Suojelupoliisin (supo) ylietsivälle vaaditaan tuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta ydinvoimayhtiö Fennovoimaan liittyvien virkatehtävien hoitamisessa. Tapauksen oikeudenkäynti alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.
Syyttäjän mukaan supon ylietsivä oli suorittanut Fennovoimaan liittyviä virkatehtäviään esteellisenä. Epäilty virkavelvollisuuden rikkominen tapahtui vuosina 2015–2017. Tuolloin mies oli virkatehtävissään osallistunut Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevien Fennovoiman toimitilojen auditointiin eli turvallisuuden arviointiin. Lisäksi mies suoritti Pyhäjoella sijaitsevan turvakontin auditoinnin.
Syyttäjän mukaan esteellisyyden aiheutti miehen ja hänen avopuolisonsa osittain omistama yritys, joka haastehakemuksen mukaan myi ja toimitti ydinturvallisuuspalveluja Fennovoimalle. Yritys oli perustettu koirien kouluttamiseksi Fennovoiman tulevan ydinvoimala-alueen turvallisuustehtäviin ja tätä koskevien palveluiden myymiseksi Fennovoimalle, syytteessä sanotaan.
Supon ylietsivä oli syyttäjän mukaan muun muassa osallistunut Fennovoimalle tarkoitettujen etsintäkoirien koulutukseen. Haastehakemuksen mukaan Fennovoima maksoi miehen osin omistamalle yhtiölle koirapalvelusta noin 30 000 euroa vuodessa vuosina 2015–2017.
Syyttäjän mukaan supon ylietsivän toiminnan puolueettomuus Fennovoiman ydinturvallisuuteen liittyvässä virkatehtävässä vaarantui tai ainakaan hänen toimintansa ei näyttänyt ulospäin puolueettomalta. Syyttäjän mukaan mies sai virka-asemassaan tietoa Fennovoiman turvallisuusasioista ja saattoi vaikuttaa muun muassa siihen, mitä turvatoimia Fennovoimalta vaaditaan.
Ylietsivä kiistää syytteen virkarikoksesta
Supon ylietsivä kiistää syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.Vastauksessaan käräjäoikeudelle mies sanoo, ettei hänen osin omistamansa yritys ole turvallisuusalan yhtiö eikä se ole tehnyt ydinturvallisuusalaan liittyvää sopimusta Fennovoiman kanssa.
Miehen mukaan yhtiön tarkoituksena on Fennovoiman kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti ollut kasvattaa ja kouluttaa koiria turvatarkastustoimintaan, kuten räjähteiden ja aseiden paljastamiseen, sekä suojelukoirapalveluun eli voimankäyttöön koulutetun ohjaajan hallinnassa. Mies kiistää osallistuneensa yhtiön liiketoimintaan ja sanoo, ettei ole tehnyt töitä yhtiössä.
Ylietsivä katsoo, ettei hän ole ollut esteellinen Fennovoiman Ruoholahden toimitilojen tai Pyhäjoella sijaitsevan turvakontin auditoinnissa. Miehen mukaan hänellä ei ole virkatehtävässään ollut mahdollisuutta päättää, mitä turvallisuusselvityksiä Fennovoimalta hankitaan ja mitä turvallisuustoimia Fennovoimalta edellytetään.
Vanha Mauser-käsiase toi toisen syytteen
Ylietsivälle vaaditaan tuomiota myös ampuma-aserikoksesta. Syyttäjän mukaan mies piti laittomasti hallussaan Mauser-merkkistä käsiasetta. Haastehakemuksen mukaan mies sai rekisteröimättömän aseen sukulaiseltaan ja piti sen jälkeen asetta hallussaan pitkään muun muassa kotonaan ja työpaikalla. Syyttäjän mukaan asetta ei ole deaktivoitu eli tehty toimintakyvyttömäksi.
Mies kiistää syytteen ampuma-aserikoksesta. Hänen mukaansa tekoa on pidettävä enintään lievänä ampuma-aserikoksena, joka on rikoksena vanhentunut. Miehen mukaan ase on sata vuotta vanha ja toimimaton.
Syyttäjä vaatii supon ylietsivälle noin 30–70 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta. Jutun käsittely jatkuu käräjäoikeudessa keskiviikkona.