Psykoterapeutti: "Neljä tuhon ratsumiestä" ennustavat eroa – miksi ihminen roikkuu vuosikausia huonossa parisuhteessa?

1:51imgVideolla kerrotaan, miten taloudellinen väkivalta ilmenee parisuhteessa.
Julkaistu 29.12.2022 08:11

STT - MTV LIFESTYLE

Vielä vuosikymmeniä sitten myös häpeä sai pysymään onnettomassa liitossa.

Moni jää vuosikausiksi tai jopa pysyvästi sellaiseen parisuhteeseen, johon ei ole enää tyytyväinen. Jäämistä perustellaan usein esimerkiksi lapsilla.

Myös raha voi saada jäämään, jos elintaso putoaisi merkittävästi eron myötä, kuvailee yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen lääkärikeskus Mehiläisestä.

– Ihmisten on usein helpompi lähteä sellaisista suhteista, joissa ongelmat ilmestyvät nopeasti tai joissa on jonkinlaista rajua vikaa, kuten väkivaltaa, päihteiden ongelmakäyttöä tai uskottomuutta.

– Vähäpätöisemmiksi koetut viat saattavat lisääntyä vaivihkaa vuosien tai vuosikymmenten aikana, ja suhteen tilaan saatetaan havahtua vasta pitkään jatkuneen tyytymättömyyden jälkeen, Pölönen kuvailee.

Lue myös: Tällainen käytös enteilee avioeroa, mutta havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"

Entä, jos elämä muuttuukin huonommaksi?

Pölösen mukaan suhteen ennustettavuus on monelle tärkeä perusturvallisuutta lisäävä tekijä, joka voi osaltaan selittää sitä, miksi huonompaankin parisuhteeseen saatetaan jäädä eroamista mieluummin.

Mielessä voi häilyä kysymys: entä jos elämä muuttuisi eroamisen myötä vielä huonommaksi?

On myös paljon suhteita, joissa ei ole enää romantiikkaa, intohimoa eikä välttämättä läheisyyttäkään. Jos perusarki ja muu kumppanuus edelleen toimivat, suhteesta voi olla vaikea lähteä.

Pölösen mukaan huonoksi koettuun parisuhteeseen jääminen oli selvästi yleisempää vielä vuosikymmeniä sitten, jolloin eroaminen koettiin nykyistä häpeällisemmäksi.

Aiemmin moni piti kulisseja pystyssä kynsin ja hampain, mutta tänä päivänä ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota omaan onnellisuuteensa.

Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen arvioi, että viime vuosina osa pariskunnista on lähentynyt ja osa etääntynyt koronapandemian seurauksena. Jos suhteessa on ollut kovasti ongelmia jo ennen pandemiaa, eristäytyneisyys ja stressi ovat todennäköisesti muuttaneet ongelmat entistä näkyvämmiksi.

Mitä mykkäkoulu tekee parisuhteelle? Juttu jatkuu videon alla.

1:54imgPsykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru kertoivat Uutisaamussa, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Pitkä vikalista voi ennustaa eroa

Jos suhde tuntuu korkeintaan "ihan kivalta" ja siitä löytyy paljon vikoja, on hyvin yleistä, että suhde tulee lopulta tiensä päähän tavalla tai toisella, Pölönen arvioi oman pariterapeuttikokemuksensa perusteella.

– Esimerkiksi yksinäisyys parisuhteessa ja kokemus siitä, ettei tule kuulluksi, ovat usein eroon johtavia syitä. Myös seksin loppuminen saa yleensä kyseenalaistamaan suhteen tulevaisuuden jossakin vaiheessa, Pölönen toteaa.

Heiskasen mukaan vuorovaikutustavoista eroa ennustavat "neljä tuhon ratsumiestä", jotka ovat kritisointi, halveksunta, puolustuskannalle asettuminen ja mykkäkoulu. Eroamiselle altistavat myös vaikeus ottaa vastuuta omasta osallisuudesta suhteen ongelmiin, itsekeskeisyys, taipumus ylittää toisen rajoja, sulkeutuneisuus ja konfliktien pelko.

Nämä ovat Heiskasen mukaan tyypillisiä teemoja pariterapiassakin.

– Aika usein ihmiset hakeutuvat pariterapiaan sillä odotuksella, että saisivat terapeutin puolelleen korjaamaan kumppanin. Hyödyllisempää olisi yrittää ymmärtää, miten kumpikin osallistuu toiminnallaan suhteen vaikeuksien rakentumiseen. Tällöin ongelmat saadaan myös uudella tavalla haltuun, Heiskanen sanoo.

Pölösen mukaan pariterapiaan hakeudutaan nykyään entistä varhaisemmassa vaiheessa.

Lue myös: Yli 20 vuotta naimisissa ollut terapeutti kertoo yhden asian, mitä ei koskaan tee parisuhteessa

Kaikki eivät kestä suhteen arkipäiväistymistä

Joidenkin suhteet päättyvät aina alkuhuuman jälkeen. On olemassa myös sellaisia ihmisiä, joiden silmissä jokainen suhde muuttuu huonoksi jo muutaman vuoden kuluessa. Tällöin kyse voi olla siitä, etteivät he kestä suhteen arkipäiväistymistä, kuvailee Pölönen.

Pölösen mukaan alkuhuuma kestää yleensä 1–2 vuotta.

– Suhteen alussa on usein paljon seksiä ja ihmiset tuovat parhaat puolensa esiin. Kun suhde sitten arkipäiväistyy ja intohimo väistyy arjen tieltä, se on muutos lähes kaikille. Joidenkin suhteet päättyvät aina tässä vaiheessa.

– Jos haluaa eroon tällaisesta kierteestä, voi tarkastella omia arvojaan: mistä onnellinen elämä koostuu? Se harvoin on pelkkää intohimoa. Tässä olisi hyvä hetki hakea ulkopuolista apua, Pölönen suosittelee.

Heiskasen mukaan ihmisten, joilla on turvallisia ihmissuhdekokemuksia, on helpompi luoda pitkäaikaisia ihmissuhteita. Turvattomuuden kokemukset sen sijaan voivat altistaa jatkossakin sille, että ihmissuhteet katkeavat herkemmin. Kokemukset turvattomuudesta saattavat heikentää ihmisen kykyä ymmärtää omaa ja toisen ihmisen mieltä.

Lue myös: Sanna petti miestään lukuisten seksikumppaneiden kanssa – paniikki "työmatkalta" palatessa sai hakemaan apua

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten rakkausriippuvuus ilmenee.

1:58imgTästä tunnistat rakkausriippuvaisen suhteen.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde