Liki 4 000 asukkaan Grindavik on muuttunut aavekaupungiksi. Illan hämärtyessä kylässä liikkuu enää pelastustiimin autojono.
Kello käy taistelussa luonnonvoimia vastaan, kertoo Grindavikissa paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen.
– Asukkaat ovat saaneet käydä jo muutamana päivänä noutamassa omaisuuttaan, tiukassa viranomaisvalvonnassa ja tietämättä, onko se viimeinen kerta, kun he näkevät kotinsa, Pylvänäinen kertoo.
– Jos sireenit alkavat soida liian korkean kaasupitoisuuden vuoksi, poistua täytyy välittömästi. Magma voi nousta pintaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, käytännössä missä tahansa tämän pitkän railon kohdalla.
1:41Näin Eurooppa pysähtyi vuonna 2010, kun tulivuori purkautui Islannissa – sama luvassa uudestaan?
Lue myös: Islannin tulivuori ja magmatunneli: Kartat näyttävät kriittiset alueet
Vaaravyöhykkeelle kuljetaan poliisisaattueessa
Pelastusviranomaisen mukaan osa taloista on todella huonossa kunnossa. Ennakoidun tulivuorenpurkauksen vaaravyöhykkeelle kuljetaan poliisisaattueessa.
– Perillä odottaa tuhansien maanjäristysten runnoma maaperä, jossa suurimmat halkeamat ovat useiden metrien levyisiä. Halkeamista kohoava höyry on peräisin järistysten halkaisemista lämmitysputkista, jotka kulkevat katujen alla, pelastustiimin jäsen Helga Linnet selvittää.
Islannin yleisradion siteeraaman Ilmatieteen laitoksen tutkijan Benedikt Ófeigssonin tuoreimman arvion mukaan maaperän alla virtaava magma on noin 500 metrin päässä pinnasta.
MTV:n Huomenta Suomessa eilen keskiviikkona vierailleen Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) geologin Paavo Nikkolan tietojen mukaan magma olisi vain 200 metrin syvyydessä.
Se voi purkautua maalle tai merelle, sijaintia eivät maan parhaatkaan tieteilijät kykene ennustamaan.
– Asukkaat eivät tiedä mitään, kukaan ei tiedä mitä tapahtuu, Suðurnesin poliisilaitos ylikonstaapeli Stefan Velemir toteaa.
1:20Katso 80 sekunnissa: Tämän takia tulivuori purkautuu.
Suuri vaikutus ihmisille
Geologian tutkimuskeskuksen Nikkola pitää suurta purkausta hyvin epätodennäköisenä. Nikkolan mukaansa kaikki merkit mahdolliseen purkaukseen ovat kuitenkin ilmassa.
Nikkola arvioi, että mahdollista purkausta joudutaan odottamaan päiviä tai jopa viikkoja, ja mikäli purkaus tapahtuu, niin se saattaa kestää pitkään.
Lue lisää: Tutkija: Vuoden pituinen purkaus ei ole mahdottomuus, jos Fagradalsfjall purkautuu
– Jos prosessi lähtee käyntiin, niin esimerkiksi viimeisimmät purkaukset ovat kestäneet joitain kuukausia. Vuodenkin pituinen tai jopa pidempi tulivuorenpurkaus ei ole mahdottomuus, Nikkola sanoo.
Hän arvelee, että Grindavikin alueella mahdollinen tulivuoritoimintojen aktiivisuus tulee kestämään kymmeniä tai jopa satoja vuosia. Hän sanoo, että alueen asukkaat joutuvat ainakin sopeutumaan tilanteeseen, mikäli pääsevät vielä muuttamaan takaisin alueelle.
Sen sijaan huonolla onnella purkaus tapahtuu Grindavikin kaupungin kohdalla, jolloin pienelläkin purkauksella voi olla isot vaikutukset paikallisille ihmisille ja heidän omaisuudelleen.