Parvekkeen puhtaanapito kuuluu asukkaalle riippumatta siitä, asuuko asunnossa omistaja vai vuokralainen, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry. Tähän sisältyy myös lumen poistaminen.
Monelle parvekkeelle on saattanut tupruttaa roimasti lunta, mutta kenen tehtävä on pitää vuokra-asunnon parveke puhtaana? Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa tiedotteessaan, että vuokralaisen on lain mukaan hoidettava vuokra-asuntoa huolellisesti.
Tämä tarkoittaa sitä, että jos vuokrattuun asuntoon kuuluu oma parveke, vuokralainen vastaa senkin puhtaanapidosta – siitäkin huolimatta, että asiasta ei olisi erillistä mainintaa vuokrasopimuksessa.
– Vuokralaisen vastuulla on esimerkiksi lumen tai lehtien poistaminen parvekkeelta ja niin ikään sadevesikaivon pitäminen puhtaana, jotta vesi pääsee poistumaan vapaasti, listaa Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo tiedotteessa.
Lue myös: Kinosten kolaaminen voi olla terveysriski: Jos lumitöiden jälkeen ilmenee näitä oireita, hakeudu kiireesti hoitoon!
Kuka poistaa lumet?
Aarnivuo kehottaa vuokranantajia muistuttamaan vuokralaista myös lumen ja jään poistamisesta parvekkeelta, sillä sulavesistä voi aiheutua vahinkoa talon rakenteille tai naapureille. Lumen poistamisessa tulee kuitenkin huomioida turvallisuus.
Eritoten asuntoa vastaavan seinän ja parvekkeen oven edusta täytyy pitää vapaana lumesta. Jäätä poistaessa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä hommassa piilee parvekkeen vaurioitumisen mahdollisuus.
Taloyhtiöissä on tärkeää huomioida kiinteistön alueella oleskelevien turvallisuus, kun lunta pudotetaan katoilta. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on kiinteistönomistajilla.
Jos avoparvekkeelle tippuu lumenpudotuksen yhteydessä erityisen paljon lunta, kannattaa vuokralaisen ilmoittaa asiasta vuokranantajille, joka puolestaan voi välittää tiedon isännöitsijälle.
Lue myös: Kenen vastuulla on lumisen pihan turvallisuus? Huomioi nämä asiat taloyhtiössä: "Jos osakas kieltäytyy tekemästä talvikunnossapitotöitä..."
Vuokranantajalla oikeus tehdä tarkastus
Yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan myös, että vuokranantajalla on lakiin perustuva oikeus käydä vuokralaisen asuttamassa asunnossa sen kunnon tai hoidon valvomiseksi. Käynnin ajankohdasta tulee kuitenkin sopia etukäteen.
– Yksikin tarkastuskäynti vuodessa voi paljastaa vahingon vaaran, jolloin myös lompakko kiittää, Aarnivuo huomauttaa.
Lue myös: Minne lumet saa kolata taloyhtiön pihalta? Ota huomioon nämä asiat
Katso myös: Isännöitsijän ottamat kuvat paljastavat, millaiseen kuntoon vuokra-asunto vuokralaisen jäjiltä jäi
0:40
Lue myös: Kuka asentaa kaihtimet näin? Lahtelainen Miika ei ollut uskoa silmiään nähtyään lopputuloksen – "Asentaja kirosi myös"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Suomen Vuokranantajat ry