Tämän takia lihot talvella – ja näin taistelet sitä vastaan!

Ihmisillä on tapana kerryttää painoa talvikuukausien aikana.
Julkaistu 11.11.2011 09:54(Päivitetty 11.11.2011 09:56)

Ihmiset lihovat talvisin keskimäärin yhdestä kahteen kiloa. Daily Mail kertoi artikkelissaan, mistä se johtuu, ja miten linjoista voi pitää huolta jo ennen uudenvuoden lupauksia.

Oletko kuullut, että lihavat kestävät paremmin kylmää rasvakudoksensa ansiosta? Unohda se. Ylimääräistä painoa kantavat palelevat itse asiassa enemmän kuin muut, sillä liikakaloreista syntyvä rasvakudos on niin sanottua valkoista rasvakudosta, joka vain varastoi energiaa. Kaloreita polttavaa ja siten lämpöä tuottavaa ruskeaa rasvakudosta on vain vauvoilla.

Jos tämäkin tekosyy joutaa romukoppaan, miksi ihmeessä sitten oikeasti syömme enemmän ja keräämme kiloja talvikuukausien aikana?

– Esi-isiemme aikaan talvisin kärsittiin usein nälänhädästä. Yhden teorian mukaan ihminen on geneettisesti ohjelmoitu kasvattamaan rasvakudosta kylmiksi talvikuukausiksi – ongelma on, että enää se ei ole tarpeellista, koska ruokaa on tarjolla yllin kyllin vuoden ympäri, ruoansulatusasiantuntija ja lihavuusleikkauksia tekevä Ahmed Ahmed kertoi Daily Mailille.

Enää talvisin eikoita nälänhätä, mutta pimeä kyllä – siihen haetaan piristystä ruoasta.

Pimeydeltä lohduttaudutaan syömällä

Geneettisten syiden lisäksi talvista lihomista selittää osaltaan melatoniini. Pimeyden laukaiseman hormonin taso nousee ihmiskehossa syksyisin ja talvisin. Se aiheuttaa väsymystä, mutta saattaa vaikuttaa myös ruokahaluun. Vaikka useimmilla nisäkkäillä melatoniini vähentää nälkää, joillakin lajeilla sen vaikutukset ovat päinvastaiset.

Toisaalta on syytä huomata, että ihmiset itse asiassa syövät yleensä enemmän keväällä ja kesällä. Lihominen talvella ei siis välttämättä johdu siitä, että söisimme määrällisesti enemmän, vaan laadullisesti huonommin. Ihmiset alkavat himoita rasvaisia ruokia, mikä johtuu yksinkertaisesti halusta piristää itseä.

– Talvisin ihmiset ovat yleensä vähemmän onnellisia, ja syömme "lohturuokaa" kaksi kertaa niin paljon kuin yleensä, tohtori Perry Barrett Aberdeenin yliopistosta sanoi.

Sokeripitoisten syötävien napostelu johtaa kuitenkin lopulta vain verensokerin laskuun, minkä jälkeen on taas pakko saada lisää suuhunpantavaa.

Hae talvinen D-vitamiiniannos ulkoa.

D-vitamiini vaikuttaa painonhallintaan

Myös D-vitamiini voi vaikuttaa painoon talvella, sillä sen puute näyttää vähentävän rasvan palamista.

– Keho tarvitsee auringonvaloa tuottaakseen D-vitamiinia, mutta talvella sitä saa huomattavasti vähemmän. Ihmiset eivät ulkoile yhtä paljon, ja silloin harvoin, kun niin tehdään, kääriydytään peittäviin vaatekerroksiin. Iho ei pääse altistumaan auringonvalolle, tohtori Stephanie Dillon sanoi.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että ylipainoisten ja lihavien veren D-vitamiinipitoisuudet ovat hyvin alhaisia.

Älä lopeta urheilua talvella.

Näin vältät kilojen kertymisen

Monista olisi varmaan mukavaa päästä eroon jokakeväisistä laihdutuskuureista. Miten rasvan varastoitumista kehoon voi siis välttää?

Ensinnäkin, pidä huoli D-vitamiinin saannista: syö enemmän öljyistä kalaa, ja yritä saada ainakin 20 minuuttia auringonvaloa päivittäin kädet kyynärvarsiin asti paljaina, jos mahdollista.

Malta myös poistua mukavan lämpöiseltä sohvalta, sillä kotona köllötellessä tulee usein naposteltua kaikenlaista ylimääräistä. Pidä ruokapäiväkirjaa ja säilytä liikuntarutiinisi läpi talven.

Daily Mail: Why you get fatter in winter... even though you eat LESS

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle