Keskusrikospoliisi KRP järjestää tänään kello 10 tiedotustilaisuuden liittyen mittavaan huumekaupan vastaiseen FBI:n Greenlight-operaatioon.
Kyseessä on kansainvälinen operaatio, jossa Suomessa otettiin kiinni mittavaa huumekauppaa tehneitä toimijoita.
KRP:n lisäksi paikalla ovat edustajat Helsingin ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksilta sekä syyttäjälaitoksesta.
Poliisi kertoo, että sillä on valmistumassa historiallisen mittavaa huumeiden levittämistä ja maahantuontia koskeva esitutkinta. Rikollisorganisaation uskotaan tuoneen vuodessa Suomeen 1700 kiloa huumausaineita. Takavarikkoon tästä ainemäärästä saatiin noin 500 kiloa.
Tutkinta liittyy vahvasti Greenlight-operaatioon, ja organisaatiota pidetään suomalaisittain rikoksen päähaarasta, jossa virolaiset ja alankomaalaiset toimijat toivat Suomeen tutkinnanjohtaja Jari Rädyn sanoin "valtavan" määrän huumeita. Huumeet tuotiin maahan 11 erässä. Liigaa johdettiin Virosta ja Espanjasta. Espanjassa toimineella liigan päälliköllä oli Rädyn mukaan ollut "kaikki langat käsissään". Virossa taas toimi niin sanottu logistiikkakeskus, joka hoiti kuljetusjärjestelyt ja rahaliikenteen Suomesta Viron kautta Espanjaan. Rikoksessa käytettiin apuna peiteyhtiöitä.
Kokonaisuudessa on yhteensä noin 40 epäiltyä, ja heistä 22 on yhä vangittuna.
Puoli tonnia amfetamiinia
Poliisin mukaan maahan tuotiin 706 kiloa amfetamiinia Alankomaista ja 770 kiloa kannabista Espanjasta. Lisäksi Suomeen tuotiin 24 kiloa kokaiinia ja 90 000 ekstaasitablettia amfetamiinierien ohessa Alankomaista. Poliisin arvion mukaan aineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on noin 100 miljoonaa euroa.
Salakuljetut aineet kätkettiin esimerkiksi kuorikatteeseen, grillihiiliin, lämminvesivaraajiin ja multaan. Huumeita tuoneet henkilöt eivät tienneet tuovansa maahan huumeita.
Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille rikollisten käyttämän ANOM-viestintäsovelluksessa käydyn viestittelyn perusteella.
Maahantuodut 1700 kiloa huumeita kattavat valtaosan operaatio Greenlightin paljastamista huumekaupoista.
– Kokonaisuus on poikkeuksellinen monella tapaa. Selvitetyt huumemäärät ovat Suomen mittakaavassa historiallisen suuria, esitutkintaa on suunnattu teknologian avulla erittäin vahvasti ja tutkinta on pohjatutunut tiiviiseen, kansainväliseen yhteistyöhön sekä Greenlightin että operatiivisen toiminnan osalta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty KRP:n tiedotteessa.
Yhden Espanjassa asuvan suomalaismiehen epäillään toimineen välikätenä huumeiden välityksessä maahantuojilta suomalaisille organisaatiolle. Hänen uskotaan lisäksi järjestäneen kolme kannabiskukintoerää Suomeen.
– Kaikkiaan hänen epäillään saaneen tästä rikollisesta toiminnasta rikoshyötynä noin 1,6 miljoonaa euroa, poliisista kerrotaan.
Setelit laskettiin kiloissa, bisnestä järjesteltiin vankilasta käsin
Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että rikoskokonaisuudessa Kotkassa on ollut huumevarasto, josta ainetta toimitettiin eri puolelle Suomea. Kouvolassa taas keskityttiin huumerahojen laskemisen ja toimittamisen keskittynyt.
Organisaatio maksoi osalle rikokseen osallistuneille kuukausipalkkaa. Eteenpäin toimitettavat rahamäärät ilmoitettiin kiloissa, koska seteleitä oli niin paljon. Rikoskokonaisuuden loppuvaiheessa rahaa on poliisin mukaan liikutettu satoja tuhansia euroja viikossa.
Yksi rikosten maahantuontia ja välitystä järjestellyt henkilö teki rikoksia vankilasta käsin sinne salakuljetetun kännykän avulla.
– Esitutkinnan aikana ryhmä joutui muuttamaan muotoaan keskeisten henkilöiden kiinniottojen vuoksi. Organisaatio oli valmistautunut tähän ja uudet toimijat nostettiin aikaisempien tilalle nopeasti, sanoo tutkinnanjohtaja Lari Rönkä Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.
