Turun hovioikeus alkaa tänään käsitellä valmisteluistunnolla niin sanottua irakilaiskaksosten terrorismirikosjuttua.
Irakilaiskaksoset olivat Rikospaikan vieraina noin vuosi sitten. Katso video yllä.
Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaativat miehille elinkautista ensisijaisesti muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.
Kumpikin kiistää osallisuutensa joukkomurhaan ja vaatii oikeutta hylkäämään syyttäjien valituksen.
Camp Speicherin joukkomurha on yksi Isis-järjestön hirmuteoista Irakissa. Isisin taistelijat murhasivat yli tuhat aseetonta Irakin armeijan ja turvallisuusjoukkojen sotilasta ja alokasta sen jälkeen, kun heidät oli otettu vangiksi.
Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina yhdessä ja yhteisymmärryksessä toistensa ja muiden Isisin taistelijoiden kanssa.
– (Kaksoset) ovat vanginneet sotilaita ja alokkaita, vartioineet heitä, kuljettaneet heitä teloituspaikoille sekä huolehtineet, etteivät ulkopuoliset estä joukkomurhan täytäntöönpanoa, syyttäjien valituksessa sanotaan.
Syyttäjien mukaan jompikumpi heistä on myös tappanut ampumalla 11 vangeiksi otettua.
Käräjäoikeus järjesti käsittelyn Suomessa
Jo käräjävaiheessa syyttäjät ehdottivat, että käräjäoikeus siirtyisi Irakiin kuulemaan siellä olevia todistajia. Lopulta käräjäistunto päätettiin järjestää Suomessa Pirkanmaalla. Nyt syyttäjät vaativat, että hovioikeuden jäsenet ovat läsnä henkilökohtaisesti kuulemisen aikana.
– Koska Irakin viranomaiset eivät salli, että todistajat matkustavat Suomeen kuultaviksi, hovioikeuden jäsenten on siirryttävä Irakiin kuulemaan heitä. Jäsenten on oltava valmiita ja halukkaita matkustamaan Irakiin, syyttäjien valituksessa todetaan.
Anonyymeja todistajia videon välityksellä
Käräjäoikeus kuuli nimettöminä esiintyneitä todistajia videon välityksellä Irakista käsin. He kertoivat veljesten olleen mukana ryhmässä, joka kertoi vankien kohtalosta heidän omaisilleen, tai ryhmässä, joka saattoi vankeja paikasta toiseen.
Käräjäoikeuden mukaan jutussa kuitenkin jäi varteenotettava epäily siitä, että kaksoset olisivat syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.
Käräjäoikeus piti ongelmana sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyyminä Irakista videoyhteyden välityksellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle.
– Tämänkaltaisessa tilanteessa vastaajien puolustautumisen kannalta on keskeistä pystyä selvittämään todistajien taustat ja asiaan liittyvät kytkennät, mitä ei ole käsiteltävässä asiassa kyetty tekemään Suomen viranomaisista riippumattomista syistä, oikeus totesi.
Irakista saadut esitutkintakertomukset puolestaan eivät tyydyttäneet tuomioistuinta laadultaan. Kuulustelupöytäkirjojen kirjaamistapa oli oikeuden mukaan suomalaista yleisluontoisempi, eikä todistajien ilmoittamien tietojen alkuperää ollut selvitetty tarkasti.
– Näin ollen johtopäätösten tekeminen kyseisistä kuulustelupöytäkirjoista on joka tapauksessa epävarmaa, oikeus totesi.
Oikeutta häiritsi myös se, että irakilainen tuomari esti esittämästä anonyymeille todistajille kysymyksiä, jotka koskivat tiedonhankintaa esitutkinnassa.