Tältäkö revontulet kuulostavat? – Havaintoasema perkaamaan mystisten "kohahdusten" syntyä superherkillä mikrofoneilla

0:22img
Julkaistu 21.09.2018 21:56
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Keski-Suomessa sijaitsevan Hankasalmen observatorioon rakennetaan revontulten äänten tutkimiseen tarkoitettu havaintoasema. Erikoisista napsahduksista on hyvin vähän todisteita, nekin yhä kiistanalaisia.

Ummista silmäsi ja kuuntele videolta: Tältä kuulostaa mysteeriääni, joka on peräisin revontulista!

Kansanperinteessä on kautta aikain liikkunut tarinoita revontulten pitämistä äänistä. Mysteeriäänistä on kuitenkin hyvin vähän todisteita tai tutkimuksia.

Vasta joitain vuosia sitten Aalto-yliopiston akustiikan emeritusprofessori Unto K. Laine väitti keksineensä, miten revontulet muodostavat ääntä. Professori onnistui myös tiettävästi nauhoittamaan maailman ensimmäisen äänitteen revontulten pitämästä mystisestä "paukkeesta".

Nyt Jyväskylässä janotaan aiheesta lisää todistusaineistoa. Paikallisen tähtitieteellisen yhdistyksen ylläpitämään Hankasalmen observatorioon perustetaan havaintoasema revontulten äänten tutkimiseen.

– Tietääksemme missään muualla maailmassa ei ole tämmöistä. Siinä mielessä se on ihan uraauurtava. Unto Laineen nauhoitukset ovat tähän mennessä ainoat, mitkä ovat todennäköisesti revontulista peräisin.  Pyrimme vahvistamaan havaintoja, mitä on aiemmin tehty, sanoo Jyväskylän Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen.

Erityisherkkien mikrofonien verkko

Taivaalta peräisin olevien äänten nauhoittamiseen vaaditaan erityisen herkkää mikrofonikalustoa. Revontulten ääniä nauhoitetaan neljästä erillisestä mikrofonista muodostetusta verkon avulla.

– Useamman mikrofonin antamien aikasignaalien perusteella voidaan mitata suunta, mistä ääni on lähtöisin. Jos on vain yks mikki, niin kuullaan ääni, mutta ei tiedetä mistä se tulee.

Revontulet HUOM KERTAOIKEUS

Lue lisää: Professoria kehotettiin luopumaan "turhasta" revontulitutkimuksesta – miltei 20 vuoden työ osoitti kriitikoiden olevan väärässä

Havaintoasema on ensimmäinen kiinteä asema, missä ääniä voidaan tarkkailla joka yö. Professori Laine liikkui luonnossa kannettava järjestelmä mukanaan, ja etsi hiljaisia paikkoja äänten havainnointiin.

– Kun on kiinteä paikka, jossa voidaan tehdä kalibroinnit, niin paljon parempia tuloksia on odotettavissa, Oksanen toivoo.

Observatoriossa on jo magnetometri sekä revontulikamera, joten jatkossa äänihavainnot voidaan yhdistää näköhavaintoihin ja magneettikentän muutoksiin.

Mysteerinapsahduksissa ripaus skeptisyyttä

Miltä ne revontulet sitten tarkalleen ottaen kuulostavat? 

– Kohahduksia, napsahduksia, semmoisia ääniä. Niiden pitäisi olla ihmiskorvalla kuultavia, Oksanen sanoo. Hänenkin kuulemansa perustuu tosin toistaiseksi myös täysin Laineen nauhoituksiin.

Havaintoaseman perustamisaikeista huolimatta puheenjohtajallakin on omat epäilyksensä asian suhteen. 

– En ole itse sataprosenttisen vakuuttunut, että äänet tulevat nimenomaan revontulista. Toivottavasti asiaan saadaan enemmän dataa ja vahvistusta, saavatko revontulet sellaista ääntä aikaan.

Hanke tullaan toteuttamaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Tuoreimmat aiheesta

Lappi