Silja Serenadelta on löydetty legionellabakteeria, minkä vuoksi laiva tehokloorataan ja matkoja perutaan. Legionellabakteeri voi aiheuttaa vaarallisen legioonalaistaudin, joka aiheuttaa kuumetta ja keuhkokuumetta ja voi johtaa toisinaan jopa kuolemaan.
Silja Serenadella laivan lämpimän veden lämpötilaa on nostettu legionellabakteerin tuhoamiseksi ja vesipisteitä alettu desinfioida ja huuhdella. Yhtiön tietoon ei ole tullut legionelloosiin eli legioonalaistautiin sairastuneita matkustajia.
Näin se tarttuu
Legionellabakteerin tartunnan lähde on tavallisesti ilmastointijärjestelmä tai saastuneet vesipisarat, kertoo THL. Tartunta saadaan hengitysteitse, mutta tauti ei tartu ihmisestä toiseen.
Legioonalaistauti on kuumetauti, johon yleensä liittyy keuhkokuume. Sitä hoidetaan antibiooteilla Joissakin tapauksissa se voi johtaa jopa kuolemaan.
Vakavan keuhkokuumeen lisäksi legionella voi aiheuttaa myös iho-, verenkierto- ja suolistoinfektioita.
THL:n mukaan ikä, tupakointi ja perussairaudet altistavat legionelloosiin sairastumiselle.
Legioonalaistautia voi saada myös omalta kotipihalta. Lue lisää: Viranomaiset varoittavat: Legioonalaistautia on havaittu myös Suomessa kotipuutarhoissa"
Viihtyy lämpimässä vedessä
Legionellabakteeri viihtyy rakennetuissa vesijärjestelmissä ja lämpimässä käyttövedessä.
Tartuntoja voi tulla yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi suihkulähteiden vesipisarat voivat levittää legionellaa sisältäviä aerosoleja.
Suomessa lämpimän käyttöveden tulisi olla vähintään 55-asteista, millä pyritään estämään haitallisten mikrobien, kuten juuri legionellabakteerien, aiheuttamia tartuntoja.
Terveyskirjaston mukaan Suomessa tavataan vuosittain noin 30 legionellabakteerin aiheuttamaa tautitapausta, joista yli puolet on tuotu ulkomailta.