Vuonna 2024 Suomi sai uuden presidentin ja erittäin uhanalaisia jokihelmisimpukoita kuoli.
Vuoteen 2024 mahtui paljon tapahtumia. MTV Uutiset koosti vuoden jokaiselta kuukaudelta puhuttaneimpia uutisia.
Uutiset ovat katsottavissa tiivistetysti jutun alussa olevalta videolta, laajemmin niistä voi lukea alta.
Tammikuu
Keskustelu Euroviisujen boikotoinnista Israelin osallistumisen vuoksi kiihtyi tammikuussa. Israel kävi viisujen aikaan, ja käy edelleen, sotaa Gazassa. Yleä pyydettiin boikotoimaan viisuja ja esimerkiksi musiikkialan toimijat tekivät asiasta vetoomuksen.
Äiti ja poika kuolivat lumivyöryssä Pallaksella 2. tammikuuta. Äidin ruumis löydettiin samana päivänä, pojan kaksi päivää myöhemmin. Poliisi ei saanut tutkinnassa selville tarkkaa syytä sille, miksi kaksikko päätyi lumivyöryalueelle.
Helmikuu
Useat ammattiliitot järjestivät poliittisia lakkoja helmikuussa. Lakoilla vastustettiin hallituksen suunnittelemia muutoksia työlainsäädäntöön, sosiaaliturvaan ja lakko-oikeuteen.
Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb valittiin Suomen presidentiksi. 55-vuotias Stubb voitti valitsijayhdistyksen ehdokkaan, vihreiden Pekka Haaviston prosentein 51,6–48,4.
7:38
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuoli 16. helmikuuta. 47-vuotias Navalnyi kuoli vankilassa. Presidentti Vladimir Putinin merkittävimpiin kriitikoihin kuulut Navalnyi oli istumassa 30 vuoden vankeustuomiotaan.
Maaliskuu
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vitsailu leikkauksilla nosti kohun. Purra jakoi viestipalvelu X:ssä kuvan puisista leikkuulaudoista, joissa oli hänen naamansa ja teksti ”nyt on aika leikata”.
Venäjän Moskovassa tapahtui terrori-isku, jossa kuoli yli 130 ihmistä. Asemiehet avasivat tulen moskovalaisessa konserttisalissa. Tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis.
Ympäri Uuttamaata havaittiin outoa hajua maaliskuun lopussa. Haju huomattiin ainakin Helsingissä, Espoossa ja Porvoossa. Ilmatieteen laitoksen mukaan haju oli paikallinen ilmiö. Lopullinen syntyperä jäi epäselväksi.
Huhtikuu
Viertolan kouluampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja loukkaantui kaksi tyttöä. 12-vuotias kouluampuja oli ottanut itsestään poseerauskuvan aseen kanssa ja ladannut aseen ennen luokkaan astumista. Hän oli myös tehnyt tappolistan, jossa oli 15 henkilöä.
Lukiolaiset marssivat ulos vastustaakseen hallituksen leikkauksia. Hallitus päätti, että maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuki loppuvat sen vuoden lopussa, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.
Kansanedustaja Timo Vornanen (tv.) ampui maahan ravintolaillan päätteeksi Bar Ihkun ulkopuolella huhtikuun loppupuolella. Karaokebaari sijaitsee eduskunnan lähietäisyydellä. Tapauksen jälkeen Vornanen erotettiin perussuomalaisista ja hän perusti oman puolueen. Poliisi epäilee 54-vuotiasta kansanedustajaa vaaran aiheuttamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.
2:10
Toukokuu
Iranin presidentti Ebrahim Raisi ja ulkoministeri Hossein Amir kuolivat helikopteriturmassa. Raisi, 63, toimi Iranin presidenttinä vuodesta 2021 lähtien. Teokraattisesti johdetun Iranin ylin vallankäyttäjä on hengellinen johtaja, 84-vuotias ajatollah Ali Khamenei, joka on johtanut maata vuodesta 1989 lähtien.
18-vuotias Tuomas Sakari Matias Salminen raiskasi ja murhasi teinitytön Valkeakoskella. Hän sai lokakuussa elinkautisen vankeusrangaistuksen. Lukuisat valvontakamerat tallensivat Salmisen etsimässä uhria Valkeakosken yössä.
Kesäkuu
Suomi valitsi uudet europarlamentaarikot eli mepit. Li Andersson sai lähes 250 000 ääntä ja murskasi keskustan Paavo Väyrysen aiemman eurovaalien ääniennätyksen.
Kahdeksanprosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat tulivat myyntiin päivittäistavarakauppoihin
Heinäkuu
Donald Trump joutui salamurhayrityksen kohteeksi heinäkuussa kampanjatilaisuuden aikana. Trump sai osuman oikeaan korvaansa. Ampumisessa kuoli ampujan lisäksi toinen henkiklö.
Brittiyhtye Coldplay esiintyi neljä kertaa loppuunmyydylle Olympiastadionille. Coldplay on yksi 2000-luvun merkittävimpiin kuuluva pop-yhtye.
Käännytyslaki astui voimaan. Kiistellyn lain tarkoituksena oli estää välineellistettyä maahantuloa rajoittamalla turvapaikanhakijoiden vastaanottamista rajalla.
Äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh tapettiin. Haniyeh kuoli turvatalossaan.
Elokuu
Elokuun alussa Ukraina hyökkäsi Venäjällä sijaitsevalle Kurskin alueelle.
Suomi jäi ilman mitalia kesäolympialaisissa ensimmäistä kertaa historiassaan.
Erittäin uhanalaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja kuoli Suomussalmen Hukkajoella, kun joen yli ajettiin metsäkoneella satoja kertoja.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) käynnisti elokuun lopussa hallituksen rasismin vastaisen kampanjan. Kampanjan taustalla oli rasismikohu. Edellisen vuoden kesänä julkisuudessa keskusteltiin hallituksen ministerien rasistisista kannanotoista ja äärioikeistoviittauksista.
49:36
Syyskuu
Arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin tuli voimaan syyskuun ensimmäinen päivä.
Syyskuussa otsikoihin nousiva therianit, eli lapset, jotka identifioituvat eläimiksi. Lapset käyttivät kouluissa eläinmaskeja ja tekohäntiä sekä matkivat eläinten ääniä oppitunneilla. Therian-ilmiön myötä osa kouluista kielsi kasvoja peittävät maskit koulun alueella.
Ähtärissa asuneet isopandat Lumi ja Pyry päätettiin palauttaa takaisin kotimaahansa Kiinaan. Puiston rahkeet eivät riittäneet pandojen suojeluohjelman jatkamiseen.
Eduskuntatalo töhrittiin verenpunaisella värillä syyskuun lopulla. Poliisi otti kiinni kymmenen henkilöä. Taustalla olivat mielenosoittajat, jotka osoittivat mieltä turpeennostoa vastaan.
MTV Uutisten uutisankkuri Keijo Leppänen jäi eläkkeelle 30 vuoden mittaisen uran jälkeen. Leppäsen viimeinen uutislähetys oli 30. syyskuuta.
1:03
Lokakuu
Entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka, 29, kuoli 13. lokakuuta. Puhakan pitkäaikainen puoliso Rolf Nordmo, 66, on myöntänyt ampuneensa Puhakkaa ja aiheuttaneensa hänen kuolemansa. Nordmo on kiistänyt syyllistyneensä murhaan.
14:02
Nikotiinipussilaki kuohutti lokakuussa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan nikotiinipusseja koskevaan lakiin lisättiin sallittujen makujen listalle RKP:n aloitteesta pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn makuja. Tuolloin hallituksessa oli pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson (rkp.). Myöhemmin kerrottiin, että hallitus luo uuden korjatun esityksen nikotiinipusseja koskevasta lainsäädännöstä.
Marraskuu
Donald Trump, 78, valittiin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Trumpin voitto oli selvempi kuin kannatusmittauksissa ennustettiin.
8:35
Kaksi merikaapelia katkesi Itämerellä. Ensimmäisenä vaurioitunut kaapeli kulki Suomen ja Saksan välillä, toinen Ruotsin ja Liettuan välillä.
Suomessa riehui Jari-myrsky. Ilmatieteen laitoksen mukaan Jari-myrsky oli harvinainen myrsky.
Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin. Suosituksessa suositeltiin lihansyönnin rajoittamista ja kasvissyönnin lisäämistä. Alkoholia ei myöskään suositeltu käytettäväksi lainkaan.
Joulukuu
Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi ensimmäiset Linnan juhlansa. Juhlissa nähtiin joitakin uudistuksia. Esimerkiksi valaistusta oli muutettu ja kättelyn aikana soitetun musiikin joukossa oli klassisten kappaleiden lisäksi myös poppia, kuten Jenni Vartiaisen hitti Ihmisten edessä.
Syyriassa tapahtui vallankumous, kun ääri-islamistisen HTS-järjestön johtamat kapinallisjoukot valtasivat pääkaupunki Damaskoksen. Presidentti Bashar al-Assad pakeni maasta Venäjälle.
Kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) joutui pahoinpidellyksi hakiessaan lastaan päiväkodista. Poliisin mukaan Kiuruun kohdistuneella rikoksella ei vaikuttanut olevan poliittista motiivia. Pahoinpitelystä epäillään 34-vuotiasta miestä, jolla on taustallaan häiriökäyttäytymistä ja myös pahoinpitelyjä.
Näyttelijä ja muusikko Heikki Silvennoinen kuoli. Silvennoinen oli kuolleessaan 70-vuotias. Silvennoinen tunnetaan parhaiten 1990-luvulla alkaneesta Kummeli-sarjasta, jossa hän oli mukana sekä näyttelijänä että käsikirjoittajana. Silvennoista on kuvailtu yhdeksi Suomen parhaista blueskitaristeista.
5:21
Suomenlahdella poliisi ja Rajavartiosto ottivat haltuun dramaattisessa operaatiossa Cookinsaarten lipun alla purjehtivan Eagle S -tankkerin tapaninpäivän vastaisena yönä. Pietarista Egyptiin matkalla olleen laivan epäillään katkaisseen ankkuria vetämällä Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtokaapelin ja useita tietoliikennekaapeleita. Alus ankkuroidaan tutkinnan ajaksi Porvooseen lähelle Sköldvikin öljysatamaa. Poliisi tutkii tekoa törkeänä tuhotyönä. Tullin mukaan Eagle S -alus kuuluu Venäjän käyttämään varjolaivastoon.
1:25