Tämä kolmikko johdattaa sinut Yhdysvaltojen herkullisiin vaaliviikkoihin – iskeekö vielä "lokakuun yllätys"?

MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltojen presidentinvaaleja tiiviisti. Vaalit käydään 5. marraskuuta, jolloin valitaan presidentti seuraavalle kaudelle. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2025. 

MTV:n tuttu kirjeenvaihtaja Mari Karppinen saa seurakseen toimittaja Sanna Voltin, joka on asunut, opiskellut ja työskennellyt Yhdysvalloissa vuosien ajan. Suomen päässä vaalien tapahtumia ja vaikutuksia kommentoi ja analysoi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä

Suomalaisille vaalien ajankohta tarkoittaa, että ensimmäisiä tietoja vaalien tuloksista voidaan odottaa keskiviikkoaamuna 6. marraskuuta. Tuolloin MTV Uutiset seuraa tapahtumia läpi yön verkossa sekä aikaisin aamulla alkavassa tulosaamussa MTV3-kanavan ja Katsomon puolella. 

Paikasta Valkoisessa talossa kisaavat republikaanien ehdokas Donald Trump sekä demokraattien ehdokas Kamala Harris

Nykyinen presidentti Joe Biden ei ole ehdolla jatkokaudelle. Hän vetäytyi presidenttikisasta 21. heinäkuuta sen jälkeen, kun hänen katsottiin epäonnistuneen tärkeässä vaaliväittelyssä. 

Asetelmat ovat äärettömän herkulliset, ja jo tähän mennessä on nähty uskomattomia käänteitä.

"Kumpaakin puolta pelottaa! Demokraatteja kauhistuttaa Trumpin mahdollinen toinen presidenttikausi, osa puhuu diktatuurista ja republikaaneja pelottaa demokraattien vasemmisto, joita he sosialisteiksi kutsuvat. Kumpikin puoli epäilee toisen puolueen tuhoavan Amerikan sellaisena kuin sen tunnemme."

 -Karppinen

– Jännityksellä odotan mitä muuta voi olla vielä luvassa, sillä tähän mennessä en ole ollut raportoimassa pelkästään siitä, että toisen pääpuolueen ehdokas vaihtui muutama kuukausi ennen vaaleja, vaan on ollut myös kaksi salamurhayritystä, Karppinen sanoo.

Voltti huomauttaa, että mikäli Trump voittaa, on se ensimmäinen kerta, kun tuomittu rikollinen nousee Yhdysvaltain presidentiksi. Jos Harris voittaa, tulee hänestä ensimmäinen naispresidentti, ja vielä värillinen. 

– Tilannetta ei voisi edes käsikirjoittaa mielenkiintoisemmaksi, ja tämä on kuitenkin tosielämää. 

Iskeekö vielä "lokakuun yllätys"?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on viime vuosikymmeninä käytetty termiä “lokakuun yllätys”, mikä viittaa ennen vaaleja tapahtuvaan skandaaliin. 

"Lokakuun yllätyksestä" hyviä esimerkkejä ovat muun muassa vuoden 2016 presidentinvaaleissa Hillary Clintonin sähköpostien joutuminen FBI:n tarkastelun kohteeksi sekä julkisuuteen vuotanut nauhoite, jossa Donald Trump kehuskeli kourivansa naisten yksityisiä alueita. 

Vuoden 2020 vaaleissa lokakuun yllätyksenä pidettiin sitä, kun Trump joutui sairaalaan koronan vuoksi, ja kun Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin epämääräiset touhut vuotivat julkisuuteen.

– Lokakuun yllätys voi vielä tapahtua, mutta sen pitää olla massiivinen, että se vaikuttaisi vaalitulokseen, sanoo kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. 

– Osa Yhdysvalloissa koki tällä viikolla, että erikoissyyttäjä Jack Smithin alkuviikolla julkistamat uudet todisteet Trumpin vaalien kumoamisyrityksiin liittyviin syytteisiin olisi lokakuun yllätys, mutta en usko niiden vaikuttavan vaaleihin. 

Voltti muistuttaa, että näissä vaaleissa olemme nähneet jo useaan otteeseen, että mitä vain voi tapahtua ja milloin tahansa. 

– Kuvasin yhdessä artikkelissani tätä syksyä vaalivuoristoradaksi enkä näe mitään syytä uskoa, että vuoristoradan meno laantuisi ennen vaaleja. Amerikkalaisten keskuudessa ilmassa on odottava tunnelma – mitä vielä ehtiikin tapahtua ennen vaaleja? 

Monta historiallista hetkeä

Historiallisia hetkiä on jo nähty. Molemmat Yhdysvalloista raportoivat toimittajat nostavat esille Bidenin väistymisen ja sitä edeltäneen televisioväittelyn. 

