Ranska on ottanut ohjat maailmanlaajuisen liittouman muodostamiseksi ISIS:in nujertamiseksi.
Presidentti Francois Hollande ryhtyi toimeen Pariisin terrori-iskujen jälkeen: ensin YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätöslauselma viime perjantaina ja nyt tällä viikolla alkanut huipputapaamisten sarja.
Hollande aloitti viikon aamiaisella Britannian pääministeri David Cameronin kanssa. Britannia lupasi Ranskalle täyden tukensa sekä luvan käyttää Kyproksella sijaitsevaa lentotukikohtaa nyt kun Ranskan lentotukialus, jättimäinen Charles de Gaulle tukiosastoinen on Välimerellä.
– Tulemme lisäämään ilmaiskuja ja valitsemme maalit niin, että niistä on mahdollsiman paljon haitta ISIS:lle, Hollande sanoi lehdistötilaisuudessa David Cameronin kanssa.
– Tuen Hollandea ja uskon että meidän pitäisi tehdä sanoin, pääministeri David Cameron vastasi.
Cameron esittää torstaina Britannian parlamentille uuden toimintalinjan Syyriassa ja ilmaiskujen uskotaan olevan siinä mukana.
Hollande lähtee seuraavaksi tapaamaan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa. Yhdsyvallat on pommittanut Syyriaa vuoden, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Sitten Hollande keskustelee Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, ja Saksan liittokansleri Angela Merkel on vuorossa loppuviikosta joka huipentuu Kiinan tapaamiseen presidentin Xi'n kanssa Pariisissa.
Syyriaa ahkerasti pommittava Venäjä miettinee myös seuraavia siirtojaan. Presidentti Putin on ensi kertaa kahdeksaan vuoteen Iranissa. Esillä on Syyria: kumpikin maa on tukenut Presidentti Bashar al-Assadin hallintoa mutta Assadilta on huvennut kaksi kolmasosaa maasta ISIS:lle, kurdeille ja kapinallisille, ja on epäselvää onko Assad Iranin tai Venäjänkään mielestä enää osa ratkaisua vai pikemminkin ongelmaa. Venäjä menetti ISIS:lle matkustajakoneen Siinailla ja Putin tuntuu ottaneen teon henkilökohtaisesti – hänhän vakuutti viime viikolla metsästävänsä iskun tekijöitä maailman ääriin.
Poliittinen liittouma on tekeillä mutta sotilasasiantuntijat sanovat, ettei taistelua ISIS:iä vastaan voiteta ilman maajoukkoja. Niitä ei ole vielä kukaan valmis sitouttamaan, etenkään Yhdysvallat joka ei vieläkään ole päässyt irti Afganistanista ja jonka jäljiltä Irak on edelleen hatarassa kunnossa.