Taina, 55, aikoo kävellä maailman ympäri ja kertoo nyt, mitä odottaa eniten vähintään neljän vuoden matkalta

Taina Liekarin mukaan kävely maailman ympäri kestää häneltä vähintään neljä vuotta.

–  Kun saan jonkun idean, mitä haluan lähteä tekemään, toteutan sen yleensä mahdollisimman nopeasti.

Näin sanoo suomalainen Taina Liekari, joka sai vuodenvaihteessa idean maailman ympäri kävelemisestä. Vaikka matkan suunnittelu käynnistyikin heti idean synnyttyä, maailman ympäri Liekari ei aivan hetkessä kävele. Hänen mukaansa maailmanympärikävely vie aikaa vähintään neljä vuotta.

Matkan on tarkoitus alkaa 14. elokuuta Espanjan Madridista ja jatkua siitä kohti itää ja lopulta koko maapallon ympäri.

55-vuotias Liekari on kaksi vuotta sitten kävellyt Espanjan Fuengirolasta Helsinkiin. Tuolle matkalle pituutta kertyi 4 600 kilometriä.

– Silloin jäi sellainen olo, että olisi tehnyt mieli jatkaa vielä pidempään. Olin kuitenkin luvannut miehelleni, että lopetan matkani Helsinkiin.

Tiettävästi ensimmäinen suomalainen

Maailman ympäri kävelleistä ei ole tarjolla kattavaa tilastoitua tietoa. Liekarista tulisi kuitenkin tiettävästi ensimmäinen suomalainen, joka toteuttaisi viralliset kriteerit täyttävän maailmanympärikävelyn.

Liekari on selvittänyt Guinessin ennätyskirjan maailmanympärikävelyn virallisia kriteereitä. Niiden mukaan matkan täytyy alkaa ja päättyä samaan pisteeseen. Lisäksi matkalla täytyy kävellä kahden vastakkaisilla puolilla maapalloa olevan pisteen kautta. Kaikki maaosuudet tulee kulkea jalan. Meret Liekari tulee ylittämään joko laivalla tai lentäen.

Virallisten kriteerien mukaan kävelymatkan tulee olla pituudeltaan vähintään 36 800 kilometriä ja jokaiselta kilometriltä tulee olla gps-tiedot. Liekarin mukaan hänen suunnittelemalleen kävelyreitille tulisi matkaa hieman yli 40 000 kilometriä.

Liekari ei ole aiemmin matkustanut Euroopasta Marokkoa kauemmaksi. Tuleva maailmanympärikävely tulee viemään hänet viidelle eri mantereelle, sillä reitti kulkee näillä näkymin Euroopan, Aasian, Australian, Pohjois-Amerikan sekä Etelä-Amerikan halki.

Reitillä useampi aavikko

Maailmanympärikävelyltä Liekari odottaa eniten erilaisten ihmisten ja kulttuurien kohtaamisia.

– Kävely on paras tapa nähdä maailmaa, sillä siinä ei jää mitään huomaamatta. Odotan eniten ihmiskohtaamisia. Haluan nähdä, millaiset asiat tekevät ihmiset onnelliseksi eri puolilla maapalloa.

Vaikka Liekari suhtautuu pian alkavaan matkaan odottavaisin mielin, siihen liittyy myös huolenaiheita. Eniten häntä jännittää kävelyreitille osuvat aavikko-osuudet.

– Tiedän, että ne tulevat olemaan todella pahoja ja rankkoja. Kazakstanissa on tulossa esimerkiksi yli 200 kilometriä pitkä pätkä, jossa ei ole yhtään taloja, vettä tai puita.

Reitille osuvat näillä näkymin ainakin Kazakstanissa Karakumin ja Kyzylkumin aavikot sekä Gobin aavikko Kiinassa.

Reitti voi kuitenkin muuttua matkan edetessä maailman tilanteen mukaan, Liekari kertoo.

"Ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä"

Neljä vuotta kestävän matkan Liekari aikoo kulkea 55 litran rinkka selässä. Mukaan rinkkaan hän aikoo pakata mahdollisimman vähän tavaraa, sillä tarvittavia tuotteita voi hankkia myös matkan varrelta.

– Espanjasta Suomeen kävelyllä huomasin, että ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä. Esimerkiksi vaatekappaleita en aio ottaa kuin vain muutamat mukaan.

– Lisäksi mieheni tulee aina jossain kohti matkaa käymään, jolloin hän voi tuoda tarvittaessa esimerkiksi talvitakin minulle.

Maailmanympärikävelyyn on täytynyt valmistautua monella eri tapaa. Liekari on hankkinut matkalleen kaikki tarvittavat vakuutukset ja saanut ainakin 14 erilaista rokotusta.

Lisäksi matkaa varten on pitänyt hankkia eri varusteita. Tärkeimpänä hankintana hän mainitsee vedensuodattimen, jonka avulla vettä voi nautti hanoista ympäri maailman.

Joihinkin reitille osuviin maihin täytyy hankkia vielä viisumeita, mutta ne Liekari joutuu hankkimaan vasta matkan aikana.

Espanjan Fuengirolassa asuva Liekari on matkavalmisteluiden ohessa pitänyt yllä fyysistä kuntoaan vuorilla patikoiden. Mitään tiettyä treeniohjelmaa hänellä ei ole kuitenkaan matkaa varten ollut.

"Minun on pakko lähteä nyt"

Suurin matkaan liittyvä kysymysmerkki on rahoitus. Liekari ei ole erityisesti säästänyt rahaa tulevaa koitosta varten, vaan hänen on tarkoitus hankkia sponsoreita, jotka rahoittaisivat matkan tekoa.

– En halua jäädä kotiin säästämään ja odottamaan, että kaikki saadaan täydellisesti järjestykseen ennen kuin lähden. Luotan siihen, että asiat järjestyvät vielä matkan aikana. Koen, että minun on pakko lähteä nyt, sillä ikäni takia minusta ei olisi kohta enää kävelemään tuota matkaa.

Tällä hetkellä matkalle on tiedossa tiukka budjetti, mikä näkyy muun muassa siinä, että alkumatkan majoituksena toimii mukaan pakattava riippumatto. Euroopan ulkopuolella Liekarin on tarkoitus yöpyä hostelleissa ja mahdollisesti kotimajoituksissa.

Viralliset kriteerit täyttävän maailmanympärikävelyn aikana on sallittua pitää lepotaukoja, jotka saavat kestää enintään kolme päivää. Kävelymatkan täytyy olla kuitenkin yhtäjaksoinen, eli siinä ei ole sallittua esimerkiksi lentää kotiin välissä.

Liekarin maailmanympärikävelyä pääsee seuraamaan hänen nettisivuiltaan, jonne tullaan päivittämään reaaliaikaista tietoa muun muassa siitä, paljonko matkaa on kulunut, montako askelta on kertynyt ja monetko kengät matkan aikana on kulunut puhki.

Lue myös:

    Uusimmat