Tämän vuoksi ghostaaminen sattuu niin paljon: "Kun mitään keskustelua ei käydä..."

Ghostaaminen voi tuntua erityisen kamalalta, jos itsetunnon kanssa on haasteita, kertoo Insiderin haastattelema asiantuntija. Väestöliiton mukaan myös kiintymystyyleillä voi olla vaikutusta.

Ghostaaminen tarkoittaa, että deitti lakkaa yhtäkkiä pitämästä yhteyttä ilman selityksiä. Ghostatuksi tuleminen voi tuntua todella pahalta ja olla todella kova kolaus itsetunnolle.

Parisuhdeasioihin perehtynyt sosiaalityöntekijä Darcy Sterling muistuttaa, ettei ghostatuksi tulemisesta aiheutuvista inhottavista tunteista tulisi potea syyllisyyttä. Kun kiinnostava tyyppi vain häviää ilman mitään selityksiä, on asiantuntijan mukaan ymmärrettävää olettaa, että on itse tehnyt jotain väärää.

– Ghostatuksi tullut henkilö saattaa kokea olleensa kertakäyttökamaa tai kakkosvaihtoehto. Kun mitään keskustelua ei käydä, hän jää ihmettelemään tilannetta ja pohtii mahdollisia syitä tapahtuneelle, Sterling kertoo Insiderille.

Itsetunto voi vaikuttaa siihen, miten pahalta ghostaus tuntuu

Sterling kertoo, että romanssin pituus ei määrittele sitä, kuinka paljon ghostatuksi tuleminen voi sattua. Sen sijaan siihen vaikuttavat potentiaali, jonka näit toisessa ihmisessä sekä oma itsetuntosi. 

Ghostaaminen voi johtaa siihen, että hylätyksi tullut osapuoli alkaa kyseenalaistaa omaa arvoaan.

Ghostaaja suojelee omia tunteitaan

Sterlingin mukaan jotkut saattavat ajatella, että rehellisyys olisi tuskallisempaa toiselle kuin jättäminen ilman selityksiä. Hän kuitenkin uskoo, että ghostaamalla toisen jättävä osapuoli haluaa loppupeleissä suojella omia tunteitaan eikä toisen.

– Loppupeleissä kyse ei ole siitä, että toisen tunteita yritettäisiin suojella ghostaamalla, vaan se johtuu siitä, että heille itselleen tulee epämukava olo, hän sanoo.

Jos oma deitti ghostasi, Sterling kehottaa puhumaan asiasta rakkaiden ja luotettavien ihmisten kanssa ja keskittymään oman itsen kehittämiseen.

Väestöliitto: Kiintymistyyleillä vaikutusta

Psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta kertoo Hyvä Kysymys -sivustolla, että ghostaaminen luonnehtii nykypäivän deittailukulttuuria. Ghostaaminen voi liittyä tunteiden käsittelyn välttelyyn ja välinpitämättömyyteen toisen ihmisen tunteista.

Vaaranen kirjoittaa, että tutkimusten mukaan kiintymystyyleillä näyttäisi olevan vaikutusta ghostaamiseen. Kiintymyssuhde vaikuttaa vahvasti ihmisen käytökseen intiimeissä suhteissa ja siihen, kuinka paljon yksin jääminen pelottaa. 

Viritä parisuhde huippukuntoon näiden miesten vinkeillä. Juttu jatkuu videon alla.

Ahdistuneesti kiintyneet näyttävät tulevan helpommin jätetyiksi ghostaamalla kuin muut. Eniten jätetyksi tulemista pelkäävät näyttivät siis todennäköisemmin tulevan ghostatuiksi. Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä sillä, että ahdistuneen takertuva käytös ja epäluottamus saattaa tuntua toisesta niin kuluttavalta, että hän päättää ottaa hatkat ghostaamalla. 

Välttelevästi kiintyneet sen sijaan saattavat herkemmin ghostata kumppaninsa. Heidän voi olla vaikea luottaa muihin ja päästää muita ihmisiä lähelleen.

Ghostaamiseen näyttävät tutkimusten perusteella päätyvän usein myös ne, jotka uskovat kohtaloon ja "siihen oikeaan". 

Lue myös:

    Uusimmat