Salmonellatartuntaa voi ehkäistä muun muassa kypsentämällä ruoan kunnolla, muistuttavat THL ja Ruokavirasto.
Huhtikuussa sekä meillä Suomessa että maailmalla vedettiin myynnistä Kinder-suklaamunia salmonellaepäilyjen vuoksi. Mutta millainen vaiva oikein on salmonella? Entä miten se todetaan?
Lue myös: WHO: Kinder-suklaatuotteet yhdistetty lääkeresistenttiin salmonellaan – tämä on tilanne Suomessa nyt
Salmonellat ovat bakteereita
Salmonellat ovat yleisiä, eläinten kantamia bakteereita, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Salmonellat voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita.
Salmonellat kuuluvat suolistobakteereihin, jotka voivat lisääntyä niin hapellisissa kuin hapettomissakin olosuhteissa.
Erilaisia salmonellatyyppejä tiedetään löytyvän ainakin yli 2 000. Kaikki niistä voivat aiheuttaa ihmisille tautia. Suomessa yleisimpiä ihmisille tautia aiheuttavia ovat S. Enteritidis ja S. Typhimurium.
Salmonellatyypeistä vakavia yleisinfektioita eli lavantautia ja pikkulavantautia aiheuttavat Salmonella Typhi ja Salmonella Paratyphi. Muut salmonellatyypit aiheuttavat salmonelloosin eli tutummin ilmaistuna kuumeisen ripulin.
Ruokaviraston mukaan valtaosa eli noin 80 prosenttia tartunnoista on peräisin ulkomailta.
Lue myös: Kinder-suklaiden takaisinveto laajenee uusiin tuotteisiin – salmonellan lähteeksi epäilty tehdas suljettu
Näin salmonella tarttuu
Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Tällöin voi tulla ruokamyrkytys.
Tartunnan lähteenä voivat olla myös lemmikit. Salmonella kuuluu zoonooseihin, mutta tarttuu melko harvoin suoraan eläimestä ihmiseen.
Salmonella voi tarttua ihmisestä toiseen esimerkiksi silloin, jos käsihygieniasta ei ole huolehdittu tarpeeksi hyvin. Salmonella pääsee lisääntymään elintarvikkeessa, jos säilytysolosuhteet ovat otolliset salmonellabakteerille tai jos kuumennus on ollut riittämätöntä.
Lue myös: Voiko raa'asta broilerinlihasta oikeasti saada helposti salmonellan? Asiantuntija kertoo, miten ja mistä pahamaineinen suolistobakteeri tarttuu
Yleisiä salmonellatartunnan lähteitä voivat olla esimerkiksi huonosti kypsennetty tai raaka siipikarjanliha tai sianliha, pastöroimaton maito tai kasvikset. Salmonellan yleinen leviämistapa on myös ristisaastuminen.
Joissakin ammateissa, esimerkiksi elintarviketyöntekijöillä, on suurempi riski levittää salmonellaa edelleen ja näihin ammatteihin liittyy THL:n mukaan erityisiä toimintaohjeita.
Ruokaviraston mukaan suomalaisissa tuotantoeläimissä esiintyy salmonellavalvonnan vuoksi kansainvälisesti vertaillen hyvin vähän salmonellatartuntoja.
Tällaiset ovat salmonellan oireet
Salmonellan itämisaika on 6–72 tuntia.
Ruokavirasto kertoo, että salmonelloosin oireet voivat vaihdella: se voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsakramppeja, ripulia, päänsärkyä ja kuumeen. Tartunnan saaneelle ei välttämättä tule oireita ollenkaan.
Oireita on yleensä muutaman päivän. Ripulioireet saattavat kestää 4–10 päivää.
Mikäli epäonnekkaan potilaan kohdalle sattuu voimakas infektio, voi oireena olla korkea ja sahaava kuume. Ripuliulosteissa voi olla verta.
Joillekin voi salmonellatartunnan seurauksena myöhemmin tulla reaktiivinen niveltulehdus.
Vaikka tartunnan saaneella ei olisikaan oireita, on hän silti taudin kantaja – yleensä ainakin muutaman viikon ja pisimmillään jopa useita kuukausia.
Herkimpiä salmonellatartunnalle ovat pikkulapset ja vanhukset.
Lue myös: Teetkö tämän vaarallisen virheen lihalämpömittarisi kanssa? Voi sairastuttaa kaikki syöjät
Näin salmonella todetaan
Salmonellabakteeri todetaan ulostenäytteestä viljelyllä tai yhdistetyllä PCR- ja viljelytutkimuksella.
THL:n mukaan salmonellainfektioita ei yleensä suositella hoidettavaksi antibiooteilla. Mahdollisen antibioottihoidon määräämiseen vaikuttaa potilaan taudinkuva ja perusterveydentila.
Näin voidaan ehkäistä salmonellaa
Salmonellaa voi ehkäistä seuraavilla konsteilla:
- Kypsennä liha huolellisesti. Kuumentaminen tuhoaa salmonellan.
- Pese raa’at vihannekset kunnolla ennen kuin syöt ne
- Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista ristisaastumisen välttämiseksi
- Kannattaa välttää pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
- Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi edellä mainittuja tuotteita
- Hyvä käsihygienia on tärkeää – pese siis kädet huolellisesti vessakäynnin jälkeen ja kun siirryt työvaiheesta toiseen
Sairastuneen kannattaa muistaa seuraavat seikat, jotta tartunta ei pääse leviämään:
- Pese kädet huolellisesti ennen ruokailua sekä vessakäynnin jälkeen
- Käytä nestesaippuaa. Sen lisäksi sinulla olisi hyvä olla oma käsipyyhe tai kertakäyttöpyyhkeitä.
- Älä tee ruokaa muille
Jos vaippaikäinen lapsi sai salmonellan, on kädet pestävä huolellisesti vaipanvaihdon jälkeen.
Lue myös: Esikoinen toi noroviruksen päiväkodista vauvaperheeseen – pian Teija oli sydän kurkussa: "Hetken ajattelin, että nyt hän kuoli"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: THL ja Ruokavirasto