Terveellisemmät elämäntavat eivät aina vaadi valtavia muutoksia.
Amerikkalaislääkäri John Whyte kertoo Fox News -medialle kolme käytännön vinkkiä, jolla ruokavaliota saa venkslattua terveellisempään suuntaan.
Lue myös: Ravitsemussuosituksiin tulossa muutos
1. Juo limsojen sijaan vettä
Aamukahvin tai teen voi lipittää, mutta muut juomat Whyte suosittelee korvaamaan vedellä.
– Juomme niin paljon kaloreita sokeripitoisten ja makeutettujen juomien muodossa, hän sanoo.
Erityisesti säiden lämmetessä makeutetun limsan tai jääteen kaltaiset juomat saattavat maistua herkullisilta, mutta niissä voi olla reippaasti energiaa toisin kuin vedessä.
– Se auttaa laihtumaan ja pitää verensokerin kurissa.
Millainen on hyvä välipala? Juttu jatkuu videon alla.
9:38Haastattelussa Terveystalon ravintoterapeutti Mari Aalto.
2. Vaihda liha kalaan vähintään kerran viikossa
Liha kannattaa korvata kalalla vähintään yhtenä päivänä viikossa. Whyten mukaan kovin moni ei tee näin terveyshyödyistä huolimatta.
Kala sisältää Whyten mukaan paljon enemmän kehon tarvitsemia ravinto- ja kivennäisaineita. Hän ei määritellyt tarkemmin, minkälaista kalaa olisi hyvä syödä, mutta hehkutti sen olevan todellista superruokaa.
– Se askel ihmisten on helppo ottaa, hän sanoi.
3. Epäterveelliset välipalat terveellisempiin vaihtoehtoihin
Epäterveellisten välipalojen napostelu sen kummemmin asiaa pohtimatta voi ajan myötä saada painon nousemaan. Tästä tavasta olisi Whyten mukaan hyvä päästä eroon.
Hän suosittelee vaihtamaan keksit, sipsit ja muut sen sorttiset välipalat terveellisempiin vaihtoehtoihin, kuten viipaloituihin vihanneksiin ja hummukseen.
– Yritä pysyä suolattomissa pähkinäsekoituksissa.
Toinen keskeinen askel terveelliseen syömiseen on etukäteisvalmistelu.
– Nälkäisenä syöt sitä, mitä on saatavilla, joten jos kotona on enemmän terveellisiä vaihtoehtoja, tulet todennäköisemmin syöneeksi niitä.
Mielellään vähemmän prosessoitua ruokaa
Whyte muistuttaa myös, että ihmisillä on taipumus syödä paljon kovasti prosessoitua ruokaa.
Ne voivat sisältää kymmeniä synteettisiä lisäaineita, kuten säilöntäaineita, emulgointiaineita sekä keinotekoisia väriaineita. Ultraprosesoidut elintarvikkeet ovat tutkimuksen mukaan yhteydessä esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, kertoo CNN.
– Olen huolissani siitä, kuinka kauan jotkut näistä elintarvikkeista säilyvät. Mitä niissä on, kun ne voivat säilyä ruokakomerossa pari vuotta? Whyte pohtii.
Whyte ottaa puheeksi niin sanotun sinisen vyöhykkeen asukkaat, jotka elävät keskimääräistä vanhemmiksi ja joilla ilmenee vähemmän dementiaa ja sydänsairauksia.
He syövät pääasiassa kasvipohjaista, täysravintoa sisältävää ruokavaliota eivätkä paljon prosessoituja elintarvikkeita. Heillä on keskimääräistä vähemmän terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, syöpiä ja diabetesta ja näin ollen alueilla myös eletään keskiarvoa vanhemmiksi.
Jos tavoitteena on hahmottaa, onko ruoka terveellistä vai ei, Whyte suosittelee tutkimaan kaupassa elintarvikkeiden etikettejä. Kuinka moni tuotteen ainesosista ei ole tunnistettavissa?
– Meidän on käytettävä enemmän vähemmän jalostettuja elintarvikkeita. Niin meistä tulee terveempiä.
Katso myös video: Onko kolesterolin alentamiseen oikotietä?
8:14Haastattelussa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Timo Strandberg ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.
Lue myös:
Suomalaisilla on yksi sitkeä harhaluulo salaateista
Sitrushedelmistä löytyi piristävä terveyshyöty – appelsiini päivässä riittää
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Fox News