Ruokamme on ladattu tänä päivänä täyteen lisäaineita. Lääkäri Antti Heikkilä kertoo järkyttävistä vaikutuksista, joita lisäaineilla on erityisesti lapsiin ja vanhuksiin.
Lisäaineet voidaan Antti Heikkilän mukaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiseen lukeutuvat ne lisäaineet, jotka on tarkoitettu ruuan säilyvyyden parantamiseksi. Niiden käytölle on perusteltu syy.
Toista lisäaineryhmää käytetään ruuan muokkaamiseen. Ongelmaketju saa alkunsa, kun elintarvikkeen hyllyikää pidennetään poistamalla siitä kaikki luonnolliset rasvat. Samalla ruuasta poistuu maku.
− Jotta ruoka maistuisi jälleen joltain, siihen pannaan lisäaineita. Sekaan lisätään vielä väriaineita, jotta ruoka myös näyttäisi joltain, Heikkilä kiteyttää.
Natriumglutamaatti tunkeutuu aivoihin
Heikkilä poimii lisäaineiden joukosta kahden vahingollisimman tekijän kärjen: natriumglutamaatin ja nitraatin.
Natriumglutamaattia lisätään joka paikkaan, jotta ruuassa olisi makua. Kyseessä on Heikkilän mukaan monin tavoin ongelmallinen lisäaine.
− Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Jos sen saanti menee överiksi, se alkaa tuhota aivosoluja.
Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.
− Monien neurotutkijoiden mielestä se on huolestuttavaa. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.
Lapset ja vanhukset vaarassa
Ylipainon taustalla on yllättävä tekijä.
Asiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.
− Se on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.
− On myös todettu, että natriumglutamaatti sekoittaa aivojen säätelymekanismin ruuan suhteen ja vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta. Se on yksi ylipainon syitä, vaikka virallinen puoli kieltää asian, Heikkilä lisää.
Natriumglunamaatti on haittavaikutuksistaan huolimatta tänä päivänä ruokateollisuuden keskeinen lisäaine ja täysin laillinen. Heikkilä kehottaa välttämään kyseistä lisäainetta viimeiseen asti.
− Ihmiset reagoivat hirveän herkästi natriumglutamaattiin. Näen omassa käytännön työssäni, että kun ruuasta otetaan glutamaatit pois, monet asiat rupeavat toimimaan.
Nitraatti ja väriaineet
Tiedätkö, miksi liha on punertavan väristä?
Toinen erityisen haitallinen lisäaine on nitraatti. Sillä värjätään erilaisia lihoja, makkaroita ja leikkeleitä punaiseksi.
− Nitraatti muuttuu suolistossa nitrosamiiniksi, jolla on suora yhteys suolistosyöpiin.
− On myös tehty laajoja epidemologisia tutkimuksia, joissa on todettu, ettei lihansyönti itsessään aiheuta mitään, mutta manipuloidut makkarat aiheuttavat. Ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin, Heikkilä kertoo.
Heikkilä mainitsee haitallisina myös väriaineet, joilla värjätään karamellit, limonadit ja vastaavat. Myös niillä on selvä vaikutus lasten käyttäytymiseen, joskin asia on tiedetty ja alettu vähitellen ymmärtää myös virallisella puolella.
Terveydelle suotuisat lisäaineet
Heikkilä tiivistää lopuksi viestin ytimekkäästi: Lisäaineet, jotka vaikuttavat ruuan ulkonäköön ja makuun, ovat turhia. Säilyvyys on toinen asia.
Tarkkaan katsottuna lisäaineviidakosta löytyy myös jotain hyvää.
− On olemassa lisäaineita, jotka luokitellaan antioksidanteiksi. Ihmiset saavat niitä ruuan kautta lisättynä, kuten E- ja C-vitamiineja. Kaikki lisäaineet eivät siis ole pahasta.
Studio55.fi/Jenni Kokkonen