Vaikka passi tai henkilökortti tulisi olla vapaiden rajojen Schengen-alueellakin matkustaessa mukana, on matkustaminen ilman asiakirjoja yllättävän helppoa, kertovat MTV Uutisten lukijoiden kokemukset.
Jos mielii EU:n ulkopuolelle, passitta ei matkaan pääse: Viime vuonna 134 suomalaisen poistuminen maasta estettiin, kun passia ei ollut mukana tai koska taskusta löytyi vanhentunut tai väärän henkilön passi.
Passin unohtuminen kotiin on klassinen paniikin aihe matkustuspäivänä. Yhtä suuri järkytys on, kun passintarkastuksessa huomaa asiakirjan vanhentuneen.
Siksi harva tulisi ajatelleeksi, kuinka helppoa ilman passia matkustaminen on etenkin Schengen-alueella, kun maita ei velvoiteta sisärajatarkastuksiin.
Helsinkiläinen Marianne havahtui passin vanhenemiseen lähtöä edeltävänä iltana. Mitään ei kuitenkaan ollut enää tehtävissä.
– Lentoni oli lähdössä Helsingistä Tukholman kautta Lissaboniin seuraavana aamuna puoli seitsemältä ja vasta edellisenä iltana pakatessani huomasin, että passini oli vanhentunut. En olisi millään ehtinyt hakea edes Express-passia, sillä poliisin lupapalvelu lentokentällä aukesi vasta yhdeksältä, lukija kertoo kokemuksistaan MTV Uutisille.
– Henkilökorttiakaan minulla ei ole. Päätin kokeilla onneani ja lähteä matkaan vanhentuneella passilla. Ajattelin, että koska Portugali on Schengen-maa, hyvällä tuurilla passia ei tarkisteta ollenkaan.
Virkailija soitti puhelun ja kaikki oli ok
Marianna pääsi Tukholman kautta Lissaboniin ilman ongelmia. Passi kysyttiin ainoastaan paluumatkalla, kun lähtöselvitystä lennolle Lissabonista Kööpenhaminan kautta Helsinkiin ei pystynyt tekemään netitse.
– Sanoin virkailijalle lentokentällä, että tässä on tämä passi, mutta se on vanhentunut. Hän vastasi heti, että sen ei pitäisi ongelma, soitti ihan lyhyen puhelun, ja kirjoitti vielä lentolippuuni, että asia on ok, sen varalta, että passi olisi tarkistettu ennen koneeseen pääsemistä.
– Paluu Suomeen sujui siis ongelmitta. Olen kuullut, että joskus tällaisessa tilanteessa voi saada sakot, mutta minulle ei ollut sellaisiakaan seuraamuksia.
Suomalaisten maastalähtö estettiin 134 kertaa
Tapauksia, joissa yritetään matkustaa ilman voimassaolevaa passia, on yllättävän paljon. Suomalaisten matka tyssäsi vuonna 2018 kaikkiaan 134 kertaa – pääosa vanhentuneen matkustusasiakirjan vuoksi.
Maastapoisto on estetty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta silloin, kun Schengen-alueelta matkustetaan pois, kertoo Länsi-Suomen merivartioston rajatarkastusupseeri, kapteeni Timo Anttonen.
– Viime vuoden tilasto jakaantuu aika lailla puoliksi Helsinki-Vantaan lentoaseman ja itärajan rajanylityspaikkojen kesken. Ulkomaalaisten osalta voidaan todeta, että Suomeen pääsy puutteellisella passilla Schengenin ulkorajoilla evätään 30–40 kertaa vuodessa.
Passin unohtuminen on vakavampaa asiakkaalle kuin viranomaisille. Matkallelähtijälle passin unohtuminen aiheuttaa todennäköisesti lievää paniikkia ja hikoilua.
Välillä matkaan tarttuu epähuomiossa väärä passi
Viranomaiset tarkastelevat passin puutetta järkevämmin. Ratkaisevaa on se, onko matkustajalla mahdollisuutta päästä kohdemaahan ilman voimassaolevaa passia.
