Tähän ratkeaa Pelicansin ja HIFK:n sarja – Sihvonen näkee Ville Peltosen suurimmassa miinuksessa yllättävän edun

Maalikooste: HIFK - Pelicans 4:55
Tästä tilanteesta lähdetään HIFK:n ja Pelicansin seitsemänteen puolivälieräpeliin.

Lahden Pelicans ja Helsingin IFK ratkaisevat tiistaina SM-liigan viimeisen välieräpaikan kohtalon eriskummallisen puolivälieräsarjansa seitsemännessä ottelussa. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen uskoo sarjan ratkeavan tutuilla elementeillä.

Pelicans näytti jo marssivan vaivatta mitalipeleihin, kun se johti kolmen ottelun jälkeen sarjaa voitoin 3–0. HIFK onnistui kuitenkin selvittämään neljännen pelin jatkoerän piinan ja on sen jälkeen vienyt nimiinsä kaksi seuraavaakin kamppailua tasoittaen voitot.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen uskoo Pelicansin olevan tiistain seitsemännessä pelissä raivokkaan kotiyleisönsä edessä hienoinen ennakkosuosikki, mutta HIFK on osoittanut olevansa erikoistilanteissa parempi.

– Perusasetelma tulee olemaan sama. IFK ensisijaisesti puolustaa ja sitten hyökkää, mitä jää hyökättävää. Pelicans taas pelaa edelleen monipuolisesti, Sihvonen arvioi.

HIFK on onnistunut alivoimallaan pitämään Pelicansin vaaralliset ylivoimamiehet, Ryan Laschin ja Juhamatti Aaltosen kurissa. Myös lahtelaisten päävalmentaja Tommi Niemelä nosti ylivoiman onnistumisen avainasemaan.

Suuria muutoksia Niemelä ei kuitenkaan luvannut tehdä pelillisesti tai kokoonpanonsa suhteen. Sihvosen mukaan siihen tuskin on tarvettakaan kolmesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta.

– Se yksi ylivoimamaali saattaa olla ihan tuloillaan sieltä. Ja se saattaa ratkaista kaiken. Vähän vain laadukkaammat syötöt ja toimitukset maalin eteen. Kyllä Niemelä siinä ihan asiaa puhuu.

Ville Peltosen paradoksi

HIFK:n suuri onnistuminen lähes jo hävityssä puolivälieräsarjassa oli maltillinen tapa lähteä hakemaan nousua puolustuksensa kautta. Sen päävalmentaja Ville Peltonen on kolmen kautensa aikana saanut kuntoon, vaikka paljon muuta onkin jäänyt piippuun.

Nyt identiteetin puuttumisesta on ollut jopa yllättävää hyötyä. Kun ei ole mitään brändiä myytävänä, muutoksetkaan eivät tunnu kovin radikaaleilta.

– Tässä oli paradoksaalisesti se hyöty, että vaikka Peltosen suurin miinus on ollut se, ettei hän ole kyennyt luomaan selkeää identiteettiä kolmen vuoden aikana, niin tämä sopii siihen, että tehdään vielä tällainen säätö. Hänessä on sellaista kameleonttia. Se on ollut yhtä muutosvalmentamista, ja on paradoksaalista, että se löytyy sitä kautta, Sihvonen sanoo.

Vähemmällä hyökkäysinnolla harvemmatkin maalipaikat ovat näyttäneet vaarallisilta, mutta HIFK on trap-pelaamisensa ohessa pystynyt myös hyökkäämään laadukkaasti neljällä kentällä. Se taas on vaikeuttanut Pelicansin tehtävää, kun punapaidat eivät ole olleet vain parin kärkikenttänsä varassa. Tämä näkyy lahtelaisista erityisesti Antti Tyrväisen roolin kaventumisessa.

– Osasto Tyrväiseltä ei ole ihan saatu sitä, mitä voi odottaa. Hän on erikoistunut vastustajan ykköskenttien neutralisoijana, mutta kun IFK:lla ei ole ollut niin ihmeellistä peliä viidellä viittä vastaan, niin ikään kuin Tyrväiselle ei ole jäänyt töitä.

HIFK on tähtisentterinsä Jori Lehterän mukaan ammentanut vaikeuksien keskellä voimaa muun muassa kannattajiensa potkuvaatimuksista päävalmentaja Peltoselle.

Oli tiistain ottelussa tulos mikä tahansa, Peltosen ja urheilujohtaja Tobias Salmelaisen jatkoedellytyksiä on Sihvosen mukaan edelleen arvioitava sen mukaan.

– Minun mielestäni on. Siinä pelataan urheilujohtajan tai päävalmentajan asemasta – miksei molempien. Nyt tilanne on toki eri, kun sarja on viety seiskapeliin kuin jos se olisi mennyt 4–0 tai 4–1.

– HIFK ei voi jatkaa ja jatkaa ja jatkaa sitä puhetta, että syksyllä on taas tavoitteena mestaruus. Jossain se raja kulkee, Sihvonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat