Tämä oli Suomen rooli maailmanlaajuisessa rikosoperaatiossa – lähes sata kiinni, takavarikkoon asetulostimia, satoja kiloja huumeita ja valtavasti käteistä

Satoja rikollisia pidätettiin yhteensä 18 eri maassa maanantaiaamuna Suomen aikaa, kun massiivinen poliisioperaatio järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi huipentui. Nyt KRP avaa omaa rooliaan tilanteessa. 

Suomen poliisi kertoo osallistuneensa kansainväliseen, FBI:n johtamaan laajaan rikostorjuntaoperaatioon. Europol kertoi tänään laajemmin operaation toteutuksesta. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Operaation aikana tehtiin maailmanlaajuisesti yli 800 pidätystä.  

Poliisin mukaan Suomen osalta operaatio Greenlightin avulla on torjuttu ennen kaikkea järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta ja saatu takavarikkoon merkittävä määrä huumausaineita. 

Esitutkintojen yhteydessä viranomaiset ovat takavarikoineet Suomessa kaikkiaan yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojentuhansien eurojen edestä käteistä rahaa.  

Lisäksi Suomen viranomaiset ovat ottaneet kiinni lähes sata henkilöä. Laajoja operaatioita järjestettiin maanantaina 7. kesäkuuta.

Suomessa ja yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa tehtiin myös ulkomailla kymmeniä kiinniottoja ja kotietsintöjä epäiltyihin huumausainerikoksiin liittyen. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marihuanatakavarikoita ja 3D-tulostimia aseiden kasaamista varten 

Valtaosa operaatioon kytkeytyvistä esitutkinnoista on vielä kesken tai niitä ollaan vasta aloittamassa.  

Poliisi kuitenkin paljastaa, että samaan kokonaisuuteen liittyen esimerkiksi Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitosten sekä Tullin ja Keskusrikospoliisin yhdessä tutkima suureen marihuanatakavarikkoon liittyvä esitutkinta on juuri siirtynyt syyteharkintaan.

Tutkinnassa takavarikoitiin muun muassa yli 145 kiloa marihuanaa ja konetuliaseita. 

Poliisi nostaa esimerkiksi onnistuneesta operaatiosta Tullin Tampereella tekemä etsintä varastotilaan, jossa valmistettiin 3D-tulostimilla ampuma-aseiden osia. Tilasta takavarikoitiin kaksi toimivaa asetta sekä lukuisia aseiden osia ja suuri määrä ampumatarvikkeita.  

Katso videolta, miltä muun muassa viranomaisten takavarikoimat 3D-tulostetut aseiden osat näyttävät. Juttu jatkuu videon jälkeen:

Tästä on kyse 

Kansainvälisen salaisen operaation johdossa toimivat Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, Yhdysvaltain huumepoliisi DEA sekä Alankomaiden ja Ruotsin poliisiviranomaiset. 

Lisäksi mukana oli Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirasto Europol ja 16 maata, joista yksi oli Suomi. Operaatiossa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoa tästä viestinnästä yhteistyömaiden viranomaisille. 

– FBI on luovuttanut Suomen viranomaisille tietoja, joiden perusteella on pystytty ohjaamaan paljastavaa rikostutkintaa ja aloittamaan useita esitutkintoja. Toimenpiteitä on tehty Suomessa tiiviissä yhteistyössä poliisilaitosten, Keskusrikospoliisin ja Tullin kesken. Esitutkinnat kytkeytyvät järjestäytyneen ja erityisesti huumausainerikollisuuden torjuntaan, kertoo rikoskomisario Kimmo Sainio operaatiota Suomessa johtaneesta Keskusrikospoliisista poliisin julkaisemassa tiedotteessa.

Operaatio pohjautui viestintäalustaan

Poliisin mukaan operaatioon liittyvä salattu viestintäalusta (anom) kehitettiin FBI:ssa. 

Monet rikolliset kansainvälisesti ja myös Suomessa siirtyivät käyttämään FBI:n kehittämää alustaa sen jälkeen, kun viranomaiset olivat onnistuneet pääsemään sisälle muihin salattuihin viestintäalustoihin, kuten EncroChatiin ja SkyECC:een. 

FBI on kertonut kehittäneensä alustan täyttääkseen muiden viestintäalustojen sulkemisen jälkeen syntyneen tyhjiön, ja se tarjosi kertynyttä tietoa myöhemmin viranomaisille järjestäytyneen rikollisuuden ja huumausaineiden salakuljetuksen torjuntaa varten. 

Salatun viestintäalustan toiminta-aikana, eli lokakuun 2019 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana alustalla oli kansainvälisesti noin 12 000 käyttäjää yli sadassa maassa ja FBI keräsi ja käsitteli kaikkiaan 27 miljoonaa alustalla ollutta viestiä.  

– FBI on luovuttanut yhteistyömaille oma-aloitteisesti tietoa sellaisten viestien osalta, joiden se katsoi kytkeytyvän kuhunkin maahan esimerkiksi kielen tai henkilöiden asuinmaan takia, Sainio kertoo.

FBI:n mukaan alustaa ei ole käytetty muuhun kuin rikollisten keskinäiseen viestintään.

Lue myös:

    Uusimmat