Syytteeseen asetettu Yli-Viikari avautuu lentopisteiden käytöstä: "Onko työntekijällä velvollisuutta raportoida henkilökohtaisen pistetilinsä käytöstä?"

0:35img
Tytti Yli-Viikari vältteli mediaa SuomiAreena-esiintymisen jälkeen – poistui alueelta turvamiesten saattelemana
Julkaistu 07.10.2021 12:26

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Syyttäjä on tänään nostanut syytteet Valtiontalouden tarkastusviraston entistä pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria ja johtaja Mikko Koirasta vastaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Yli-Viikari pitää syytteiden nostamista kohtuuttomana päätöksenä.

Yli-Viikari kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

– Syyttäjä on tänään päättänyt syyteharkintansa ja nostaa syytteet tarkastusvirastossa tehtyä vanhuuseläkesopimusta koskevassa asiassa sekä lentopisteideni käyttöä koskevassa asiassa. Kiistän syyllistyneeni asioissa rikokseen, Yli-Viikari toteaa tiedotteessa.

Yli-Viikarin mukaan hän on käyttänyt tutkittavana olevien vuosien 2018-2020 aikana henkilökohtaisella Finnair-pistetilillään olleita pisteitä. Pisteet ovat hänen mukaansa kertyneet tilille myös virkamatkoista.

Pistetilillä olevat pisteet kertyvät kaiken tyyppisistä matkoista ja myös henkilökohtaisista ostoista. Yli-Viikari huomauttaa, ettei Finnair ei erittele pisteitä matkojen maksajatahojen mukaan.

– En ole avannut lentopistetiliasiaa julkisuudessa johtuen asian periaatteellisesta luonteesta: onko työntekijällä velvollisuutta raportoida henkilökohtaisen pistetilinsä käytöstä? Yli-Viikari kysyy.

– Finnair Plus -pistetilin käyttö perustuu Finnairin ja yksittäisen tilinhaltijan väliseen sopimukseen. Täten tilille kertyneiden pisteiden käyttö on pistetilin sääntöjen mukaan tilinhaltijan asia, hän kiteyttää.

Yli-Viikarin mukaan viraston johdossa on pyritty löytämään vanhuuseläkesopimusasiassa ratkaisu, joka on katsottu sopimusta tehtäessä keväällä 2016 erittäin perustelluksi kaikki olosuhteet huomioon ottaen.

– Missään vaiheessa sopimusneuvotteluita, joissa oli edustettuna myös virkamiesyhdistys, järjestelyn mahdollinen lainvastaisuus ei noussut esiin, Yli-Viikari huomauttaa.

Eduskunnan oikeusasiamies ei asiaa koskevassa ratkaisussaan nähnyt tarpeelliseksi käynnistää rikosoikeudellista menettelyä.

– Pidän kohtuuttomana, että pyrittyämme viraston johdossa löytämään viraston kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun, asiaa arvioidaan yli viiden vuoden päästä rikosoikeudellisena vastuukysymyksenä, vaikka asiassa ei ole tullut aiemmin eikä nyt esiin mitään, joka viittaisi siihen, että olisimme toimineet vastoin virkavelvollisuuksiamme tai viraston etua, Yli-Viikari tilittää.

Lähde: Tytti Yli-Viikarin tiedote.

Tuoreimmat aiheesta

Tytti Yli-Viikari