Tuomo Ruudun valmennuspesti NHL-seura Florida Panthersissa on suomalaisen jääkiekon kannalta merkittävä juttu, mutta mitä apuvalmentajan työhön NHL:ssä oikein kuuluu?
LUE MYÖS: Miten kummassa kokematon Tuomo Ruutu sai valmennuspestin NHL:ssä? Olli Jokinen kertoo syyt: "Vaikka se kuinka hullulta voi kuulostaa"
LUE MYÖS: Mikko Koivu mykistyi haastattelussa: Tuomo Ruudun NHL-pesti tuli täytenä uutispommina – "En ole vastannut hänelle!"
Tuomo Ruutu liittyy ensi kauden alla apuvalmentajana arvovaltaisen Joel Quennevillen johtamaan valmennusryhmään Florida Panthersissa.
– Yleensä päävalmentaja saa valita pari apuvalmentajaa ja yksi saattaa tulla seuran puolesta. Mielenkiintoista on nähdä, monellako apuvalmentajalla Florida menee ensi kauteen, Panthersissa seitsemän kautta pelannut NHL-legenda Olli Jokinen sanoo MTV Urheilulle.
Tällä hetkellä Panthersin valmennusryhmässä on uunituoreen Ruudun lisäksi kolme muutakin apuvalmentajaa, Andrew Brunette, Ulf Samuelsson ja Derek MacKenzie. Kaikki kolme ovat Ruudun tavoin pitkän pelaajauran tehneitä luotseja.
– Brunette on vastannut Panthersin ylivoimasta pari viimeistä kautta ja hoitanut leiviskänsä hyvin. Samuelsson tuli kuluneeksi kaudeksi seuraan ja toi heti ryhtiä puolustukseen sekä viidellä viittä vastaan pelaamiseen. Uskon, että Samuelssonilla on iso rooli tuossa ryhmässä. En tiedä, tulisiko Tuomo sitten MacKenzien tilalle. Hänet palkattiin apuvalmentajaksi heti pelaajauran päättymisen jälkeen.
Jokisen mukaan Ruutu pääsee Floridassa hienoon valmentajakorkeakouluun. Kolme Stanley Cupia Chicago Blackhawksin peräsimessä voittanut Quenneville on yksi NHL:n meritoituneimmista päävalmentajista.
– Eikä pelkästään Quenneville, vaan myös esimerkiksi Samuelsson on kaveri, jota itse arvostan todella paljon. Hän oli Phoenixissa meidän joukkueemme apuvalmentajana ja vastasi jo silloin koko joukkueen pelitaktiikasta ja pelitavasta. Tuomo pääsee hyvien, kokeneiden äijien oppiin, Jokinen luotaa.
– Tuomo on fiksu jätkä ja ymmärtää, että tämä on vähän erilaista valmentamista kuin jossain nuorten maajoukkueessa.
Nappi korvaan ja katsomoon?
Jokinen uskoo, että Ruutu tietää jo nyt tismalleen, millaiseen rooliin hän Panthersissa saapuu.
– Päävalmentaja roolittaa apuvalmentajat aika tarkkaan. Sain tietää todella tarkkaan, mikä minun rooli olisi ollut, kun minulle tarjottiin apuvalmentajan paikkaa NHL:stä. Työnkuva olisi ollut vastata ylivoimapelaamisesta ja hyökkääjien henkilökohtaisen taidon kehittämisestä, ja olisin istunut pressiboksissa kuuloke korvalla ensimmäiset 40 peliä – eli en aluksi lainkaan penkin takana. Yleensä tuo on se rooli, joka neloskoutsille annetaan, Jokinen selvittää.
Roolijako on usein seuraavanlainen:
– Päävalmentaja vastaa kokonaisuudesta, yksi apuvalmentaja vastaa ylivoimasta ja hyökkääjistä, yksi alivoimapelaajista ja pakeista, ja neljäs valmentaja on ehkä se nappi korvassa katsomossa ja katsoo sieltä asioita. Neloskoutsi on yleensä myös se, joka vastaa pelaajien ekstraharjoitteista ja tarjoaa enemmän yksilöllisiä neuvoja pelaajille.
Tähän mennessä Ruutu on aiemmalla valmentajaurallaan vastannut pelaajien henkilökohtaisesta valmennuksesta ja ohjeistuksesta Nuorissa Leijonissa ja toiminut New York Rangersissa pelaajakehitysvalmentajana.
Ruudulle voisikin ennakoida Panthersissa niin sanotun nelosvalmentajan paikkaa.
– Kaiken järjen mukaan. Vaikea on nähdä, että hän heti saisi päävastuuta jostain pelillisestä asiasta. Jostain pitää aina aloittaa, ja pitää muistaa, että kaikki on tärkeitä jäseniä valmennusryhmässä. Ei NHL:ssä ihmisiä huvikseen palkata. Rooli on varmasti jo nyt ihan kristallinselvä, Jokinen uskoo.
Tällainen on palkkataso
Apuvalmentajien palkkahaitari on iso ja riippuvainen siitä, mistä seurasta on kyse. Jokinen sanoo apuvalmentajien ansaitsevan NHL:ssä suurin piirtein saman verran kuin päävalmentajat Euroopan huippusarjoissa.
– Kokeneemmat ja vuosia NHL:ssä työskennelleet apuvalmentajat voivat ansaita jo isoja rahoja, puolesta miljoonasta dollarista jopa miljoonaan dollariin vuodessa, Jokinen kertoo.
NHL:ssä apuvalmentaja voi olla englanninkielisen termin assistant coachin lisäksi myös associate coach. Jälkimmäinen on suhteessa päävalmentajaan enemmän työpari kuin alainen.
Florida Panthersissa kaikki apuvalmentajat kulkevat tittelillä assistant coach.
LUE MYÖS: Tuomo Ruutu saa harvinaisen pestin NHL:ssä – näin huippuluotsit Jukka Jalonen ja Jussi Ahokas kommentoivat yllätyssiirtoa: "Se on varmasti yksi syy, miksi Florida hänet palkkasi"
Valmennusryhmän palkkatiedoista vain Joel Quennevillen liksa on julkinen. 62-vuotias konkari ansaitsee Floridassa peruspalkkana 5,25 miljoonaa dollaria vuodessa. Summa ei sisällä mahdollisia menestysbonuksia.
Rahan vuoksi Ruudun tuskin tarvitsee valmentaa. Ennen peliuransa loppumista hän ehti ansaita yli 35 miljoonaa dollaria pelaajasopimuksillaan NHL:ssä.