Kinosten kolaaminen voi olla terveysriski: Jos lumitöiden jälkeen ilmenee näitä oireita, hakeudu kiireesti hoitoon!

lumenluonti
Lumenluonti on raskas fyysinen suoritus.Shutterstock
Julkaistu 25.02.2022 19:02

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Alati kasvavien kinoksien kolaaminen käy hyötyliikunnasta, mutta lumitöissä piilee myös riskinsä. 

Ehkäise tapaturmia näin:

  • Lämmittele ennen kuin aloitat. Lämmittele kuin verryttelisit ennen liikuntasuoritusta.
  • Pukeudu sopivan lämpimästi ja laita jalkaan vaikka nastakengät. Jään päälle satanut lumi voi tehdä maasta petollisen liukkaan. 

Lue myös: Varo liukastumista – "Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla, kun..."

  • Jos voit, tee lumityöt päivänvalossa. Pimeässä käytä esimerkiksi otsalamppua.
  • Aloita maltillisella kuormalla. Täytä kola mieluummin puolilleen kuin kukkuroilleen. Työ voi edetä yllättävän tehokkaasti keskikokoisella lumilapiolla. Suuri kola voi olla yllättävän raskas.
  • Jos mahdollista ja tarpeen, pyydä apuun ammattilainen, läheinen tai tuttava. Ainakin kuuloetäisyydellä olisi hyvä olla henkilö, joka voi tarvittaessa auttaa tai soittaa apua. 

Lue myös: Löitkö pääsi? Älä ikinä sivuuta hälytysmerkkejä

Lunta on tänä talvena satanut monin paikoin riesaksi asti. Lunta on tupruttanut kerralla jopa useita kymmeniä senttejä, ja se on saanut myös kaupoissa lumilinkojen, -kolien ja -lapioiden kysynnän kasvamaan

Lue lisää: Näin lumikaaos näkyy suomalaiskaupoissa – "Kysyntä on ollut todella kovaa"

Lumiset päivät ovat lisänneet myös lumitöissä sattuneita tapaturmia. LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että sen korvauspalveluissa on alkutalvesta nähty usempia vahinkoilmoituspiikkejä lumimyräköiden yhteydessä. Myös yhteydenotot etälääkäriin ovat samalla lisääntyneet.

– Yleisimpiä lumityön vahinkotilanteita ovat liukastumiset kolatessa tai lapioidessa. Kola tai lapio saattaa myös tökätä esimerkiksi kovaan hankeen ja sen seurauksena iskeytyä kehoon tai kaataa lumenluojan, kertoo yksityistapaturmien asiantuntija Henrik Ekman LähiTapiolan korvauspalveluista tiedotteessa.

Ekmanin mukaan tyypillisimpiä lumitöihin liittyviä tapaturmavammoja ovat kehon venähdys- ja ruhjevammat sekä murtumat.

– Myös äkilliset kiertoliikkeet voivat aiheuttaa esimerkiksi selän venähdysvammoja. Suosittelenkin aina verryttelemään ennen lumitöitä, minkä tärkeys korostuu kylmällä säällä. Myös pimeys lisää liukastumisten ja muidenkin tapaturmien riskiä, joten lumitöissä kannattaa huolehtia valaistuksesta ja käyttää esimerkiksi otsalamppua, sanoo Ekman.

Kun lihakset ovat hellänä lumitöistä, testaa nämä viisi helppoa liikettä. Juttu jatkuu videon alla.

2:31imgViisi hyödyllistä liikettä lumitöiden rasittamille lihaksille.

Sydänoireiselle raskas työ voi olla terveysriski

On hyvä muistaa, että vaikka lumityö voi olla hyvää hyötyliikuntaa, se on myös raskas fyysinen suoritus silloin, kun sitä on tullut paljon tai se on märkää ja raskasta.

LähiTapiolan etälääkäripalvelussa työskentelevä lääkäri Niklas Höglund kertoo tiedotteessa, että sairaanhoidon päivystyksissä on yleisesti havaittu sydänoireiden lisääntyneen runsaiden lumisateiden yhteydessä. Verisuonisairaus, oli se sitten piilevä tai jo tunnistettu, altistaa esimerkiksi sydäninfarkteille.

– Parhaimmillaan lumityöt ovat erinomaista hyötyliikuntaa, jossa koko keho saa hyvää rasitusta. Jos kuitenkin tietää, että itsellä on esimerkiksi sepelvaltimotauti tai muita sydän- ja verisuonitauteja, on hyvä miettiä, voisiko työt tehdä joku muu tai ainakin itse tehdä ne osissa.

Höglund muistuttaa, että sairauskohtausten riskiä lisäävät myös esimerkiksi heikko peruskunto, reilu ylipaino, tupakointi ja jokin muu perussairaus.

Lue myös: Virheet lumenluonnissa voivat jopa tappaa – 5 vinkkiä sydänystävälliseen kinosten lapiointiin

Vaikkapa hiljattain sairastettu flunssa verottaa perusterveenkin toimintakykyä.

– Esimerkiksi koronatartunnan tai muiden hengitystieinfektioiden jälkeen on hyvä odottaa kaikkien oireiden väistymistä, ennen kuin taas ryhtyy fyysisiin suorituksiin. Lumitöissä kannattaa ainakin aloittaa maltilla ja rauhallista tahtia, Höglund sanoo.

Jos lumitöiden jälkeen ilmenee näitä oireita, hakeudu hoitoon

Jos lunta luotuaan kokee poikkeuksellisen voimakkaita tai alla mainittuja oireita, kannattaa hakeutua päivystykseen tai tarvittaessa jopa soittaa hätänumeroon. Oireet voivat kieliä sydänoireista tai aivoverenkiertohäiriöistä. Oireet voivat ilmaantua myös muutaman päivän viiveellä.

Uutisoimme aiemmin amerikkalaismiehestä, joka tuupertui lumitöissä Yhdysvalloissa, mutta jonka hätiin tullut hoitajaopiskelija pelasti.

1:24imgHoitajaopiskelija pelasti lumitöissä tuupertuneen miehen elvyttämällä. Lääkäri muistuttaa, että lumityöt voivat olla riski sydämelle.

Lue myös: Saako kauppaan mennä nastakengillä? Näin kaupat vastasivat

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: LähiTapiola

Tuoreimmat aiheesta

Talvi