Tällainen on Abrams-panssarivaunu, joita Yhdysvallat nyt toimittaa Ukrainalle – "Suurimmat haasteet kaluston huollossa"

6:11img
Yhdysvallat lähettää Ukrainalle 31 Abrams-taistelupanssarivaunua – asiantuntija kertoo mallin vahvuuksista.
Julkaistu 26.09.2023 17:00
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Yhdysvaltojen Ukrainalle lupaamat  Abrams-taistelupanssarivaunut ovat maailman huippua. Nyt Ukraina tarvitsisi talvea varten muun muassa tykistöammuksia, sanoo suomalainen panssariekspertti MTV Uutisille. 

Ensimmäiset Yhdysvaltojen lupaamat Abrams-panssarivaunut ovat jo saapuneet Ukrainaan. Yhdysvallat lupasi alkuvuodesta Ukrainalle 31 Abrams-taistelupanssarivaunua. Yhdysvallat on myös hyväksynyt hiljattain Ukrainalle annettavan aseapupaketin, jonka Pentagon on arvioinut olevan 325 miljoonan dollarin arvoinen.

Abrams M1A1 -taistelupanssarivaunu

Yhdysvaltojen Ukrainaan nyt toimittamat Abrams M1A1 -vaunut ovat everstiluutnantti evp. Olli Dahlin mukaan merkittävä apu. 

– Hyvää kalustoa, jota osataan käyttää. Ukrainassa on kokemusteni mukaan innovatiivista ja aktiivista porukkaa. Kaluston käyttäminen sinänsä ei ole suuri haaste, mikäli käyttäjinä on aiemmin itäkalustolle panssarivaunukoulutettu henkilöstö. Suurimmat haasteet tulevat kaluston huollossa jo vallitsevan kalustokirjavuuden lisääntyessä taas uudella taistelupanssarivaunutyypillä.

Ensimmäiset Abrams-vaunut kehitettiin kylmän sodan aikaan 1970-luvulla nimenomaan neuvostopanssareita vastaan. Sen jälkeen niitä on kehitetty aktiivisesti nykyaikaiseen sodankäyntiin.

Lue myös: ISW: Ukraina puskee panssareilla Verbovessa, Venäjä tekee "järjettömiä" vastaiskuja – tässä tapauksessa merkittävä läpimurto on mahdollinen

Asiantuntija: Abrams ja Leopard maailman huippuvaunuja

Yhdysvaltalaisvalmisteisia Abrams M1A1 -vaunuja voi verrata saksalaisvalmisteisiin Leopard 2A6- ja A4-vaunuihin, joita Ukraina on saanut kolmisenkymmentä. Kummatkaan eivät ole valmistajiensa viimeisiä malleja. 

Vaunutyypit ovat Dahlin mukaan hyvin lähellä toisiaan ja tekniset erot ovat "hyvin pieniä".

– Kummatkin ovat maailman huippuvaunujen joukossa. Asejärjestelmien suorituskyky on lähes sama. Ammunnan hallinnan osalta Leopard 2A6 on parempi johtajan itsenäisen päivä- ja lämpötähtäimen ansiosta. M1 Abramsissa tämä ominaisuus, joka mahdollistaa tehokkaamman ja nopeamman maalin havaitsemisen ja osoituksen, on vasta seuraavassa M1A2-tyypissä, jota Ukraina ei vielä ole saamassa. 

Panssarisuoja on molemmissa hyvin samankaltainen käsittäen modernin monikerrospanssaroinnin erityisesti etusektorissa. M1A1  ei kuitenkaan Dahlin mukaan omaa samaa tehokasta köyhdytettyä uraania käsittävää panssarisuojaa, joka uusimmissa M1A2-malleissa on käytettävissä vain Yhdysvaltojen asevoimien omaan käyttöön.

– Suorituskyvyltään ja liikkuvuudeltaan molemmat ovat lähes yhdenvertaisia. Molempien voimanlähteessä teho on noin 1 500 hevosvoimaa. Amerikkalaisen vaunun erityispiirre, kaasuturbiini suurempine polttoainekulutuksineen, on sekin periaatteessa ukrainalaisille tuttu jo T-80-sarjan vastaavasta voimanlähteestä.

Lue myös: Ukraina väittää: Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja kuoli iskussa Krimille

Yhdysvallat on hyväksynyt hiljattain Ukrainalle annettavan aseapupaketin, jonka Pentagon on arvioinut olevan 325 miljoonan dollarin arvoinen.

– Ukraina tarvitsee lännestä muun muassa tykistöammuksia, jotta se voisi edetä tulevan talven aikana merkittävästi, uskoo Dahl.

Seuraava haaste on syksyn mukanaan tuoma maaston liejuuntuminen.

Leopard 2A6

Ukraina on saanut länneltä kolmisenkymmentä saksalaisvalmisteista Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua.

Lue myös: Ukrainan itsemurhadrone lensi korsun oviaukosta sisään – yllätti venäläiset pahemman kerran

Sotasaaliiksi saatujen venäläisvaunujen määrä arvoitus

Yhdysvaltain kongressin rahoittaman viestintäorganisaation Radio Free Europen mukaan jopa yli puolet Ukrainan käyttämistä taistelupanssarivaunuista olisi Venäjältä sotasaaliiksi saatuja vaunuja

Everstiluutnantti evp. Olli Dahl suhtautuu arvioon varovaisesti, koska "arvauksia ja laskelmia on paljon".

Eräiden tietojen mukaan sotasaaliksi on saatu noin 550 erityyppistä taistelupanssarivaunua. Kaikkiin niihin ei löydy luonnollisesti varaosia ukrainalaisten omasta tuotannosta.

– Ukrainalaisiin teknisiin arvioihin perustuen uskoisin, että noin 30–50 prosenttia kalustosta on saatu kunnostettua, mikä merkitsee maksimissaan, että parisataa Venäjältä sotasaaliiksi saatua taistelupanssarivaunua olisi saatu kunnostettua taistelukäyttöön. 

Katso videolta millaista voimaa panssarivaunu Abrams M1A1 Ukrainalle antaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota