Tämä on revontulten taikaa: Lue oudot uskomukset

Yötaivaalla aaltoilevat värikkäät valoilmiöt, saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Syntyykö revontulten alla lempiville onnellisempia lapsia?

Tässä uskossa elävät ainakin useat japanilaiset. Nousevan auringon maassa revontuliin liitetään runsaasti onneen ja hedelmällisyyteen kytkeytyvää mystiikkaa. Revontulten leimutessa nuorenparin kannattaa vetäytyä porontalja kainalossa suojaisten nietosten kätköihin lempimään – japanilaiset nimittäin uskovat pohjoisen valoilmiön lisäävän hedelmällisyyttä, ja että niiden loisteessa alkunsa saaneesta lapsesta tulee onnellinen. Erityisesti revontulten alla uskotaan syntyvän poikalapsia.

Vanhan aasialaisen myytin mukaan ihminen, joka on kerran nähnyt revontulet, elää loppuelämänsä onnellisena. Vaikka pohjanpalo on periaatteessa mahdollista nähdä missä päin maailmaa tahansa, kannattaa häämatkalaisten kuitenkin suunnata suoraan kaamosajan Lappiin, missä todennäköisyys valonäytelmän näkemiseen on suurin.

Revontuli kipinöi ketunhännästä

Revontuliin liittyvien tarinoiden skaala on yhtä värikäs kuin itse mystinen valoilmiökin. Suomen kielessä valoilmiölle löytyy useita nimityksiä, kuten pohjanpalo, taivaan valkeat, tuliset patsaat ja Ruijan valkea. Useimmin käytetty sana revontuli pohjautuu vanhaan uskomukseen.

Itä- ja Pohjois-Suomen kansanperinteessä eli myyttinen olento, tulikettu, jonka ansaan saaminen merkitsi metsästäjälle suurta rikkautta ja menestystä. Revontulten kerrottiin tuolloin syntyvän kipinöistä, joita sinkoili yötaivaalle hankien halki laukkaavan tuliketun hännän hipoessa lumipeitettä.

Toisen suomalaisen vanhankansan tarun mukaan revontulet aiheuttaa Itämeren syvyyksissä asuva valaskala. Joidenkin maiden kertomuksissa revontulten synty on liitetty myös muun muassa tultasyökseviin lohikäärmeisiin ja merihirviöihin.

Sotaa, henkiolentoja ja hyvää onnea

Keski- ja Etelä-Euroopassa harvinaisempina esiintyvät revontulet ovat symbolisoineet sotaa, kuolemaa ja nälänhätää. Erityisesti punaisten leimujen, jotka eteläisillä leveysasteilla ovat yleisempiä kuin pohjoisessa, on uskottu merkitsevän verta, jota sotatantereella menehtyneet vainajat yhä vuodattavat.

Toiset vanhankansan tarinat kertovat revontulien olevan linkki ihmisten ja jumalten välillä. Esimerkiksi viikingit uskoivat henkien johdattavan vainajat onnen ja yltäkylläisyyden valtakuntaan niitä pitkin. Inuiittien myyteissä revontulten loimussa saattaa päästä spirituaaliselle matkalle keräämään tietoa tuonpuoleisesta.

Suomessa saamelaiset ovat kuvanneet pohjanpaloa esimerkiksi noitarummuissaan, koska heidän käsityksensä mukaan niillä on erityinen kyky selvittää riitoja ja selkkauksia.

Revontuliin liittyy myös uskomus, jonka mukaan ne kuuntelevat ihmisiä. Sen vuoksi niiden esiintyessä tulee olla aivan hiljaa. Etenkin viheltämällä ja laulamalla saattaa usuttaa taivaan tulet kimppuunsa.

Miten bongata revontulia?

Pohjoisen tunturihotelleille ja matkanjärjestäjille upea valoilmiö on tärkeä matkailuvaltti. Vuosittain Lappiin suuntaa lukuisia japanilaisia revontulibongaajia. He yöpyvät lasikattoisissa igluissa ja odottavat merkkiä vahdilta, joka herättelee matkailijat ihailemaan öistä valonäytelmää. Nämä turistit toivovat matkaltaan vain yhtä asiaa: kokea värien leimu öisellä taivaalla.

Miten sitten parhaiten varmistaa, että hyvä onni on revontulten myötä taattu loppuelämän ajaksi? Bongailuun kannattaa varata sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Jotta elämyksestä saisi kaiken mahdollisen irti, on hyvä hakeutua mahdollisimman kauas kaupungin keinovaloista ja välttää täysikuun aikaa. Myös pilvinen taivas peittää revontulet alleen.

Todennäköisimmin revontulia voi nähdä pohjoisella pallonpuoliskolla alueella, Skandinavian pohjoisosissa, Pohjois-Kanadassa ja Alaskassa, Grönlannissa, Islannissa sekä Siperian rannikolla. Lapissa ei ole lainkaan tavatonta, että revontulet välkkyvät taivaalla joka yö.

Teksti: Noora Koski/MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org

http://www.coloria.net/tarinat/revontulet.htm

http://www.norja.fi/Travel/northern-lights/

Artikkelin tarjoaa:
Coca-Cola

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat