Trumpin voiton ennustanut tutkija kertoo taktiikasta, johon media kerta toisensa jälkeen lankeaa: "Trump hallitsee julkisuutta niin täydellisesti, kun voi hallita"

Julkaistu 26.09.2020 16:29
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuohautti maailmaan pari päivää sitten lausunnollaan tiedotustilaisuudessa. Istuva presidentti ei lupaa rauhanomaista vallanvaihtoa, jos häviää vaalit marraskuussa. Trump on jo aiemmin kieltäytynyt vastaamasta kysymykseen siitä, aikooko hän hyväksyä vaalituloksen. 

MTV Uutiset Livessä vieraillut Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila korostaa, että Trumpin puheita ei pidä ottaa tosissaan. 

– Amerikkalainen media on neljä vuotta mennyt tähän samaan ansaan. Trump hallitsee julkisuutta niin täydellisesti, kun voi hallita. 

Ruotsilan mukaan Trumpin räikeät lausunnot ovat tahallisia. Kohulausuntojen vuoksi kaikki huomio keskittyy häneen. Yhdysvaltalaiset valtamediat, kuten CNN ja MSNBC vastaavat usein hyvin äärimmäisillä vastareaktioilla.

– Se kommentointi on siellä hyvin absurdia äärimmäisessä Trump-vihamielisyydessään. 

– Sitä kautta hän kääntää äänestäjien enemmistön mediaa ja demokraatteja vastaan, Ruotsila jatkaa. 

Konservatiivien puolelle kääntyvä Fox News voi puolestaan myös tarttua liberaalimpien medioiden tulkintoihin, ja näin vastakkainasettelu on valmis. 

Lue myös: Presidentti Trump sai yleisöltä karun vastaanoton kuolleen tuomari Ginsburgin arkun luona – reagoi paljonpuhuvasti buuauksiin

Kritiikki vaaleista aiheellista

Ruotsilan mukaan Trumpin puheita kuunnellessa kannattaa muistaa yksi tärkeä perussääntö: Mitään ei pidä ottaa kirjaimellisesti.

– Mitä Trump sanoo, ei ole tarkoitettu kirjaimellisesti. 

Trumpin kannattajat eivät ota kaikkia Trumpin sanomisia tosissaan, vaan he uskovat henkilöön ja aatteeseen. 

Vuoden 2020 -vaalit toteutetaan postiäänestyksellä, jota Trump on äänekkäästi kritisoinut. Kritiikki on aiheellista. 

– Postiäänestys tulee olemaan hyvin laajasti käytettyä ja siihen liittyy suuria ongelmia Yhdysvalloissa. Eri osavaltioissa on hyvin erilainen järjestelmä. Nyt jo ennen vaaleja on yli 200 oikeustapausta, joissa käsitellään näitä ongelmia. 

Mikäli tämän hetken merkit pitävät paikkaansa, vaaleista tulee täysi kaaos.

Perustuslaki määrää, että tammikuussa Yhdysvalloissa on oltava presidentti. Perustuslain määräys tuntuu tällä hetkellä olevan ainoa täysin luotettava palikka. 

– Nyt jo joissain osavaltioissa on päätetty sallia äänestäminen vaalipäivän jälkeen, Ruotsila kertoo esimerkkinä. 

Tämä tarkoittaa siis sitä, että ääniä saa lähettää vaalilautakunnalle varsinaisen vaalipäivän jälkeenkin. 

Korkein oikeus konservatiiveille

Lisää kierroksia vaalijännitykseen tuo korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin menehtyminen. Ginsburg menehtyi lauantaina 87-vuotiaana. 

Hänen seuraajansa valitsee presidentti Trump, joka oletettavasti nimeää uudeksi tuomariksi hyvin konservatiivisen henkilön. 

Korkeimmassa oikeudessa on yhteensä yhdeksän tuomaria. 

– Trump saavuttaa sen tavoitteen, jota republikaanit ovat 1950-luvulta lähtien tavoitelleet. Eli korkein oikeus tulee konservatiivien haltuun. 

Tulosta vaikea ennustaa

Trumpilla on oman puolueensa republikaanien kannatus noin 90-prosenttisesti. Ero Trumpin ja "perinteisten" poliitikkojen välillä on heidän käyttämänsä kieli. Trump ei käytä perinteistä poliittisesti korrektia tyyliä. 

Markku Ruotsila oli neljä vuotta sitten yksi niistä harvoista asiantuntijoista, joka osasi ennustaa Trumpin vaalivoiton. Tällä kertaa tilanne on vielä vaikeampi.

– Paljon vaikeampi tilanne ennakoida. Ihan yhtä tasainen tilanne, mutta se riippuu mitä yksittäisissä vaa’ankieliosavaltioissa tapahtuu. 

Valtakunnan tasolla demokraattien ehdokas Joe Biden johtaa, mutta monet Trumpin äänestäjät eivät viime vaaleissakaan kertoneet äänestysaikomuksiaan kenellekään. Mitä vaan voi vielä tapahtua. 

Lue myös: Trump saanee tahtonsa läpi – korkeimman oikeuden tuomarivalinnalla kauaskantoisia seurauksia

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live