Tällainen on poliittista historiaa tihkuva Kekkosen sauna: "Idänkauppaa on aivan varmasti edistetty ja hoidettu"

Suomen tasavallan pitkäaikaisin presidentti Urho Kekkonen muutti puolisonsa Sylvi Kekkosen kanssa Tamminiemeen vuonna 1956. Samana vuonna virka-asunnon tontille valmistui Suomen kenties kuuluisin sauna.

Erityisen presidentti Kekkosen isännöimästä saunasta tekee siellä muiden maiden johtajien kanssa harjoitettu suhdetoiminta. 

Lauteilla on hikoillut useita kansainvälisesti tunnettuja päämiehiä, joista kuuluisimpia lienee Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov. Hän tiettävästi viihtyi vuonna 1957 lauteilla aina aamuneljään saakka. 

– Hän sai vielä Kremlissä ankarat haukut jälkikäteen tästä saunakeikasta, joka ei ollut kuulunut etukäteen sovittuun ohjelmaan, kertoo Tamminiemen museon vastaava opas Ville Nikunen.

Saunassa vieraili vuosien mittaan myös liuta suomalaisia poliitikkoja, taiteilijoita, kirjailijoita ja tiedemiehiä.

– Mutta eniten saunominen oli Kekkosellakin sitä, mitä muillakin suomalaisilla. Eli rentoutumista, viikonlopun aloittamista ja ajanviettoa hyvien ystävien kanssa.

Löylyillä yhteishenkeä 

Nikusen mukaan yleinen käsitys siitä, että saunan lauteilla olisi myös tehty tärkeitä Suomea koskevia päätöksiä, on väärä.    

– Se menee ehdottomasti liioittelun puolelle, mutta ehkä legendaarisissa paikoissa maine menee todellisuuden ohitse. 

Sen sijaan Kekkosella oli tapana hakea löylyttelyn ja tarjoilujen avulla osapuolten välille yhteishenkeä ennen varsinaisia neuvotteluja.

– Idänkauppaa on aivan varmasti tässä saunassa kyllä edistetty ja hoidettu, Nikunen sanoo.

Kekkosella oli tarkat saunarutiinit, jotka toistuivat joka lauantai lähipiirin seurassa. Saunaohjelmaan kuuluivat muun muassa alkuillan radiouutiset.

– Sauna olisi Kekkoselle tärkeä, joten se saatettiin jonain muunakin viikonpäivänä lämmittää.

Kysyntää rajoitettu hinnalla

50-luvulla rakennettu sauna on säilynyt alkuperäisessä kunnossaan. Sauna on edelleen aktiivisessa käytössä, ja se on mahdollista vuokrata. 

Hinta tosin on tuhansia euroja.

– Kansallismuseo haluaa säilyttää tämän hyvässä kunnossa myös tulevaisuudessa, joten kysyntää on rajoitettu hinnoittelulla, Nikunen kertoo. 

Katso oheinen Liven lähetys. Toimittaja testasi, millaiset löylyt legendaarisessa Tamminiemen saunassa on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat