Syyttäjä vaatii Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle kolmen vuoden ja 1–2 kuukauden ehdotonta vankeutta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jos lahjussyyte ei mene sellaisenaan läpi, syyttäjä vaatii Peltomäen tuomitsemista lahjusrikkomuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteensä noin 150 päiväsakkoon.
Syyttäjä vaatii myös Peltomäen ja tämän lähipiirin syyttäjän mukaan vastaanottamia yli 250 000 euron arvoisia etuja menetetyksi valtiolle.
Syyttäjän mukaan Peltomäki on ottanut yli viiden vuoden aikana useita kertoja vastaan etuja arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Syyttäjän mukaan edut ovat vähintäänkin olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkasuhteessa.
Tuomista puolestaan syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta, mutta syyttäjä kertoo hänen osaltaan rangaistusvaatimuksen vasta myöhemmin. Tuominen kun on syytteessä myös muissa rakennushankkeisiin liittyvissä lahjusjutuissa.
Oliko Peltomäellä vaikutusmahdollisuus?
Syyttäjän mukaan Peltomäellä on ollut vaikutusmahdollisuus muun muassa toimiessaan virkatoimessaan esittelijänä kaupunkisuunnittelijalautakunnassa, jossa alueiden kaavoittaminen tapahtui. Tuominen taas toimi syyttäjän mukaan muun muassa konsulttina ja suunnittelijana useissa rakennus- ja kaavahankkeissa ja suunnitteli kaavamuutoksia kaupungille.
Puolustuksen mukaan Peltomäki ei ole ollut missään määrin esteellinen, eikä hänellä ole ollut tosiasiallista vaikutusmahdollisuutta siihen, että Tuominen saisi esimerkiksi lisää tilauksia.
– Peltomäki ei ole osallistunut kaavoituskokouksiin eikä ole voinut vaikuttaa rakennuslupa-asioihin. Kaavoituksen käsittely on pitkä prosessi, johon osallistuu useita henkilöitä, Peltomäen asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi.
Oliko tarkoitus vaikuttaa?
Molempien syytettyjen puolustuksen mukaan Tuominen tuki Peltomäkeä näiden rakkaussuhteeksi syventyneen ystävyyssuhteen takia. Peltomäki tarvitsi tukea ylivelkaannuttuaan puolustuksen mukaan 1990-luvulla maksuun langenneiden takauksiensa takia.
– Etujen antaminen alkoi 1994, 12 vuotta ennen virkatehtävän alkua. Edut olisi annettu, vaikka Peltomäki ei olisi ollut virkasuhteessa, Tuomisen asianajaja Matti Manner kertoi.
Peltomäki ei ole puolustuksen mukaan voinut maksaa lainoja takaisin ylivelkaantumisen takia.
Tuomio asiassa annetaan myöhemmin, kun asian muut haarat on käsitelty. Vyyhden käsittely jatkuu torstaina, kun entiselle VVO:n johtajalle ja Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenelle luetaan syytteet muun muassa törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta. Tuomista syytetään asiassa törkeästä lahjuksen antamisesta ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.