Lahden haara kytkeytyy United Brotherhoodiin
Rikoskokonaisuudessa Lahti oli merkittävä jakelupiste huumausaineiden kuljettamiseen ja levittämiseen. Poliisin esitutkinnan mukaan Lahden seudulla toiminut järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumausaineita lukuisille eri ostajille Suomessa. Suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä on poliisin mukana tausta lakkautettavaksi määrätyssä United Brotherhood -rikollisjärjestössä. Lisäksi yhteyksiä on muihin rikollisjengeihin.
– Ryhmän järjestäytyneisyys on myös näkynyt siinä, että ryhmän saatua huumausaineet haltuunsa se on lähtenyt välittömästi ja systemaattisesti levittämään niitä huumausaine-erien ostajille. Usean erän kohdalla muutamassa tunnissa on pystytty levittämään kymmeniäkin kiloja huumausaineita useille eri ostajille, sanoo tutkinnanjohtaja Hans Fagerström KRP:n tiedotteessa.
Rikoksia tehtiin poliisin luonnehdinnan mukaan "sohvalla makaillen" ja "lastensuojelun yhteydessä", antamalla komentoja organisaatiolle salatuilla viestisovelluksilla. Rikosorganisaatio sai miljoonahyödyn, jota käytettiin esimerkiksi arvokoruihin ja -kelloihin. Näitä arvoesineitä on takavarikoitu epäillyiltä kymmenien tuhansien eurojen arvosta.
Vähintään 1,2 miljoonaa euroa on esitutkinnan mukaan kulkenut Lahden levitysorganisaation rahoista vastaavan henkilön kautta.
"Salatut viestit" suoraan FBI:n luettavaksi
Operaatio Greenlight, joka tunnettiin kansainvälisesti myös nimellä Trojan Shield, oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n ja Australian liittovaltion poliisi AFP:n johtama laaja rikostorjuntaoperaatio. Operaatiossa poliisiviranomaiset onnistuivat huijaamaan lukuisat rikolliset käyttämään FBI:n kehittämää salattua viestintäalustaa ANOMia.
Tosiasiassa viestintäalusta oli kaikkea muuta kuin salattu, sillä kaikki siellä käytävä viestinvaihto meni suoraan FBI:lle, joka jakoi tietoja sitten kansallisille esitutkintaviranomaisille näiden järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnan avuksi.
Aiemmin kesäkuussa poliisi on kertonut, että Suomessa on operaatiosta poikineiden esitutkintojen yhteydessä takavarikoitu yli 500 kiloa huumeita ja kymmeniä aseita. Lähes sata henkilöä oli otettu kiinni. Nyt poliisi kertonee operaation tuloksista tarkemmin.
KRP sai ensimmäiset FBI:n välittämät viestit helmikuussa 2021.
– Vain kaksi päivää ensimmäisten viestien saapumisen jälkeen useat eri poliisilaitokset olivat paljastamassa 126 amfetamiinikilon ja 90 000 ekstaasitabletin levitystä eri puolille maata. Jo ensimmäisen viikonlopun tapahtumat kertoivat sen, kuinka suuren mahdollisuuden äärellä viranomaiset olivat, kuvaa operaatio Greenlightin yleisjohtajana Suomessa toimiva rikoskomisario Kimmo Sainio KRP:n tiedotteessa.
Poliisin mukaa yli 200 Suomessa ja ulkomailla toimivaa epäiltyä rikollista onnistuttiin tunnistamaan poliisin saamista viesteistä. Kolme neljästä nimimerkistä onnistuttiin tunnistamaan.
Kokonaisuudessa Greenlight-kokonaisuudessa selvitettiin KRP:n mukaan 38 huumausaineen maahantuontia vuosien 2020 ja 2021 aikana. Tuona aikana Suomeen epäillään tuodun noin 2200 kiloa huumausaineita, satatuhatta ekstaasitablettia ja satatuhatta subutex-tablettia. Suomessa ja ulkomailla tuosta määrästä on takavarikoitu yhteensä noin 900 kiloa. Määrällisesti eniten Suomeen on salakuljetettu kannabiskukintoa, jota tuotiin maahan 1168 kiloa, amfetamiinia, jota maahan tuotiin 890 kiloa ja kokaiinia, jota maahan tuotiin 115 kiloa.
Operaatio on suurin Suomessa järjestetty järjestäytyneen huumekaupan vastainen operaatio.
Lue myös: Tämä oli Suomen rooli maailmanlaajuisessa rikosoperaatiossa – lähes sata kiinni, takavarikkoon asetulostimia, satoja kiloja huumeita ja valtavasti käteistä
3:53