Turkin viranomaiset ovat pyytäneet Pirkanmaan käräjäoikeudelta kansainvälistä oikeusapua Turkissa nostetussa oikeusjutussa.
Jutussa on vastaajana turkkilaistaustainen tamperelaismies. Tapaus liittyy hänen kirjoitukseensa sosiaalisessa mediassa. Asiasta kertoivat Yle ja Aamulehti.
Vastaajan avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus vahvistaa STT:lle, että tutkinta on käynnissä. Hänen mukaansa asianomistajana on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Turkin rikoslaissa on pykälä, joka suojaa presidentin kunnian loukkaamista.
– Tämä liittyy tämän tyyppiseen asiaan, Gummerus sanoo. Hän ei halua suoraan kommentoida, mitä lakipykälää oikeusapupyyntö koskee.
Hänen mukaansa tapauksessa on kyse siitä, antaako Suomi oikeusapua vai ei. Oikeusministeriön mukaan keskinäisen rikosoikeusavun tärkeimmät muodot ovat todisteiden hankkiminen esitutkintaa ja oikeudenkäyntiä varten sekä oikeudenkäyntiasiakirjojen tiedoksianto. Keskinäiseen rikosoikeusapuun voidaan turvautua, kun rikosasiaan kaivataan näyttöä tai muuta selvitystä vieraasta valtiosta tai kun rikoksen asianosainen tai todistaja on vieraassa valtiossa.
– Meidän ajatuksemme on se, että tuomioistuimen tulee tutkia, voidaanko oikeusapua edes antaa. Oikeusapupyynnöissä voidaan kieltäytyä joko ehdottoman kieltäytymisperusteen pohjalta, jolloin sitä ei saa antaa. Ja sitten ovat harkinnanvaraiset. Nyt tulee sitten arvioitavaksi, soveltuuko tähän jompikumpi.
Suomen rikoslaissa ei ole pykälää, joka erikseen suojelisi valtionjohdon kunniaa. Suomen laki kansainvälisestä oikeusavusta taas toteaa, että oikeusapua ei anneta, jos sen antaminen olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa.
Presidentin loukkaamisesta on turkkilaismedian mukaan annettu Turkissa jopa 12 vuoden vankilatuomioita. Turkkilaismedioiden mukaan tutkintapyyntöjä olisi tehtailtu viime vuosina tuhansia.
Saksassa koomikko epäiltynä samasta asiasta
Aiemmin muun muassa Saksassa koomikko Jan Boehmermannia on epäilty Turkin presidentin kunnian loukkaamisesta. Tapaus liittyi hänen lukemaansa loukkaavaan runoon presidentti Erdoganista.
Syyte Saksassa nostettiin vanhan, ulkovaltojen edustajan solvaamista koskevan rikoslain kohdan perusteella, mutta syytteestä luovuttiin lopulta.
Tapaus sai paljon huomiota, ja Saksa luopui lakipykälästä vuonna 2018.
Gummeruksen mukaan oikeusapupyyntöjä tulee Suomeen vuosittain useita, mutta tämä on hänen tietojensa mukaan ensimmäinen tapaus, joka liittyy valtionpäämiehen loukkaamiseen.