Karjalan lennoston ex-komentajalle ja Ilmavoimien ex-komentajalle sakkoja sotaharjoitukseen osallistuneiden solvauksesta – taustalla Lemmenjoen kohuharjoitus

AOP Hornet F-18 ilmavoimat Tampere-Pirkkala
Kuvituskuva / All Over Press
Julkaistu 25.06.2019 09:24(Päivitetty 25.06.2019 10:35)

MTV UUTISET – STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut Karjalan lennoston komentajana toimineen Markus Päiviön sakkoihin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Hän käyttäytyi Helsingin hovioikeuden mukaan sopimattomasti ja epäasiallisesti muun muassa solvattuaan harjoitukseen osallistuneita. Hän oli myös ollut siinä määrin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli oikeuden mukaan alentunut syksyllä 2017 Lemmenjoella järjestetyssä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa, jota hän johti.

Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen tuomittiin sakkoihin palvelusrikoksesta, koska hän ei käynnistänyt viipymättä esitutkintaa Päiviön toimista. 

Korvauksia Nurmeksen kaupunginjohtajalle

Kunnianloukkaustuomio Päiviölle tuli, koska hän kutsui harjoitukseen osallistunutta Nurmeksen kaupunginjohtajaa Asko Saatsia Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi. Päiviö tuomittiin korvaamaan Saatsille kärsimyksestä 1 200 euroa.

Päiviö oli oikeuden mukaan muun muassa kutsunut erityisesti Karjalan lennoston henkilöstöä homorunkkareiksi sekä kutsunut lennoston esikuntapäällikköä munattomaksi. Hovioikeus piti tätä siinä määrin nöyryyttävänä, että Päiviö syyllistyi esimiesaseman väärinkäyttämiseen.

Oikeuden mukaan Päiviö myös kysyi nuorelta naispuoliselta lääkäriltä, että onko tämä raskaana, kun hän ei ottanut ryyppyä. Keskustelun päätteeksi Päiviö oli oikeuden mukaan todennut, että "harjoituksen jälkeen olet". Tämän kuuli kaksi sivullista, mutta lääkäri itse sanoi oikeudessa, ettei kuullut tällaisia puheita.

Hovioikeuden mukaan lennoston henkilöstö otti raskaasti itseensä kohdistuneen asiattoman käytöksen ja tunsi myötähäpeää siitä, että harjoitukseen osallistuneet joutuivat kokemaan harjoituksen tapahtumat.

– Päiviön syyksi luetussa menettelyssä ei ole ollut kysymys yksittäisestä tapahtumasta, vaan epäasiallinen käytös on ollut lähes jatkuvaa, oikeus katsoi.

Oikeus myös katsoi, että Päiviö aiheutti Puolustusvoimille mainehaittaa, joka olisi ainakin osaksi ollut hänen ennakoitavissaan.

Päiviö tuomittiin 60 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 3 000 euroa.

Harjoituksessa ei sotilaallista koulutusta

Vaikka harjoitusta kutsuttiin kertausharjoitukseksi harjoituskäskyssä, kyse ei hovioikeuden mukaan ollut sotilaallisesta harjoituksesta. Oikeus totesi, että kyse oli sidosryhmätapaamisen tyyppisestä kokoontumisesta Ilmavoimien Lapinmajalla.

Lemmenjoen vapaaehtoinen kertausharjoitus on järjestetty vuosittain, ja siihen osallistui syksyllä 2017 kaikkiaan reilut 30 henkilöä, joista noin puolet oli kutsuttuja reserviläisiä.

Mukana olivat muun muassa itäsuomalainen pankinjohtaja, Kuopion kaupunginjohtaja, Nurmeksen kaupunginjohtaja, paikallispankin hallituksen puheenjohtaja ja energiayhtiön toimitusjohtaja.

Ohjelmaan kuului muun muassa sotilaskoulutusta, vierailu porotilalla ja kullankaivajien haudalla, tietovisa, illastamista ja saunomista. Alkoholin käyttö oli tilaisuudessa sallittu, ja sitä tarjottiin myös Puolustusvoimien puolesta.

Oikeus otti "harjoituksen" leppoisan luonteen huomioon tuomiossa.

– Tähän nähden erityisesti Päiviön päihtymystä ei ole arvioitava yhtä vaarallisena ja johtamisen edellytyksiä vahingoittavana kuin jos harjoitus olisi ollut luonteeltaan sotilaallisempi, oikeus katsoi. 

Oikeus: Eskelinen toimi tahallisesti

Hovioikeus katsoi, että Ilmavoimien ex-komentaja Eskelinen tuli tietoiseksi Lemmenjoen harjoitusta johtaneen alaisensa Päiviön törttöilystä viimeistään lokakuussa 2017. Hän teki tutkintapyynnön kuitenkin vasta joulukuussa, kun oli ollut yhteydessä pääesikunnan oikeudelliseen osastoon.

Hovioikeus katsoi, että Eskeliselle ei jäänyt asiassa harkintavaltaa, vaan hänellä oli viimeistään lokakuussa syytä epäillä Päiviön syyllistyneen rikokseen. Oikeuden mukaan Eskelinen ei luultavasti olisi tehnyt tutkintapyyntöä ollenkaan, ellei pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö olisi häntä siihen kehottanut.

Eskelinen tuomittiin 30 päiväsakkoon eli 1 700 euron sakkoihin.

Juttu käsiteltiin hovioikeudessa ensimmäisenä asteena syytettyjen sotilasarvojen takia.  

Tuoreimmat aiheesta

Ilmavoimat