Syyttäjän mukaan Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.) ei ole tarvinnut taloudellista tukea toimiessaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana.
Syyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan onkin kysyttävä, miksi arkkitehtitoimisto Forma Futuran toimitusjohtaja Leila Tuominen on tukenut Peltomäkeä taloudellisesti myös sen jälkeen, kun tämä on valittu apulaiskaupunginjohtajaksi noin 7500 euron kuukausipalkalla. Syyttäjä kertoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa lahjusoikeudenkäynnissä perusteita Peltomäen lahjussyytteille.
– Velat oli maksettu, vaimo oli palkkatyössä, Peltomäki olisi voinut saada pankista lainaa ja lapset olivat aikuisia, Peltomäki ei tarvinnut taloudellista tukea, Tamminiemi sanoi.
Syyttäjän mukaan Tuomisella on myös ollut intressi tulla valituksi mahdollisimman moneen kaava- ja rakennushankkeeseen, joissa hän on toiminut kaavamuutoksen hakijan konsulttina tai kaavamuutoksen suunnittelijana.
– Peltomäellä taas on ollut virka-asemassaan vaikuttamismahdollisuus läpi koko kaavamuutos- ja rakentamisprosessin, ja lisäksi epävirallinen vaikuttamismahdollisuus työyhteisössään, Tamminiemi sanoo.
Syyttäjä Tamminiemi myös kertoi, että oikeudenkäynnissä kuullaan myös todistajaa, joka on kuullut rakennusliikkeen edustajan onnitelleen Leila Tuomista Peltomäen valinnasta apulaiskaupunginjohtajan virkaan.
Puolustus kiistää kaikki syytteet
Peltomäen ja Tuomisen puolustusten mukaan kysymys on edelleen siitä, että Tuomisen syyttäjän mukaan maksamat lainat, ulkomaanmatkat ja muut väitetyt edut liittyvät läheiseen ihmissuhteeseen ja Peltomäen taloudelliseen ahdinkoon.
Peltomäki on puolustuksen mukaan saanut muun muassa lainoja ja vuokrannut asuntoa Tuomiselta ennen ja jälkeen virkasuhteensa, eivätkä ne ole mitenkään liittyneet Peltomäen tehtäviin Vantaan kaupungilla.
Puolustuksen mukaan kyse ei edes ole eduista, eikä Tuomisella ole ollut motiivia vaikuttaa Peltomäkeen.
0:44
Syyttäjä vaatii etuja menetettäviksi
Peltomäkeä (sd.) syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan hän ja hänen lähipiirinsä ovat saaneet Tuomiselta yli 200 000 euron arvosta lainoja, lahjoja ja etuuksia, jotka ovat vähintäänkin olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan. Tuominen toimi samaan aikaan suunnittelijana tai konsulttina useissa kaavamuutosasioissa, joiden käsittelyyn Peltomäki virkatehtävissään osallistui. Tuomista syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.
Syyttäjä vaatiikin, että Peltomäki tuomitaan menettämään valtiolle yli 200 000 euroa, Leila Tuominen määrätään seitsemän vuoden liiketoimintakieltoon ja Forma Futura 250 000 euron yhteisösakkoon. Syyttäjä vaatii molemmille myös vankeusrangaistusta, mutta ei halunnut vielä ottaa kantaa tarkemmin rangaistuksen määrään tai laatuun.