Tuomo Ruudulta silmiä avaava kommentti – kertoo huimaavan faktan NHL-arjestaan

Tuomo Ruutu kertoo, miltä Stanley Cupin voittaminen tuntuu – "Nopeutetulla filmillä koko elämä läpi" 1:21
Florida Panthersin apuvalmentaja Tuomo Ruutu kertoo, miltä Stanley Cupin voittaminen tuntuu.

Jääkiekkomaailman tavoitelluimman palkinnon Stanley Cupin apuvalmentajana voittanut Tuomo Ruutu avaa omaa ruutuaan Florida Panthersin koutsitiimissä. Hän myös paaluttaa painokkaasti, mitä hän ei halua koskaan unohtaa.

NHL:ssä 12 kautta pelannut ja peliuransa lopulta sveitsiläisessä Davosissa sesongilla 2016–17 paketoinut Ruutu sanoo alkaneensa jo vuosia ennen lopettamistaan seurata palavereja tarkalla luupilla. Hän pohti, mitä valmentaja teki hyvin ja mitä hän itse tekisi eri tavalla.

Ei Ruutu ollut silti varma, että hän paiskisi myöhemmin valmentajan leipätöitä.

– Kun lopettaa uran, voi päässään pyöritellä ihan kaikkea, mikä olisi kivaa ja mikä olisi minun juttuni. Ennen kuin jotain alkaa oikeasti tekemään, sitä ei oikeasti tiedä, Vantaalla MTV Urheilun haastattelema Ruutu sanailee.

– Kyllä itsekin tuli pyöritettyä eka vuosi vähän, että mitäs tässä ja mihin. Mutta kun oikeasti laittaa kädet saveen, tietää todellisuudessa, onko tämä minun juttuni vai ei.

Vantaalaislähtöinen mies hyppäsi Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi vuonna 2018. Työskenneltyään sittemmin myös NHL-seura New York Rangersissa pelaajakehityksen parissa Ruutu siirtyi Florida Panthersiin, jonka apuluotsina hän on operoinut vuodesta 2021.

Elämäntapa

Sam Reinhart tällää Floridan 2-1-johtoon 1:08
Katso vielä: tämä Sam Reinhartin voitto-osuma ratkaisi Florida Panthersille Stanley Cupin – kapteeni Aleksander Barkov maalin edustalla.

Valmennuskin on ollut Ruudun juttu. 

– Tämähän on elämäntapa. On se jääkiekon pelaaminen tai valmentaminen, yhä myös "höntsäpelaamisesta nauttiva" Ruutu virkkoo.

Hän pitää yksilöiden fiilistelystä, vastustajajoukkueidenkin osalta.

– Pelatessa yritti aina katsoa ja oppia, mitä joku tekee hyvin, miksi joku on jossain hyvä. Samoin on edelleen. Niinhän me valmentajatkin opimme, katsomme, mitä parhaat pelaajat tekevät. Sitten yritämme kopioida sen ja kertoa kaikille, että näin pitäisi tehdä. 

– Ei me mitään oikeasti keksitä, Ruutu hymyilee.

"Et näe mitään"

Ruutu korostaa, että valmentamisenkin pitää lähteä oman persoonan kautta. Muuttua ei hänen mukaansa kannatakaan.

Hän kokee vahvuuksikseen intohimon jääkiekkoa kohtaan ja halun olla parempi sekä auttaa.

– Itse tuon paljon hyökkäyspeliasioita, henkilökohtaisia juttuja ja pelin yksityiskohtia. Kun on pelannut, tietyllä tavalla tietää, miltä missäkin tilanteessa tuntuu jäällä. 

Ruutu tosin huomauttaa perään jokaisen pelaajan kokevan eri tavalla.

– Sekin pitää itse muistaa, että minä koin sen näin, mutta tuo ei välttämättä koe sitä. Ehkä pystyy silti reflektoimaan aika hyvin.

Perään hän paaluttaa niin sanotusti isoja kirjaimia.

– Olen aina ajatellut, että toivottavasti minä en ikinä, ikinä, ikinä unohda, miltä tuntuu olla jäällä.

– Välillä kun on huono itseluottamus, et näe mitään. Olet lefti, mutta tuntuu, että pelaat rightia. Sitä muistaa, kuinka hankalaa se välillä on. 

Ruutu yrittää säilyttää ymmärtäväisesti pelaajan perspektiivin.

– On niin helppo painaa paussinappia ja kertoa, mitä tässä olisi pitänyt tehdä, kuusi eri vaihtoehtoa.

"Olemme tällaisia pikkupoikia"

Valmentaminen ei ole ajankäytöllisestikään kevyttä työtä. 

– Hallilla vietetty aika on kolme kertaa se, mitä pelaajana, Ruutu sanoo varmasti monien silmiä avaavasti.

Jobiin kuuluu paljon videoiden katselua – kun pelejä on noin joka toinen päivä, välissä perataan läpi juuri käytyä peliä ja tutkitaan, miten tuleva vastustaja pelaa.

– Jokainen tekee tavallaan omilla tahoillaan töitä tietyn aikaa, mutta kuitenkin yhdessä paljon jutellaan.

Vaikka päivät ovat pitkiä, työ on miehelle antoisaa.

– Voi sanoa, että käytännössä joka päivä on hauskaa ja kiva mennä hallille.

Ruutu kiittelee sekä seuransa valmennustiimiä että pelaajistoa, johon kuului kuluneella kaudella kapteeni Aleksander Barkovin johdolla neljä suomalaista.

– On luotettavia jätkiä, jotka puhaltavat yhteen hiileen. Se on iso syy, miksi voitimme tänä vuonna Stanley Cupin.

Jo pelaajauralla tutuksi tulleen kanadalaisen Paul Mauricen Ruutu kehaisee olevan "ihan loistava päävalmentaja", joka osaa johtaa joukkojaan hyvin ja joka haluaa kuulla myös eriäviä mielipiteitä. 

– Hän on rehellinen. Tykkään, että hänellä on sen lisäksi pilke silmäkulmassa. 

– Jääkiekossa on vähän niin, että olemme tällaisia pikkupoikia. Tehdään hommia kunnolla, mutta loppupeleissä pitää olla myös hauskaa, Ruutu heittää.

"Ihan sanoinkuvaamaton fiilis"

Hauskaa oli myös ja varsinkin kesäkuussa, kun Florida Panthers voitti seurahistoriansa ensimmäisen Stanley Cupin. Edmonton Oilers kaatui trillerimäisessä finaalisarjassa voitoin 4–3.

Pitkän pelaajaurankin NHL:ssä tahkonnut Ruutu voitti viimein jääkiekkomaailman ykkösliigan mestaruuden – vasta toisena suomalaisena valmentajana. Temppuun oli pystynyt aiemmin vain Jussi Parkkila Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajana kesällä 2022. Mitä tunteita Stanley Cup Ruudussa herätti?

– Siinä menee nopeutetulla filmillä koko elämän läpi, kaiken, mitä on tapahtunut matkan varrella. Onhan se ihan sanoinkuvaamaton fiilis. Ei niitä tunteita oikein voi kuvailla.

Ulkoapäin voisi visioida, että matka veisi Ruudun jonain päivänä vielä myös NHL-päävalmentajaksi. Mies ei kuitenkaan ainakaan ääneen puhu moisesta tavoitteesta, vaan toteaa tyynesti, että who knows, kuka tietää.

– Tekee tänä päivänä työn niin hyvin kuin pystyy. Samalla on tietty uteliaisuus tulla paremmaksi. Katsotaan, mitä se tuo.

Lue myös:

    Uusimmat