Tämä kaikki Ilpo Härmäläisen murhaajaksi epäillystä ex-yrittäjästä, 67, tiedetään – kauppasi mobiilisoittoääniä ja uhkaili alaistaan

0:57img
Video vangitsemisistunnosta Turun oikeustalolta: Murhaepäilty 67-vuotias mies peitti kasvonsa oikeussalissa
Julkaistu 31.08.2021 13:54(Päivitetty 31.08.2021 15:55)
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Ohjelmistoalan yrittäjänä toimineella 67-vuotiaalla miehellä on aiempaa rikostaustaa. Poliisi sai vanhan murhatutkinnan avaamiseen jälkeen uusia vihjeitä, jotka johtivat hänen kiinniottoonsa. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellään tänään alkuiltapäivästä 1953 syntyneen miehen vangitsemisasiaa. Miestä esitetään vangittavaksi, sillä häntä epäillään todennäköisin syin 33-vuotiaana kadonneen turkulaisjuristin Ilpo Härmäläisen murhasta. 

KRP tiedotti vanhan murhatutkinnan avaamisesta viikko sitten tiistaina ja sai tapaukseen liittyviä uusia vihjeitä mediahuomion kautta. Murhan epäilty tekopäivä on 3.8.1994, jolloin Härmäläinen viimeisen kerran nähtiin Turussa.

Epäilty 67-vuotias mies otettiin kiinni viime perjantaina 27. elokuuta Turusta.

– Pääsimme uudella ja vanhalla poliisityölllä tämän henkilön perään. Yhdistelimme vanhaa ja uutta tutkintaa. Tutkinnan uudelleen avaamisen jälkeen saimme kuusi vihjeittä, joista kaksi oli mielenkiintoisia, tapauksen tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen keskusrikospoliisista sanoo MTV Uutisille.

Lahtinen ei kommentoi mistä päin Turkua epäilty otettiin kiinni ja tapahtuiko kiinniotto esimerkiksi yksityisasunnossa.

Tutkinnanjohtajan mukaan kiinniotto sujui kuitenkin rauhallisesti.

Lue myös: Poliisi ottanut miehen kiinni turkulaisen juristin Ilpo Härmäläisen murhasta epäiltynä

2408-poliisi-etsii

Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä 1994. Viimeinen varma havainto hänestä on tehty katoamispäivänä Turun keskustassa Eerikinkatu 20:ssä noin puolen päivän aikaan. Tuolloin hän lähti pois kotoaan.

Tunsivat entuudestaan

Epäiltyä on kuulustelu, mutta tutkinnanjohtaja ei valota kuulustelujen sisältöä, mahdollisia kiistoja tai myöntämisiä sen tarkemmin. Poliisi ei myöskään ota kantaa siihen, onko kateisiin jääneen Härmäläisen ruumista etsitty mahdollisten uusien tietojen valossa.

Lahtinen vahvistaa, että epäilty on tuntenut Härmäläisen ainakin jollakin tavalla entuudestaan.

– En kuitenkaan lähde spekuloimaan sillä, miten hyvin he toisensa tunsivat. 

Samaan epäiltyyn henkilöön ei ole aiemmin kohdistettu pakkokeinoja, eli esimerkiksi vangitsemisia, juuri Härmäläisen murhatutkintaan liittyen.

Poliisi vahvistaa kuitenkin, että samaa henkilöä on aikanaan kuulusteltu muissa, muun muassa Härmäläisen yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Vanhoista oikeus- ja yritysasiakirjoista selviää, että epäilty itse on aikanaan työskennellyt mobiilialalla toimineen yrityksen toimitusjohtajana.

Yritys teki muun muassa kauppaa mobiilisoittoäänillä. Toimialaksi oli merkitty ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus. Kyseinen yritys ei ole enää toiminnassa.

Ei ollutkaan työpaikalla

MicrosoftTeams-image (6) (1)

Epäillyn vangitsemista käsiteltiin tiistaina alkuiltapäivästä.

Tapauksen taustoihin syventyneen Ylen mukaan tapausta käsittelevissä lehtijutuissa kerrottiin aikanaan, että niin sanotulla “mainosmiehellä” eli nyt vangitulla henkilöllä, oli työntekijöidensä antama alibi, jonka mukaan hän oli Härmäläisen katoamisen aikaan työpaikallaan.

Tutkinnanjohtaja Lahtinen on jo aiemmin vahvistanut Ylelle kumoavansa tiedon siitä, että epäilty olisi ollut työpaikallaan. Näin ei todellisuudessa ollut.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa samalla henkilöllä on aiempaa rikostaustaa: rekisterimerkintärikos, laiton uhkaus ja törkeä veropetos.

Rekisterimerkintärikoksissa oli kyse siitä, että mies oli vuosien 2001–2005 aikana väärentänyt eri henkilöiden allekirjoituksia yritystoimintoja koskeviin asiakirjoihin. Syytekohtia oli ollut 19, mutta osa niistä hylättiin. Mies sai 11 kuukauden vankeustuomion.

Laiton uhkaus tapahtui vuonna 2006. Siitä mies on saanut tuomion vuonna 2007. Mies oli tavannut entisen alaisensa, ilmoittanut tietävänsä missä hän asuu ja kertonut, että tämä tulee kuolemaan.

Uhri oli juossut karkuun, mutta mies oli juossut hänen perässään rakennuksen kellaritiloista parkkihallin puolelle. Mies sai laittomasta uhkauksesta sakkotuomion.

Törkeän veropetoksen tekoaika ajoittuu vuosiin 2003–2006, mutta tuomio on tullut vasta vuonna 2009. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. 

Lue myös: Vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen tapausta tutkitaan murhana – poliisi pyytää vihjeitä

Turku, käräjäoikeus

Vangitsemista käsitellään Turun oikeustalolla.

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset