Venäjän helmikuinen suurhyökkäys Ukrainaan väritti mennyttä vuotta myös täällä kotimaassa. Suomessa elettiin jo kolmas peräkkäinen kriisivuosi.
Katso laajasti vuoden tapahtumat kotimaassa pääkuvan videolta!
Vuosi 2022 alkoi korona- ja vaalitunnelmissa. 23. tammikuuta pidettiin historian ensimmäiset aluevaalit, jotka kokoomus voitti.
Samalla riehui koronan omikron-muunnos. Rokotuskattavuuden noustessa koronarajoituksista ja myös maskeista päästiin silti eroon kevään mittaan. Esimerkiksi ravintolat vapautuivat aukiolo- ja asiakaspaikkamäärärajoituksista 1. maaliskuuta.
"Vain sodan kylmät kasvot näkyvät"
Vuoden käännekohta oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta, mihin kulminoituu suuri osa vuoden tapahtumista.
– Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät, kuvaili tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyökkäyksen alkamispäivänä tiedotustilaisuudessa.
2:47
Sodan jyräämänä korona jäi taka-alalle, puolustusmenot singahtivat nousuun ja kansan innoittamana päättäjät kääntyivät sotilaallisen liittoutumisen kannalle.
Toukokuussa eduskunta teki historiallisen päätöksen ja kannatti Natoon hakemista murskaluvuin 188–8. Päätös oli historiallinen.
– Tässä lähtee Naton pääsihteerille Stoltenbergille kirje, totesi Pekka Haavisto kirjoittaessaan Suomen Nato-hakemusta.
1:12
Sodan heijastevaikutuksia
Sota näkyi Suomessa pakolaisina ja haluna auttaa. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui eduskunnalle.
Venäjän kaasukiristys ajoi puolestaan Fortumin ongelmiin saksalaisen tytäryhtiönsä Uniperin kautta. Kesällä myös Fennovoiman ja Rosatomin Hanhikiven ydinvoimalaprojekti kariutui Pyhäjoella.
Mursu sekoitti Suomen
Heinäkuussa helteisen Suomen sekoitti Haminaan ja kotkalaisen Jukka Hovilan pihaan eksynyt, sittemmin menehtynyt mursu.
– Saatana, tossahan se mursu köllöttää keskellä mun kuusiaitaa, Hovila tokaisi MTV Uutisille lähettämällään videolla.
1:28
Pahoin nälkiintynyt mursu menehtyi pitkän pelastusoperaation jälkeen, kun sitä kyyditettiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan.
Hyvästit Loirille
Elokuussa suomalaiset joutuivat jättämään hyvästit rakastamalleen taiteilijalle Vesa-Matti Loirille. Hän kuoli 77-vuotiaana.
4:57
Loiri siunattiin Johanneksenkirkossa Helsingissä syyskuussa. Sen jälkeen hänelle pidettiin muistotilaisuus Säätytalossa.
Lue lisää: Kommentti: Ilo ja suru olivat Vesa-Matti Loirin kahdet kasvot – koko kansan Vesku ei ole poissa, vaan muualla
Elokuun puolivälin jälkeen taivasteltiin pääministeri Sanna Marinista (sd.) levinneitä bilevideoita, jotka kirvoittivat keskustelua pääministerin uskottavuudesta ja myös median toiminnasta.
Lue lisää: Mitä media saa julkaista ja missä menee raja? Tällaiset ovat journalistin ohjeet vapauttavien Marin-päätösten taustalla
Energiakriisi
Syystalvella valmistauduttiin energiakriisiin, ja monet olivat huolestuneita taloudestaan hintojen ja korkojen noustessa.
Työllisyys kuitenkin kasvoi liki ennätyslukemiin. Marraskuussa työllisyysaste oli 74,7 prosenttia, eli ylsi lähes hallituksen 75 prosentin tavoitteeseen.
8:55
Rikosrintamalla katujengit hätkähdyttivät kesällä, useat henkirikokset puolestaan loppuvuodesta. Niihin lukeutuvat muun muassa postinkantajan surma Vantaan Myyrmäessä, Ullanlinnan henkirikos ja Mika Moringin henki- ja seksuaalirikosepäilyt.
Jouluna Suomea järkytti Rautjärven kirkon epäilty tuhopoltto.
4:45
Hallitus pysyi kasassa
Hallituksen yhtenäisyys repesi etenkin vuoden lopulla, kun keskusta ratsasti opposition kyydissä luonnonsuojelulain kohdalla.
Se kuitenkin pysyi riitelystä huolimatta kasassa.
– Mikäli enää kerrankin vastaava tilanne tulee, niin että hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, hallituksen esityksistä ei pidetä kiinni, niitä eduskunnassa yhdessä opposition kanssa lähdetään muuttamaan tai kaatamaan, silloin tätä hallitusta ei enää ole, pääministeri Marin latasi.
8:27