Karjalan lennoston komentajana toiminut Markus Päiviö nimitteli ja uhkaili humalapäissään vapaaehtoisen kertausharjoituksen osallistujia, syyttäjä sanoo.
Syyttäjän mukaan Päiviö oli muun muassa nimitellyt osallistujia sukupuoliseen suuntautumiseen ja seksuaalisuuteen liittyvillä halventavilla ilmauksilla ja simputtanut osallistujia.
– Päiviö on kertausharjoitusten aikana toistuvasti nimitellyt muita harjoituksiin osallistuneita henkilöitä. Lisäksi Päiviö on keskeyttänyt käskynalaistensa puheita, kieltänyt heitä puhumasta ellei hän anna lupaa siihen, puhutellut heitä väärällä sotilasarvolla, uhannut sotilasarvon alentamisella, uhannut heitä erottamisella ja kehottanut leikkaamaan hiuksensa.
Syyttäjän mukaan Päiviö on ollut käskyvaltaa käyttäessään alkoholin vaikutuksen alainen, ja jopa kaatuillut harjoituksen aikana alkoholinkäytön takia.
Hän myös syyttäjän mukaan määräsi osallistujat odottamaan kyyditystään harjoitusten päättyessä siihen asti, että hänelle saadaan alkoholia.
Syyttäjä vaatii Päiviölle sakkorangaistusta esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.
Kaatuminen johtui sopimattomista kengistä
Päiviö itse kiistää humalassa kaatumisen, mutta myöntää, että on käyttänyt alkoholia osassa harjoituksen tilaisuuksista. Hän katsoo, että alkoholilla on voinut olla vaikutusta hänen epäasialliseen käyttäytymiseensä muun muassa harjoitusalueella järjestetyn illallisen aikana.
– Kaatuminen ei ole millään tavalla liittynyt alkoholinkäyttöön, syynä kaatumiseen oli jalkineiden sopimattomuus ja harjoituksen fyysinen raskaus, Päiviön asianajaja Pentti Laiho sanoi oikeudenkäynnin aluksi.
Laihon mukaan Päiviöllä oli myös paineita, sillä hän oli komentajana kokematon ja hänellä oli lisäksi perheongelmia.
"Suomen paskin kaupunginjohtaja"
Päiviö myöntää nimitelleensä alaisiaan ja myöntää tältä osin syyllistyneensä esimiesaseman väärinkäyttämiseen. Hän myöntää myös nimitelleensä julkisesti harjoitukseen osallistunutta Nurmeksen kaupunginjohtaja, reservin kapteeni Asko Saatsia halventavalla nimityksellä harjoitukseen osallistuneiden kuulleen. Kyse oli hänen mukaansa mustasta huumorista.
Saatsi vaatii 3000 euron korvauksia kunnianloukkauksesta. Saatsin mukaan Päiviö muun muassa totesi julkisesti hänen olevan Suomen paskin kaupunginjohtaja.
Päiviö myös tunkeutui Saatsin mukaan hänen huoneeseensa illalla solvaten tätä sukupuoliseen suuntautumiseen ja seksuaalisuuteen liittyvällä halventavalla ilmaisulla. Päiviö ei ole toistaiseksi ottanut oikeudessa tarkemmin kantaa siihen, mitä hän tarkalleen mielestään sanoi tai ei sanonut.
Laihon mukaan Päiviön noin 30 vuotta kestänyt ura upseerina ja lentäjänä päättyi vappupäivänä oikeusprosessin ja sen aiheuttaman "hulabaloon" takia.
Päiviö on toiminut viimeksi erityistehtävässä pääesikunnassa.
"Oikeus kehottaa leikkaamaan hiukset"
Laihon mukaan hänen päämiehellään on ollut oikeus keskeyttää alaistensa puhe ja kieltää heitä puhumasta, ellei hän anna lupaa.
Samoin hänellä on ollut Laihon mukaan kehottaa leikkaamaan hiukset, jos ne eivät ole yleisen palvelusohjesäännön mukaiset. Osa tapahtumista koski myös Laihon mukaan leikkimielistä kilpailua.
– (Kyseessä on ollut) leikkimielinen herrashenkilökilpailu ja siihen liittyvä sanailu. Ei ole menty verenmaku suussa, vaan kyse on ollut leikkimielisestä kilpailusta. Missään tapauksessa Päiviö ei ole voinut pitää varsin todennäköisenä sitä, että olisi kohdellut alaisia nöyryyttävällä tavalla ja että sanomiset otettaisiin tosissaan, Laiho sanoi.
Myös esimies syytteessä
Harjoitukseen osallistui Päiviön lisäksi 20 vierasta. Epäiltyjen rikosten uhreja on kaikkiaan 12. Asianomistajat ovat pääosin Puolustusvoimien henkilökuntaa.
Syytteessä palvelusrikoksesta on myös Päiviön tuolloinen esimies Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen, jonka epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Hänen syytettään aletaan käsitellä maanantaina.
Eskelisen virkasuhde loppui maaliskuun lopussa, jolloin hänen tilalleen nousi kenraalimajuri Pasi Jokinen.
Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.