– Asiakkaan näkökulmasta tilanne on luonnollisesti toisenlainen, koska matkalle olisi kova hinku. Joukkoon mahtuu tapauksia, joissa voimassaoleva passi on unohtunut kotiin, tai matkaan on epähuomiossa tarttunut vanhentunut passi, osalle jopa vaimon passi, merivartioston Anttonen kertoo.
– Sekaan mahtuu myös tapauksia, joissa vanhentunutta matkustusasiakirjaa yritetään käyttää tietoisesti matkustamiseen ajatuksella, jospa tarkastaja ei sitä huomaisikaan, Anttonen kuvailee.
Amsterdamista Suomeen väärän henkilön passilla
Toinen MTV Uutisten lukija Kari kertoo tilanteesta, jossa hän on matkustanut väärän henkilön passilla. Hän oli ollut juoksemassa ystävänsä kanssa maratonia Tukholmassa ja paluumatkalla Helsinkiin Bromman lentokentällä lähtöselvitystä tehdessä virkailija oli sekoittanut miesten passit.
– Olemme aika saman näköisiä. Meitä on luultu veljeksiksi, Kari selittää.
Sekaannusta ei ollut huomattu lainkaan ennen kuin lukija matkusti myöhemmin Helsingistä Amsterdamiin.
Helsingin päässä passia ei ollut kysytty, mutta Amsterdamissa paluumatkalla virkailija huomasi lähtöselvitystä tehdessä, että passissa ja lentolipussa on eri nimet.
– Hyvin siinä pärjättiin. Näytin ajokorttini ja virkailija varmisti puhelinsoitolla, että Suomessa on tällainen ajokortti käytössä. Pääsin kotiin sillä lennolla, jolla oli tarkoituskin.
– Suhtauduin asiaan pienellä komiikalla. Poikani oli melkein enemmän huolissani kuin minä.
Passi jäi, mikä neuvoksi?
Timo Anttonen antaa selkeät toimintaohjeet tilanteisiin, joissa passi on unohtunut.
– Jos se ei ole mukana, hae se kotoa jos mahdollista, ja ei muuta kuin uutta matoa koukkuun. Kotoa hakeminen onnistuu helposti vaikkapa Imatralla, jossa rajanylityspaikka sijaitsee ihan kaupungin kupeessa. Sallassa matkaa voikin kertyä sitten ihan eri tavalla.
Myös passin vanhentuminen huomataan usein liian myöhään.
– Useimmiten kyse on tavallisesta passista, joten ei muuta kuin hakemus vireille poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Se on näppärä ja nopea tapa asiakirjan saamiseksi.
Helsinki-Vantaan lentokentällä on poliisin palvelupiste, josta voi kummassakin tapauksessa saada yhden matkan kestävän väliaikaisen passin. Palvelupiste palvelee vain kiireellisissä tapauksissa ja pääsääntöisesti lentomatkustajia.
Euroopan Unioni ja Schengen helpottavat matkaajia
Pohjoismaalaisilla on passivapaus Pohjoismaiden sisällä. Kansalaiset voivat liikkua ja oleskella Pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa. Suositeltavasti mukana tulisi kuitenkin olla jokin viranomaisen myöntämä asiakirja.
EU-maissakin selviät, jos sinulla on mukana henkilökortti.
Suomen kansalainen saa käyttää passin sijasta poliisin myöntämää kuvallista henkilökorttia ja sähköistä henkilökorttia Schengen-alueen maissa, joita ovat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tshekki, Unkari ja Viro.
EU:n ulkopuolisia Schengen-maita ovat Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.
Kaikki EU-maat eivät ole Schengeniä
Huomioitavaa on, että Schengen-maiden välillä ei kuitenkaan ole passivapautta, niin kuin Pohjoismaissa. Matkustusasiakirjaa ei aina tarkasteta, mutta tarkastuksen sattuessa se pitää näyttää.
Schengen-alueeseen kuulumattomat EU-maat ovat: Bulgaria Irlanti, Kroatia, Kypros, Romania, San Marino ja vielä hetken Iso-Britannia.
– Mahdollisen sopimuksettoman Brexitin vaikutukset eivät ole kaikilta osilta vielä tiedossa. Epäselvää on muun muassa se, hyväksytäänkö Suomen poliisin myöntämä henkilökortti jatkossa matkustamiseen Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan, Anttonen miettii.
