mukaan yrittäjiltä Mäkiselle vuoden 2015 tammikuussa, jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Syyttäjien mukaan Mäkinen pyrki kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli sen puolesta, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan.
Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Juhani Sjöblomin omistama Vekkox-yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten. Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitystarkoituksiin soveltuville maa-alueille.
Syytteen mukaan Sjöblom oli Vekkoxin enemmistöomistaja ja käytti siinä tosiasiallista määräysvaltaa. Toinen juttuun liittyvä yritys on syytteen mukaan Vekkoxin läheinen yhteistyökumppani ja Sjöblom omisti siitäkin osuuden. Syyttäjät vaativat Sjöblomille ja toiselle yrittäjälle rangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta. Tavoitteena oli ajaa yritysten etua, vaikka rahat tulivatkin yrittäjien henkilökohtaisista varoista, syyttäjät katsovat.
Syyttäjien mukaan yrittäjät pyrkivät vaikuttamaan muihinkin kaupunginhallituksen jäseniin ainakin lähettämällä näille sähköpostia. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin, että etuosto-oikeutta käytetään.
Syytetyt kiistävät
Syytetyt kiistävät syytteet. Mäkisen asianajajana toimivan Petteri Sotamaan mukaan 20 000 euron käteissummassa oli kyse lainasta, joka ei millään tavoin liittynyt Vantaan kaupungin asioihin ja joka on myös maksettu takaisin.
– En kommentoi muuta kuin että kyse on vanhojen tuttavien välisestä lainasta, joka on jo maksettu takaisin. Se on velkakirjaehtojen mukaisesti takaisin maksettu. Tämä oikeudenkäynti on täysin turha, sanoi Sotamaa tiistaina aamulla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa pidetyn valmisteluistunnon jälkeen.
Yksi puolustuksen teemoista tulevassa oikeudenkäynnissä on se, että lahjonnasta syytetyt yrittäjät ovat antaneet henkilökohtaisia lainoja muillekin kuin Mäkiselle.
Syytteen mukaan Mäkinen pyysi yrittäjiltä rahaa, koska hän oli taloudellisissa ongelmissa maksamattoman velan vuoksi. Hänellä oli myös maksuhäiriömerkintä.
– Mäkinen on saanut rahat käteisenä, ja se on suhteellisen epätavallista. Se, että rahat on maksettu takaisin vasta esitutkinnan alettua herättää epäilyksen, että niitä ei ole ollut tarkoituskaan maksaa takaisin, sanoo Katja Kyrö, toinen jutun syyttäjistä.
Syytetyille aiotaan vaatia ehdollista vankeutta
Syyttäjäpuoli aikoo vaatia sekä Mäkiselle että molemmille yrittäjille ehdollista vankeutta. Tarkempi rangaistusvaatimus on kuitenkin määrä esittää vasta pääkäsittelyssä. Syyttäjät vaativat lisäksi yrittäjille neljän vuoden liiketoimintakieltoa.
Kyrön mukaan käsiteltävä tapaus on vakava ja merkittävä. Vaikka korruptiota ei Suomessa pidetä laajalle levinneenä ongelmana, Mäkisen syytteisiin johtaneet tapahtumat ovat hänen mukaansa esimerkki siitä, miten julkisia asioita pyritään sopimaan tuttavien kesken.
– Korruptiojutut ovat aina merkittäviä. Onko 20 000 euroa vähän vai paljon, ei ole oleellinen kysymys, sanoi Kyrö toimittajille käräjäoikeuden aulassa valmisteluistunnon jälkeen.
Takana kymmenkunta vuotta kansanedustajana
Tapani Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajaksi. Häkkänen oli oikeusministerinä Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa hallituskauden loppupuoliskolla eli vuosina 2017–2019.
Mäkinen jätti tehtävänsä Häkkäsen erityisavustajana huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa. Mäkinen oli viime kuntavaalien jälkeen valittu muun muassa Vantaan kaupunginvaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.
Sekä Mäkinen että Sjöblom ovat olleet myös kokoomuksen kansanedustajia. Mäkinen istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015, Sjöblom puolestaan vuosina 1997–2007.
Syytetyt eivät olleet paikalla valmisteluistunnossa. Jutun pääkäsittely on Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa huhtikuussa, ja siihen on varattu kymmenkunta istuntopäivää. Juttua käsitellään kolmen tuomarin voimin.