Yhdysvalloissa on langetettu kuolemantuomio yli 8000 ihmiselle vuosien 1973 ja 2004 välillä. Heistä reilu neljä prosenttia, eli 340 ihmistä on ollut syyttömiä, käy ilmi Michiganin yliopiston laskelmista. Reilut 35 prosenttia kaikista kuolemantuomioista on muutettu elinkautisiksi, mikä tarkoittaa, että tuomitut viettävät lopun elämänsä vankeudessa. Se, kuinka monta syytöntä ihmistä on teloitettu Yhdysvalloissa, on vain arvailujen varassa.
MTV Uutiset kokosi kolme huomiota herättänyttä tapausta, joissa useat seikat viittaavat siihen, että teloitetuksi joutui viaton henkilö.
Tapaus Troy Davis herätti koko maailman huomion
Troy Davisin tapaus nousi kansainvälisiin uutisotsikoihin vuoden 2011 syyskuussa, kun syyttömyyttään loppuun asti vakuuttanut mies teloitettiin.
Davisin kuolemantuomiota paheksuivat jyrkästi muun muassa Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter, paavi Benedictus ja Euroopan Unioni, sillä lukuisat asiat viittasivat siihen, että Davis oli syytön.
Davisille langetettu kuolemantuomio perustui ainoastaan todistajien erittäin ristiriitaisiin silminnäkijälausuntoihin. Valtaosa todistajista perui lausuntonsa jälkikäteen. Surma-asetta ei myöskään koskaan löydetty.
Kuka surmasi vapaalla olleen poliisin?
Vuoden 1989 heinäkuussa vapaalla ollut poliisi Mark MacPhail ammuttiin kuoliaaksi, kun hän yritti auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta koditonta miestä Burger King -pikaruokaravintolan parkkipaikalla Georgian Savannahissa.
Syyttäjien mukaan Troy Davis hakkasi koditonta aseella saadakseen häneltä kaljatölkin. Jälkikäteen monet seikat ovat viitanneet siihen, että sekä kodittoman hakkaaja että poliisin ampuja oli paikalla tapahtuma-aikaan ollut Sylvester Coles. Coles asteli päivä ampumisen jälkeen asianajajansa kanssa poliisin luo ja väitti Davisin olevan surmaaja.
Yhdeksästä silminnäkijästä seitsemän perui lausuntonsa. Vain kaksi silminnäkijää pitäytyi lausunnoissaan: toinen heistä oli Sylvester Coles ja toinen todistaja, joka ei ole suostunut puhumaan asiasta yli 20 vuoteen.
Muut todistajat kertoivat poliisin painostaneen heitä osoittamaan Troy Davisin syylliseksi. Moni todistaja pelkäsi joutuvansa itse syytetyn penkille, ellei todistaisi Davisia vastaan.
Ennen teloituksen täytäntöönpanoa ympäri maailmaa järjestettiin mielenosoituksia Davisin tuomion kumoamiseksi. 42-vuotias Davis teloitettiin myrkkyruiskeella syyskuun 21. päivä 2011.
Isä syytettynä kolmen tyttärensä murhasta
Yksi eniten Yhdysvalloissa huomiota herättänyt teloitus, jossa tutkimukset viittaavat tuomitun olleen syytön, on Cameron Willinghamin tapaus.
Willingham tuomittiin vuonna 1992 kuolemaan kolmen lapsensa murhasta tuhopoltossa. Mies teloitettiin Texasissa vuonna 2004.
Tapausta ovat tutkineet useat riippumattomat järjestöt ja lukuisat tiedotusvälineet, kuten New York Times ja Chicago Tribune.
Lapset kuolivat savumyrkytykseen
23. joulukuuta 1991 Cameron Willinghamin vaimo Stacey meni jouluostoksille ja Cameron Willingham jäi hoitamaan kolmea pientä tytärtään kotiin.
