Talvivaaran ympäristöasioiden huono hoito on yllättänyt ikävästi viranomaiset.
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka toteaa, että ympäristönsuojelu ei ole ollut ykkösenä Talvivaarassa yrityssaneerauksen jälkeen. Pokan mukaan asioiden todellista laitaa on salailtu valvovilta viranomaisilta.
– Talvivaaran taholta ei ole kerrottu Kainuun ELY-keskukselle kaikkia asioita. On muun muassa annettu ymmärtää, että monet tärkeät työvälineet olivat huollossa, vaikka tosiasiassa näin ei ollut. Nyt konkurssipesä on valtion rahoilla joutunut tekemään merkittävän määrän kunnossapitotöitä, jotka eivät olisi sille kuuluneet, toteaa Pokka
Kainuun ELY-keskuksen mukaan koneiden huollon laiminlyönnit ja metallitehtaan pyöriminen puolella teholla ovat kasvattaneet merkittävästi vesivarastoja.
ELY-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen mukaan vuosi vuodelta kasvavat vesivarastot eivät ole kestävä tie vaan "hölmöläisen hommaa".
– Metallitehtaan toimintavarmuus on selvästi laskenut. Olemme joutuneet pyytämään konkurssipesältä erillisselvitystä siitä, mistä kaikista seikoista tämä johtuu.
–Tässä mielessä on tullut yllätyksenä se, että laitteiden toimintavarmuus laski juuri, kun konkurssi tapahtui, lisää Pääkkönen.
Nyt turvaudutaan hätäratkaisuun
Valvovien viranomaisten mukaan kaiken tämän seurauksena kaivoksen vesitilanne on nyt hallitsematon.
Talvivaarassa on nyt varastoituna 9 miljoonaa kuutiota vettä. Siellä on tilaa kaikkiaan 13 miljoonalle kuutiolle.
Kevään sulamisvedet saavat vesialtaat valumaan hallitsemattomasti luontoon, jos mitään ei tehdä.
Ympäristöministeriön mukaan laki sallii kuitenkin kaivokselle vielä hätäratkaisuna mahdollisuuden juoksuttaa puhdistettuja vesiä pois pelkällä ilmoituksella. Näin siksi, että ympäristöriski on kasvanut merkittävästi.
Kaivos on hakenut lupaa ylimääräisiin juoksutuksiin, mutta normaali lupa ei ehdi enää ajoissa. Kaivos on hakenut lupaa rakentaa purkuputki kaivokselta ylimääräisille vesille.
Ministeri: On tää hurjaa, miten rahaa kuluu
Talvivaaran pyörittäminen on vienyt odotettua enemmän veronmaksajien rahoja – jo 40 miljoonaa. Eilisessä lisätalousarviossa myönnettiin lähes 100 miljoonaa euroa, joka on varattu yhtiön pääomitukseen ja mahdollisiin sulkemiskuluihin.
– Sen pyörittäminen maksaa enemmän kuin ennakoitiin johtuen osin siitä, että yhtiö oli rempallaan, kun se asetettiin konkurssiin. Nyt tehdään ne investoinnit, mitä ympäristövahinkojen torjuminen edellyttää, päivittelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.
– Juuri tällä hetkellä sieltä ei mikään ainakaan vuoda ulos eli vedet ovat altaissa, lisää Pokka ympäristöministeriöstä.
Juoksutuksista ei vaaraa ympäristölle
ELY-keskuksen mukaan juoksutuksista ei ole vaaraa ympäristölle, sillä kyse on puhdistetusta vedestä.
Vapaavuori muistuttaa, että tilanne on toinen nyt kuin kipsisakka-altaiden vuodon kohdalla.
–Silloin lähivesiin pääsi hallitsemattomasti puhdistamattomia vesiä.
Pääkkösen mielestä tarvitaan kokonaisvaltaista ratkaisua, jolla päästään purkamaan vesivarastoja pois.
– Tälläiset tekniset keinot, kuten että haihdutettaisiin muutama miljoona kuutiolitraa vettä pois, eivät ole oikein reaalistisia vaan nyt tarvitaan purkuputki jonnekin, sanoo Pääkkönen
Vapaavuori toteaa, että rahanmeno loppuu jossain vaiheessa, mutta lopullinen ratkaisu on vielä avoin.
– Kyllä loppu on näkyvissä jossakin vaiheessa – tottakai – mutta hurjan paljon rahaa siihen kuluu. Jossakin vaiheessa peli tullaan viheltämään poikki.