Passi tai henkilökortti aina mukaan
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti olisi hyvä olla aina mukana matkustaessa.
– En tunne kaikkien maiden kansallisia lainsäädäntöjä, joten tyhjentävästi en voi todeta kuinka käy, jos matkustaa Schengen-alueella ilman passia ja sitä kysyttäisiinkin. Ellei asiakirjaa kuitenkaan ole, niin henkilö oleskelee maassa lähtökohtaisesti ilman vaadittavaa matkustusasiakirjaa.
– Useissa maissa kyseisissä tilanteissa sanktiona on joko huomautus taikka sakkorangaistus, matkan sujuvuudesta puhumattakaan.
Suomen kansalaisen osalta on lähtökohtaisesti kyse lievästä valtionrajarikoksesta, jos henkilö tavataan esimerkiksi Virosta saapuvasta lauttaliikenteestä ilman vaadittavaa matkustusasiakirjaa.
Suomalaiset käyvät paljon Virossa ilman passia, varsinkin "Etelä-Helsingissä" eli Tallinnassa. Kyseessä on rikos, jos henkilöllä ei ole mukanaan edes poliisin myöntämää voimassaolevaa henkilökorttia.
Kadonneesta passista on ilmoitettava
Riippuu maan lainsäädännöstä, mitä voi pahimmillaan käydä, jos passia ei ole mukana.
– Varmuudella voitaneen todeta, että kotimatkan sujuvuus kärsii aika lailla, Anttonen toteaa.
Anttonen muistuttaa, että jos passi varastetaan tai se katoaa ulkomailla, on hyvin tärkeää tehdä siitä ilmoitus väärinkäytösten estämiseksi.
Ilmoituksen voi tehdä netissä rikosilmoituslomakkeella tai suoraan poliisille. Ulkomailla sen voi tehdä Suomen edustustolle. Uutta passia voi hakea ilmoituksen jälkeen.
"Povitasku kannattaa tarkistaa"
Poliisi peruuttaa kadonneen passin. On hyvä muistaa, että peruutettua passia ei voi enää käyttää, vaikka se löytyisikin.
– Povitasku on siis hyvä ainakin yhden kerran tarkastaa, ennen kuin teet ilmoituksen.
Euroopan ulkopuolella matkustaminen ilman passia on käytännössä mahdotonta. Voiko läpi kuitenkin päästä ilman passia?
– Totta kai kämmit ovat mahdollisia, mutta viranomaisena joudun kuitenkin toteamaan, että läpi ei pääse. Vuonna 2017 voimaan tulleen lainsäädännön johdosta kaikkien, myös Suomen kansalaisten, asiakirjoille tehdään systemaattinen rekisterikysely ulkorajan yli matkustettaessa. Näin ollen viranomainen saa tiedon vanhentuneesta passista automaattisesti henkilökortti- ja passirekisteristä, Anttonen kertoo.
HYVÄ TIETÄÄ: – Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajanylityspaikoilla suoritettavia tarkastuksia, joiden tarkoituksena on varmistaa, että henkilöt ja heidän kulkuneuvonsa sekä heidän hallussaan olevat esineet voidaan päästää jäsenvaltioiden alueelle tai pois sieltä. – Poliisi huolehtii rajatarkastuksista Hallin, Jyväskylän, Kuopion ja Tampere-Pirkkalan lentoasemilla. – Tulli huolehtii kalastus- ja lastialusten rajatarkastuksista satamissa lukuun ottamatta Lappeenrannan, Nuijamaan ja Taalintehtaan satamia sekä Rajavartiolaitoksen ohella tavaraliikenteen rajatarkastuksista Imatran, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikalla. – Rajavartiolaitos huolehtii rajatarkastuksista kaikilla muilla rajanylityspaikoilla. Rajavartiolaitos suoritti vuonna 2018 kaikkiaan 17 166 744 ulkorajaliikenteen tarkastusta (-17 / 16 942 892). – Automatisoitu rajatarkastusjärjestelmä Helsinki-Vantaan lentoasemalla perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Järjestelmää voivat käyttää kaikki Euroopan unionin, Euroopan talousalueen sekä Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaiset. Järjestelmää käytti vuonna 2018 lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa, joka on noin 40% Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkorajaliikenteen kokonaismatkustajamäärästä. |