Hän kertoo heränneensä siihen, kun musta paksu savu peitti heidän omakotitalonsa. Willingham kertoi yrittäneensä löytää tyttäriään talosta, mutta sankan savun vuoksi se oli mahdotonta. Tässä vaiheessa tuli tarttui jo hänen hiuksiinsa ja mies juoksi ulos. Willingham kertoi yrittäneensä päästä takaisin sisälle, mutta kuumuus teki yritykset mahdottomaksi.
Willingham ryntäsi ulos ja huusi naapureitaan soittamaan palokunnan. Hän rikkoi talon ulkopuolelta ikkunan, mikä pahensi tilannetta entisestään muuttaen palon räjähdysmäiseksi. Kaikki kolme lasta kuolivat savumyrkytykseen.
Sellikaveri myönsi valehdelleensa
Noin viikkoa myöhemmin Willingham pidätettiin epäiltynä kolmen tyttärensä murhasta, vaikka isä vakuuttikin syyttömyyttään.
Oikeudessa syyttäjän todistajana oli huumeriippuvainen Johnny E. Webb, joka kertoi Willinghamin myöntäneen hänelle yhteisessä sellissä tyttäriensä murhat. Webb on myöhemmin kertonut, että hän valehteli oikeudessa, koska syyttäjät lupasivat lyhentää hänen istumaansa tuomiota.
Willinghamin puolustuksen paloasiantuntijat totesivat oikeudessa, ettei kyseessä ollut tuhopoltto, vaan tavallinen tulipalo. Myös useat tulipaloa myöhemmin tutkineet asiantuntijat ovat sulkeneet tuhopolton mahdollisuuden pois.
Syyttömyyttään loppuun asti vakuuttanut Cameron Willingham teloitettiin 17. helmikuuta 2014.
Yhden silminnäkijän todistuksesta teloitustuomio
18-vuotiaalle Gary Lee Grahamille langetettiin vuonna 1981 kuolemantuomio murhasta Houstonissa Teksasissa.
Gary Lee Graham, 36, teloitettiin vuonna 2000.
Grahamin tuomio herätti paljon vastustusta, sillä se perustui ainoastaan yhden silminnäkijän havaintoihin pimeällä parkkipaikalla. Grahamin tuomion kumoamisen puolesta kampanjoivat muuan muassa piispa Desmond Tutu ja Lionel Richie.
Avaintodistajia ei kutsuttu oikeudenkäyntiin
53-vuotias Bobby Lambert ryöstettiin ja ammuttiin kuoliaaksi yöllä supermarketin ulkopuolella Houstonissa vuonna 1981. Paikalla autolla liikkeellä nainen kertoi nähneensä surmaajan kasvot auton ikkunansa läpi. Moni kyseenalaisti silminnäkijälausunnon, koska tämä oli yli kymmenen metrin päässä surmaajasta.
Kaksi muuta todistajaa, jotka työskentelivät marketissa, olivat sitä mieltä, ettei Gary Lee Graham ollut surmaaja muun muassa siksi, että tämä oli selvästi surmaajaa lyhyempi.
Oikeuden Grahamille osoittama asianajaja ei koskaan kuullut tai pyytänyt kaupan työntekijöitä todistajiksi oikeudenkäyntiin. Moni valamiehistä kertoi jälkikäteen, että he olivat päätyneet eri tuomioon, mikäli kaikki aineisto olisi ollut oikeudenkäynnin aikaan saatavissa.
Grahamin tilannetta pahensi eittämättä se, että hän oli kyseisen viikon aikana syyllistynyt useisiin aseellisiin ryöstöihin. Graham myönsi ryöstöt, mutta vakuutti loppuun saakka olevansa syytön Lambertin ryöstömurhaan.
Gary Lee Graham teloitettiin myrkkyruiskeella 36 vuoden iässä vuonna 2000.
Lähteet: New York Times, The Guardian, CNN, NBC News, Death Penalty Information Center, AP