Syyttäjä: Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja hankki salaa oikeusapua tuhansien eurojen edestä

2:06img
Kuntapäättäjien syytteet kaatuivat Kittilässä vuonna 2019 – entisen kunnanjohtajan epäasiallinen kohtelu ja potkut vuonna 2014 poikivat virkarikossyytteet alunperin 27 kuntapäättäjälle
Julkaistu 09.02.2021 13:39

MTV UUTISET - STT

Syytteiden mukaan joukko kunnanhallituksen jäseniä päätti maksattaa kunnalla tuhansien eurojen laskut luvattomista lakipalveluhankinnoista.

Kittilän kunnan ongelmia on syyttäjän mukaan yritetty ratkoa ostamalla lakipalveluita ohi kunnan virallisen hankintaprosessin. Syyttäjän mukaan silloiset Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja ryhtyivät joulukuussa 2013 hankkimaan lakipalveluita kunnan lukuun ilman, että asiasta oli hankintapäätös. Syytteen tekoaika ulottuu helmikuuhun 2015.

Syytteen mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo toimittivat asiakirjoja juristille. Kurula ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula allekirjoittivat syyttäjän mukaan lakipalveluista syntyneen 9  500 euron laskun vaikka heillä ei ollut oikeutta hyväksyä laskuja kunnan lukuun.

Lue myös: Kittilän kunnan laskutusjutun käsittely alkaa Oulussa – syytettyjä yhteensä 11

Syyttäjän mukaan juristin neuvoja hyödynnettiin ainakin hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta koskevan tutkintapyynnön peruuttamiseen ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän potkuihin liittyen.

Syyttäjä vaatii kolmikolle ehdollista vankeutta ja oheissakkoa törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaikki kolme kiistävät syytteet. Kurulan ja Maunulan mukaan erillistä hankintapäätöstä lakipalveluiden hankkimiseen ei tarvittu, sillä kunnanhallitus oli tehnyt asiassa hallinnolliset päätökset. Mäkitalo kiistää antaneensa toimeksiantoa lakipalveluiden saamiseksi

Kurula: Joku muu teki tilauksen lausunnoista

Syyttäjän mukaan Kurula tilasi toistamiseen lakiapua kunnan piikkiin helmikuussa 2015. Kyse oli Mäkelän potkuista, joista oli valitettu hallinto-oikeuteen. Kurula halusi juristilta apua hallinto-oikeudelle toimitettavia lausuntoja varten, syytteessä sanotaan.

Kunnalle toimitettiin lakipalveluista yli 7  000 euron lasku. Syyttäjän mukaan Kurulalla ei tässäkään tapauksessa ollut oikeutta eikä toimivaltaa tehdä hankintoja kunnan lukuun. Kyse oli syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttämisestä.

–  Kurula on salannut toimintansa valtaosalta Kittilän kunnanhallitusta. Kurula on toiminut asiassa myös esteellisenä, koska lausuntopyynnöt ovat liittyneet myös hänen omaan valitukseensa ja toisaalta Timo Kurula oli jo aikaisemmin jäävännyt itsensä kaikissa Anna Mäkelän irtisanomista koskevissa asioissa kunnanhallituksessa, haastehakemuksessa sanotaan.

Kirjallisessa vastauksessaan Kurula sanoo, ettei muista tilanneensa kyseisiä lakipalveluita. Hänen mukaansa tilauksen lausunnoista on tehnyt joku muu. Lisäksi hän kiistää salanneensa kunnanhallitukselta mitään ja sanoo asiantuntija-avun hankkimisen olleen kunnanhallituksen tahto. Lisäksi hän katsoo, että samoin kuin aiemmassa lakipalveluhankinnassa, myöskään tässä ei tarvittu erillistä hankintapäätöstä.

Syyttäjä: Kunnanjohtaja jemmasi laskut

Syytettynä on myös Kittilän kunnanjohtajana toiminut Kyösti Tornberg. Syyttäjän mukaan Tornberg sai jälkimmäisiä lakipalveluita koskevat laskut haltuunsa, mutta sen sijaan että olisi toimittanut ne kunnan asiakirjahallintoon tai selvittänyt niitä laskuttavan lakipalvelun kanssa, hän säilöi ne työpöytänsä laatikkoon.

–  Tornberg on menettelyllään pyrkinyt varmistamaan sen, että Timo Kurula palvelujen tilaajana ei joutuisi maksamaan menettelynsä perusteella aiheutuneita laskuja, syytteessä sanotaan.

Laskut löytyivät vasta Tornbergin jäätyä eläkkeelle.

Tornberg kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän sanoo tulleensa vt. kunnanjohtajaksi huhtikuussa 2015, jolloin tilanne kunnassa oli äärimmäisen poikkeuksellinen ja vaikea. Aika meni työrauhan ja ydintoimintojen ylläpitämiseen, eikä siihen Tornbergin mukaan sopinut kiistanalaisen laskun käsittely.

Syyttäjä vaatii helmikuun 2015 laskujen takia rangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä myös viidelle kunnanhallituksen jäsenelle tai varajäsenelle sekä vs. hallintojohtajalle. Syyttäjän mukaan he päättivät maksaa kunnan varoista mainitut laskut. Kaikki kiistävät syytteen.

Oikeusvyyhti alkoi hiihtohissihankinnoista

Kittilän kunnan päätöksentekoon liittyvä monipolvinen oikeusjuttu sai alkunsa vuonna 2013 Levin hiihtokeskuksen hiihtohissihankinnoista. Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuoden 2013 lopulla tutkintapyynnön kunnan enemmistöomisteisen Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta, koska tämä vuoti hissivalmistajalle toisen tarjouskilpailuun osallistuneen valmistajan luottamuksellista tarjoustietoa.

Sen jälkeen kunnanvaltuusto irtisanoi Mäkelän luottamuspulaan vedoten. Korkein hallinto-oikeus totesi kunnanjohtaja Mäkelän potkut laittomiksi kesällä 2016. Toimitusjohtaja Palosaaren syytteet hylättiin sittemmin, koska hän ei aiheuttanut toiminnallaan konkreettista vahinkoa.

Mäkelän epäasiallinen kohtelu ja potkut vuonna 2014 poikivat virkarikossyytteet 27 kuntapäättäjälle. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet. Asiassa odotetaan alkuvuodesta Rovaniemen hovioikeuden tuomiota.

Laskutussyytteitä käsittelee Lapin käräjäoikeuden tuomarin sijaan poikkeuksellisesti Oulun käräjäoikeuden tuomari. Syy on se, että Lapin käräjäoikeuden käräjätuomarit ovat esteellisiä asiassa. Oikeudenkäynti asiassa alkoi tänään.

Tuoreimmat aiheesta

Kittilä