Tämän auton käyttöohjekirja on paksumpi kuin Taru sormusten herrasta -romaani – yllättävän harva on lukenut omansa

3:13imgTiedätkö, miten autosi hätäavaus ja hätäkäynnistys toimivat? Vastaus löytyisi autosi käyttöohjekirjasta, mutta Autoliitto on havainnollistanut asian myös videolla.
Julkaistu 15.10.2020 11:51

Ville Järveläinen

Autojen käyttöohjekirjat voivat olla pidempiä kuin monet menestysromaanit. Oletko lukenut omasi?

Kun hankit uuden auton, tulee sen mukana lähes poikkeuksetta käyttöohjekirja. Järkikin sanoo, että tämän opuksen perusteellisesta lukemisesta on kouriintuntuvaa hyötyä siinä vaiheessa, kun asiat eivät auton kanssa sujukaan suunnitellusti.

Tottahan toki käyttöohjekirjaa selaamalla voi myös oppia käyttämään toimintoja, joita ei tiennyt autossaan edes olevan, mutta monesti käyttöohjekirja kaivetaan esiin vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut temput on kokeiltu ja sormi on ollut suussa jo tovin jos toisenkin.

Brittiläinen autoliike Bristol Street Motors teetti taannoin kyselyn, jossa selvitettiin, kuinka suuri osa brittiautoilijoista on tutustunut autonsa manuaaliin. Samalla selvitettiin, missä autossa on kaikkein massiivisin käyttöohjekirja.

LUE MYÖS: Onko autosi avaimeton? Näin avaat ovet ja käynnistät auton, jos avain sattuu mykistymään totaalisesti

Vain joka kolmas etsii ensimmäisenä apua manuaalista

Vastaukset paljastivat, että 60 prosenttia autoilijoista ei koskekaan käyttöohjekirjaansa ennen uuden autonsa ratin taakse hyppäämistä. Vain 29 prosenttia oli yleensäkään lukenut opuksen kannesta kanteen.

Brittiautoilijat eivät myöskään kovin herkästi turvaudu käyttöohjekirjan apuun silloin, kun heille tulee autonsa kanssa tenkkapoo. Auton oma manuaali oli vain 37 prosentin ykkösvalinta, ja enemmistö turvautui ennemmin YouTubeen tai ystävien apuun.

Audissa paksuin käyttöohjekirja

Bristol Street Motors selvitti myös Ison-Britannian 30 suosituimman auton käyttöohjekirjan sanamäärän sekä ajan, joka kuluisi koko teoksen lukemiseen. Järjestys tai sanamäärät eivät välttämättä pidä paikkaansa Suomessa myytävien autojen kohdalla.

Ylivoimaisesti paksuin manuaali löytyi joka tapauksessa Audi A3:n hanskalokerosta. Tässä tiiliskivessä on peräti 167 699 sanaa, joiden tankkaamiseen kuluu keskivertolukijalta 11 tuntia 45 minuuttia. Vertailun vuoksi: Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia -romaanin brittiversiossa on yli 10 000 sanaa vähemmän.

Seuraavaksi järeimmät kirjat löytyivät Seat Ibizasta (154 657 sanaa, 10 h 50 min) sekä Mercedes-Benzin C-sarjalaisesta (152 875 sanaa, 10 h 42 min). Kympin kärkeen mahtuivat myös muun muassa Kia Sportage, Ford Focus, Volkswagen Golf ja Honda Civic.

30 myydyimmän auton joukkoon mahtuu myös huomattavasti ohkaisemmilla manuaaleilla varustettuja autoja. Esimerkiksi Opel Zafirassa kaikki tarpeellinen on mahdutettu noin 37 000 sanaan, eikä sen lukemiseen tärväänny aikaa kuin noin kaksi ja puoli tuntia. Renault Clion ja Ford Kugan 45 000 -sanaisten käyttöohjeiden selaamiseen kuluu kolmisen varttia enemmän.

Yksi manuaalien paksuutta lisäävä tekijä on auton teknologia. Mitä monimutkaisempaa nykytekniikkaa autosta löytyy, sitä enemmän sivuja järjestelmien oikeaoppiseen käyttöön opastamiseksi tarvitaan.

LUE MYÖS: Syttyikö autosi mittaristoon tällainen varoitusvalo? Lopeta ajaminen välittömästi!

Lähde: Bristol Street Motors

Tuoreimmat aiheesta

Autot