Talousnäkymät muuttuvat vielä synkemmiksi.
Helsingin pörssin yleisindeksi on kuukauden aikana heikentynyt liki 20 prosenttia. Vaikka vahvoja nousupäiviäkin on ollut, koronapandemian aiheuttamaa pohjakosketusta ei ole vielä nähty, arvioi Kauppalehden Markkinaraati.
– Kun tällainen lasku on aikaisemmin ollut, se on kestänyt vähintään vuoden, jopa neljä vuotta. Uskoisin, että reaalitalouden vaikutukset alkavat vasta näkyä, joten tunnelmat muuttuvat vielä synkemmäksi, arvelee Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.
Taalerin sijoitusjohtaja Mika Heikkilä painottaa nyt tilannetta Yhdysvalloissa, jossa epidemia etenee kiihtyvään tahtiin.
– Ensimmäisen pohjakosketuksen jälkeen tulivat valtavat elvytyspaketit. Kun Yhdysvaltoja aletaan laittaa osavaltio kerrallaan lukkoon, nähdään, miten markkinat reagoivat. Jos näistä sulkemisista tulee pitkiä, elpyminen kestää pitempään.
Yhdysvalloissa jätettiin torstaina ennätysmäiset 6,6 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta. Kahden viime viikon aikana uusia hakemuksia on jättänyt kymmenen miljoonaa amerikkalaista.
Kova isku markkinoille olisi myös se, jos Kiinassa alkaisi uudelleen ilmetä koronatartuntoja.
– Kiinan pörssillä on mennyt maailman pörsseistä selvästi parhaiten, koska kriisi iski siellä ensimmäisenä, ja myös palautuminen alkoi ensimmäisenä. Jos epidemia leviäisi siellä uudestaan, elvytystoimia jouduttaisiin lykkäämään, Heikkilä toteaa.
Lounasmeri muistuttaa Kiinan merkitystä alihankkijana koko maailmalle.
Kun osakkeet ovat halpoja, on aika pohtia ostamista.
Kauppalehden uutispäällikkö Janne Pöysti arvioi, että keväällä on hyvä hetki ostaa hajautetusti osakkeita.
Myös Lounasmeri ja Heikkilä pitävät hajautettua ostamista hyvänä suunnitelmana sijoittajalle.
– Tämä on monelle sijoittajalle hyvä psykologinen testi. Moni sanoo haluavansa ostaa pohjalla, mutta sen toteuttaminen on hankalaa. Muutaman päivän kovan nousun jälkeen ollaankin taas eri tasolla, Lounasmeri arvioi.
– Pohjalla tehdään vain yksi kauppa. Jos uskoo osuvansa juuri siihen, on aika maaginen. Vähissä erissä kannattaa ostaa, Heikkilä tiivistää.
Markkinaraadin mielestä osinkojen maksamiseen ei ole yhtä ohjetta, vaan se riippuu yksittäisen yhtiön tilanteesta.
– Seitsemäsosa Helsingin pörssin osinkopotista menee kotitalouksille. Osingon merkitys on yhä suurempi, kun taloudessa menee huonommin, Lounasmeri muistuttaa.