– Tuolloin ratkesi, ettei Trump välttämättä voitakaan näitä vaaleja ja kisasta tuli todellinen. Mutta kuten aiemmin todettua, mitä vaan voi vielä tapahtua. Tällä hetkellä kisa on niin tiukka, että pienikin muutos voi vaikuttaa, kuten huono sää vaa’ankieliosavaltiossa äänestyspäivänä, Voltti sanoo. 

Karppinen korostaa, että Harrisin ehdokkuus muutti kaiken.

Se on se, mitä moni amerikkalainen sanoo. Toki tämä on usein demokraattileirin puhetta, mutta myös osa sitoutumattomista on helpottunut, että Biden ymmärsi väistyä ja republikaaneissa on oma pienempi porukkansa, joka tukee Harrisia. Täytyy muistaa, että hänen kampanjansa on vain muutaman kuukauden ikäinen.

"Keskustelin juuri amerikkalaisen ystäväni kanssa vaaleista ja ehdokkaista ja kaikesta hulluudesta, mitä on jo ehtinyt tapahtua. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän sanoi minulle: ”What a shitshow, should I just move to Finland?”  Nämä vaalit ovat historiallisen tärkeät myös suomalaisille ja lopputuloksen pitäisi kiinnostaa kaikkia."

-Voltti

Trumpin kannalta ratkaisevaa oli luodista selviytyminen ensimmäisessä salamurhayrityksessä. Hän joutui myös toisen salamurhayrityksen kohteeksi. Salaisen palvelun agentti onnistui kuitenkin paljastamaan golfkentän laidalla piileskelleen ampujan hyvissä ajoin.

– Syksy on ollut niin tapahtumarikas. Uskon kuitenkin, että emme ole nähneet vielä läheskään kaikkea. Olemme nähneet myös jo kaksi salamurhayritystä ja valitettavasti on mahdollista, että väkivaltaisuudet eivät olleet tässä, Voltti sanoo.

Karppinen muistuttaa  myös Trumpin puolustuksen taitavasta työstä rikossyytteiden kanssa.

Suurin osa oikeusjutuista on lykätty vaalien jälkeen eikä New Yorkin rikostuomio tunnu vaikuttavan Trumpin suosioon millään tavalla, hän sanoo. 

Suomalaisen yleisön asialla

Yhdysvaltain politiikka on näennäisesti hyvin polarisoitunutta, Voltti huomauttaa. 

– Asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia ja mustavalkoisia, että kaikki voitaisiin jakaa vain republikaani - demokraatti, konservatiivi - liberaali, Trump - Harris -akselille. 

– Erityisen tärkeää on ymmärtää molempien puolien äänestäjiä ja heidän syitään äänestyspäätökselle. Moni Suomessa kysyykin ja ihmettelee edelleen, miten Donald Trump voi olla niin suosittu. Hänenkin suosiolleen on syynsä, eivätkä nekään ole mustavalkoisia. Monessa asiassa, myös politiikassa, ymmärrys ilmiöiden taustalla on tärkeää. Ja Donald Trump on aikansa ilmiö. 

Karppinen lupaa katsojille aitoa ihmisläheistä läsnäoloa ja mielenkiintoisia haastateltavia eri puolilta poliittista jakaumaa. 

Olen joskus saanut katsojapalautetta, että minun televisiosuorista ja -jutuista tulee olo, että olisi itse mukana paikan päällä, joten tarkoitus on antaa katsojille Amerikan kiertue tärkeimmissä vaa’ankieliosavaltioissa. Tarkoitukseni on avata monimutkaisimmatkin poliittiset kiemurat mahdollisimman selkeästi niin, että jokainen ymmärtää.

Samaa sanoo Voltti.

– Kauttani pääsette näkemään ja kuulemaan erilaisissa tilanteissa olevien amerikkalaisten tarinoita ja näkemyksiä heidän kotimaansa tulehtuneesta poliittisesta ympäristöstä. Raportoin tapahtumista niin, että kenenkään lukijan tai kuulijan ei tarvitse olla jenkkipolitiikan asiantuntija ymmärtääkseen, mitä on meneillään. 

Yhdysvaltain vaaleja käsitellään laajasti MTV:n eri uutis- ja ajankohtaisohjelmissa. Seuraamme uutistoimituksessa vaaleihin liittyviä tapahtumia päivittäin, ja kuulemme ydintiimin lisäksi useiden eri asiantuntijoiden näkemyksiä asetelmista ja käänteistä. 

Täältä löydät kaikki uutiset koskien Yhdysvaltojen presidentinvaaleja

Lue myös:

    Uusimmat