Kiinan osakekurssit ovat jatkaneet rajua syöksyään. Pörssikurssit ovat avanneet mollivoittoisesti Japanissa ja Wall Streetillä oli synkin päivä neljään vuoteen. Talousasiantuntijan mukaan pidemmällä aikavälillä Kiinan talouden hidastumiselle on vaikutusta myös Eurooppaan ja Suomeen.
Huomenta Suomessa haastattelussa ollut Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasin mukaan pörssien alamäki kertoo kahdesta asiasta.
– 90 prosenttia kiinalaista osakekaupankäyntivoluumista on piensijoittajien käsialaa ja he ovat kohtalaisen kokemattomia. He ovat tottuneet ainaiseen kurssin nousuun, kuten tähän mennessä on nähty, joten tämä kurssien alastulo on pelästyttänyt heidät, Paasi kertoo.
– Muun maailman suhteen se olennaisempi asia on, että miten käy Kiinan talouden, joka on ollut hidastumaan päin viimeiset 3-4 vuotta. Nyt sitten viime perjantaina ja maanantaina saatiin lisätietoja ja edelleen on hidastumisen merkkejä. Tämä yhteisvaikutus on saanut markkinat tulemaan alas ympäri maailman.
Paasin mukaan näin rajuja laskuja pörssikursseissa ei ole nähty moneen vuoteen.
– Saa mennä aika pitkälle taaksepäin, että näkisi tällaisia kurssiromahduksia. Vuonna 2007 nähtiin edellisen kerran tällaisia kahdeksan prosentin alastuloja, että on tämä siinä mielessä aikalailla dramaattista.
Mikäli Kiinan talous jatkaa hidastumistaan, tulevat vaikutukset koskemaan myös Eurooppaa ja Suomea.
– Jos Kiinan talous hidastuu niin keskipitkällä aikavälillä sillä tulee olemaan todellisia vaikutuksia myös Eurooppaan ja Suomeen – pörssikurssien alastulon lisäksi, Paasi sanoo.
– Eurooppalaisen talouskasvun kannalta on merkittävää, että hidastuuko Kiinan talouskasvu enemmän kuin ollaan odotettu. Kiinahan kasvaa tänä vuonna kuitenkin kohtalaiset seitsemän prosenttia.