Upeat kuvat: Suomeen sijoitettu huippukamera kuvaa revontulia joita silmä ei edes erota – "Meidän tarvitsee vain laittaa se päälle syksyllä ja sammuttaa kesällä"

3:36img
Katso MTV Uutiset Liven huikea video: Tällaisia ennennäkemättömiä revontulikuvia kuvataan huippuluokan kameralla Suomessa
Julkaistu 21.10.2019 20:53
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Jyväskyläläisten tähtiharrastajien Sirius ry on ollut viime vuosina mukana harvinaisessa kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Nyrölän observatorioon asennettiin pari vuotta sitten huippuluokan kamera, joka kuvaa revontulia.

Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen kertoo, että automaattikamera on napsinut tähän mennessä kymmeniä tuhansia kuvia. Pienten huoltotöiden lisäksi harrastajien ei tarvitse juuri puuttua kameran toimintaan.

Lue myös:  Jyväskylän tähtiharrastusyhdistys riemuitsee: Mukaan miljoonien avaruusprojektiin!

– Meidän ei ole tarvinnut tehdä juuri muuta kuin laittaa kamera ja tietokoneet pois päältä valoisten kesäöiden aikaan ja käynnistää uudelleen syksyllä.

Revontuli_1

Tällaista jälkeä tutkimushankkeen kameralla saa aikaan. Kyseessä on kahdesta mustavalkokuvasta värifiltteriöinnin avulla koostettu kuva.

Kyse on japanilaisesta tutkimushankkeesta, jossa ovat mukana ainakin Nagoyan ja Kanazawan yliopistot. Tutkija Shin-ichiro Oyama saapui viime viikonloppuna Suomeen luennoimaan ja vaihtamaan kuulumisia hankkeen etenemisestä.

Jyväskylän observatorio oikealla leveyspiirillä

Nyrölän observatorio valikoitui kohteeksi, sillä kaikki kahdeksan maapalloa kiertävää kameraa haluttiin asentaa juuri 60 leveyspiirin kohdalle.

Kameroita on myös muun muassa Venäjällä, Kanadassa, Alaskassa ja Islannissa. Lisäksi hankkeeseen liittyy Japanin avaruusjärjestön oma satelliitti.

revontulikaari 3

Tältä taas näyttää kameran ottama raakakuva. Keskellä taivasta menee harvinainen punainen revontulikaari, jollaisia tällä kameralla yritetäänkin havaita. 

revontulikamera 1

Raakakuvat värjätään punaiseksi vastaamaan suotimen läpäisemän valon aallonpituuden väriä.

Yleensä revontulia näkee paremmin pohjoisen Suomen taivaalla. Oksasen mukaan tutkimushankkeessa on kuitenkin kyse muusta.

– Pohjoisessa revontulet syntyvät, kun hiukkasvirta tulee magneettikentän suuntaisesti kohtisuoraan ilmakehään.

Revontulitutkija Shin-ichiro Oyama.

Tutkija Shin-ichiro Oyama saapui Suomeen luennoimaan hankkeesta ja seuraamaan sen edistymistä.

– Täällä tutkitaan harvinaisempaa muotoa, jossa hiukkasvirta kiertää leveyspiirin kohdalla kuin renkaana vaakasuorassa. Silloin syntyy aaltomaista liikettä ja hiukkasvirta käy ilmakehän yläosassa. Se näyttäytyy punaisena valona, mutta aika heikkona ja sitä on vaikea silmällä erottaa.

Revontulitutkija Shin-ichiro Oyaman käyttämä kamera.

Kuvassa tutkimushankkeessa käytettävä kamera.

Kyseisiä revontulia tutkitaan, koska niiden syntymistä ei vielä täysin tunneta. Tarkoitus on tutkia revontulien suurienergisiä hiukkasia ja selvittää esimerkiksi, mitä vaaraa niistä on satelliiteille ja sitä kautta paikannukselle ja tiedonvälitykselle.

1:03img

Näin upeita revontulia harvoin näkee! Kuin poronsarvina leiskuneet valot pysäyttivät Norjassa viime tammikuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Revontulet