Joulupukin taksa voi olla jopa 150 euroa, edulliset valkoparran vierailut saa 50 eurolla.
Joulupukkina jo 36 vuotta kodeissa vieraillut Pertti Oinonen kertoo, että hänelle on jäänyt erityisesti mieleen erään vähävaraisen perheen yhden lahjan joulu.
– Ensin luulin, että oven ulkopuolelle pukille jätetyssä säkissä ei ollut mitään, mutta oli siellä yksi pieni lahjapaketti. Koputin oveen ja sisällä oli isä ja pikkutyttö. Vaikka puitteet ja ainoa lahja olivat vaatimattomia, kodissa oli kuitenkin joulun tunnelma. Isä oli tehnyt tytölle joulun. Ei sieltä voinut lähteä ihan heti, vaan joulupukin piti antaa kaikkensa.
Konkaripukki mainitsee lisäksi "toisen ääripään" joulukeikan.
– Toisenlaisista syistä pukki ei päässyt lähtemään joulujuhlasta, jossa lahjoja riitti, niitä sai jakaa ja jakaa. Kun sitten olin viimein lähdössä, isäntä kysyi, voisinko tulla seuraavana päivänä vielä jakamaan lisää lahjoja. Näin tehtiin: menin ja aloitin lahjojen jakamisen uudestaan, Oinonen vertaa.
Lue myös: Joulun menoliikenteen vilkkain päivä tänään – varoitus huonosta ajokelistä
Joulupukin uran 1980-luvun lopulla aloittaneen Oinosen tamperelainen virkaveli Ari Kulku on hänkin ollut valkoparran tehtävissä vuosikymmenen. Kulku sanoo, että joulupukin puheenpartta ei ole tarvinnut opetella kantapään kautta.
– Maalaisjärki riittää hyvin siinä, mitä joulupukin sopii puhua ja mitä ei. Alatyyliset vitsit eivät sovi joulupukinkaan suuhun. Hyvän maun rajat on aika helppo tajuta.
"Pitää osata heittäytyä rooliin"
Hyvän hoksnokan lisäksi Oinonen lisää toisen joulupukille tarpeellisen ominaisuuden.
– Pukin pitää olla lapsirakas, tämä juhla tehdään lapsia varten. Olen itse jouluihminen, ja haluan tehdä joulusta lapsille elämyksen. Pukin pitää osata heittäytyä rooliinsa, olla se joulun tuoja.
Lue myös: Kirkkoherra alkoi laukoa faktoja joulupukista ja sai lapset kyyneliin
Veteraanipukki jää hetkeksi mietiskelemään, kun häneltä kysyy, mikä on muuttunut suomalaisten joulunvietossa 80-luvun lopun jälkeen.
– Sanoisin, että joulupukin vinkkelistä katsoen mikään ei ole muuttunut Suomen joulunvietossa. Joulupukki on edelleen se kunniavieras. Eikä lasten jouluinnostus ole kadonnut mihinkään.
Tampereen-pukki nimeää muutokseksi sen, että kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan selville, jos paikalla ei ole lasten molempia vanhempia. Näin voi välttyä kiusallisilta tilanteilta.
– Uusperheitä on nykyisin monenlaisia.
Jopa 15 kotivierailua aattona
Entä mikä on houkuttanut joulupukin nuttuun ja saanut pukemaan sen ylle vuodesta toiseen?
– Kun asun yksin, saan tässä työssä samalla itsellenikin joulun. Eikä tienestipuoltakaan ole syytä vähätellä. Syy aloittaa oli silloin nuorena rahapula, Oinonen myöntää.
Tampereen-pukki Kulku lisää, että ennen muuta pukin on hyvä tietää jotain paikalla olevista lapsista.
– Kyselen vanhemmilta etukäteen paitsi lasten nimet, myös jotain näiden harrastuksista.
Näin "on jutuntynkää", ja keskustelu pikkuväen kanssa sujuu helpommin.
Oinonen sanoo pitävänsä itseään nykyisin ammattijoulupukkina. Myös hän varautuu esimerkiksi kiertämällä ennakolta kyseisen joulun pukkireitin, jotta löytää varmasti perille.
– Tänä jouluna oma taksani on 90 euroa, eikä siitä näy kukaan asiakas valittaneen. Jouluaattona teen noin 15 keikkaa. Tyypilliseksi kotikäynnin kestoksi olen havainnut 13 minuuttia.
Ari Kulku saapuu joulupukiksi 70 eurolla. Joulupukkipalvelu.fi-nettisivustolta ilmenee, että pukkitaksa on keskimäärin hieman korkeampi pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Oulussa valkoparran saattaa saada keikalle 50 eurolla.
Koko Suomen tyypilliset joulupukin taksat osuvat tänä jouluna 60–80 euroon. Lapissa pukin vierailu saattaa maksaa enimmillään noin 150 euroa, käy ilmi pukkijouluksi.fi-sivustolta.
Oinonen mainitsee myös netin tuomasta vaihtoehdosta, jossa joulupukilta voi tilata videotervehdyksen.
– Itse en ole tuohon lähtenyt. Minusta pukin pitää tulla kotiin paikan päälle.