Väitteet Patrick Reedin mahdollisesta huijaamisesta PGA-kiertueella nostivat esiin golfin tuomaritoiminnan.
Golf on herrasmiesten laji, mutta samalla sen verran vaikea, että se houkuttelee pieneen vilppiin ainakin klubipeleissä.
Pieni huomaamaton pallon siirto paremmalle makuulle. Satunnainen "virhemerkintä" tuloskorttiin. Onpa joskus jopa lyöty tiin päältä metsästä tai pudotettu housunpuntista lisäpallo pelattavaan paikkaan kadonneen tilalle.
PGA-kisan tasoisissa mittelöissä huijaaminen on harvinaisempaa. Tai toisin sanoen se on vaikeampaa, kun tuomarit ja televisiokamerat ovat paikalla.
Viikonlopun PGA-kisa nosti golfin säännöt ja mahdollisen huijaamisen keskusteluun, kun kisan voittaja Patrick Reed teki lauantain kymppireiällä tempun, joka oli harmaalla alueella.
Pääkuvan videolla nähtävissä Reedin lyönti, kyseenalainen pallon siirtäminen ja hidastus pallon pomppaamisesta maakosketuksen jälkeen.
Reed sai tuomarien hyväksynnällä dropata maahan uponneen pallon. Keskustelu kävi kuumana tavasta, jolla pallo jäi huonoon paikkaan.
"Näkökyky loppuu 150 metriin"
Suomen Golfliiton sääntövastaava Mika Wikström kertoi MTV Urheilulle, että tilanteessa toimittiin sinänsä oikein. Pallo voidaan dropata, jos se menee pelaamattomaan paikkaan pompun kautta. Sen sijaan pelaamattomaan paikkaan vierivä pallo pitää lyödä niiltä sijoiltaan tai dropata rangaistuslyönnin jälkeen.
– Jos keli on ollut huono, niin on ihan mahdollista, että pallo on uponnut todella syvälle, Wikström kertoi.
Wikströmin mukaan on inhimillistä, että 300 metrin päässä tapahtuvaan alastuloon tarvitaan lisävahvistusta.
– Itselläni loppuu näkökyky jo 150 metriin, Wikström naurahtaa.
Keskustelua vauhditti se, että Reedillä on huijaamisesta pitkä "rikosrekisteri". Häntä on syytetty väärällä pallolla pelaamisesta sekä pelikavereilta varastamisesta.
– Rory McIllroyllä oli vastaavanlainen tilanne, mutta hän ei pyytänyt edes tuomaria paikalle.
Golfiin VAR-kamerat
Korona-aika on vaikuttanut kilpagolfissa siihen, että silmäpareja on ollut kentillä vähemmän yleisön puuttumisen takia. Se on vaikeuttanut muun mussa pallojen etsimistä.
Ruotsalaislehti Expressen spekuloi, että pitäisikö golfiin lisätä jalkapallosta tuttu VAR-videotuomarointijärjestelmä. Wikström ei syty idealle.
– Jos pelaajilla olisi go pro -kamerat, niin sitten näkisi kaiken, Wikström heittää kieli poskessa.
Huti vai harjoitus?
Wikströmin mukaan huijaustapauksia tulee vuodessa käsiteltäväksi vain muutamia.
Yksi yleisistä väitteistä on, että hutilyönti olikin harjoitussvingi. Sillä valheella on lyhyet jäljet, koska sivustakatsojan on helppo erottaa, että oliko kyseessä harjoitus vai oikea lyönti.
– Kun tuomareita ei ole, niin peruslähtökohta on, että ollaan rehellisiä. Jos joku huijaa, niin maine kantaa aina pitkäksi aikaa.
Ja pelikaverit voivat jossain vaiheessa loppua.