Tänään selviää, katsooko Vaasan hovioikeus Anneli Auerin syylliseksi miehensä Jukka S. Lahden murhaan. Tuomio asiassa annetaan kello 13.
Jos hovioikeus toteaa Auerin syylliseksi vuonna 2006 tapahtuneeseen murhaan, odottaa Aueria elinkautinen vankeusrangaistus. Käytännössä se tarkoittaa ainakin 12 vuoden tuomiota.
– Rangaistukseen tehdään kuitenkin vähennyksiä, sillä Auer on ollut vangittuna tähän asiaan liittyen jo aiemmin, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikkö Usko Määttä.
Auer on ollut vangittuna pelkkään murhajuttuun liittyen 28.9.2009-25.5.2011 välisen ajan. Toisin sanoen vähennystä voitaisiin tehdä kahden vuoden verran. Silloin Auer suorittaisi rangaistustaan ainakin kymmenen vuotta.
Myöhemmin, eli 16.9.2011-19.2.2015 välisen ajan Auer on ollut epäiltynä ja sittemmin tuomittuna seksuaalirikoksista. Hänellä on lainvoimainen tuomio Turun hovioikeudesta seksuaalirikoksiin liittyen.
Jos käykin toisin?
Jos murhasyyte Aueria vastaan kaatuu Vaasan hovioikeudessa, Auer vapautuu vankilasta pikapuoliin. Auer kärsii 7 vuoden ja 6 kuukauden tuomiota seksuaalirikoksista ja ensikertalaisena hän pääsee vankilasta kärsittyään tuomiosta puolet.
Karkeasti arvioiden hän olisi suorittanut tuomiostaan puolet viimeistään kesällä, sillä hän on ollut asiassa vangittuna syyskuusta 2011 lähtien.
Jos syytteistä luovutaan, hän voi lisäksi hakea valtiolta niin sanottua koppikorvausta. Korvausta vapaudenmenetyksestä voidaan hakea, jos pidätettynä tai vangittuna olleen syytteet kaatuvat.
Auer voisi hakea korvauksia siltä ajalta, kun hän on ollut murhaepäilyn takia vangittuna, eli käytännössä ajalta 28.9.2009-25.5.2011. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan keskimääräinen Valtiokonttorin maksama kärsimyskorvaus on ollut 80-120 euroa vuorokaudelta.
Näin ollen Auer voisi hakea kärsimyskorvausta reilulta 600 vankeuspäivältä. Jos korvaus olisi noin sata euroa, Valtiokonttori maksaisi Auerille noin 60 000 euron korvaukset.
Kärsimyskorvausta voidaan hakea kuitenkin myös korotettuna esimerkiksi rikosepäilyn tuoman leimautumisen perusteella. Auerin kohdalla tämä olisi varmastikin perusteltua. Keskimääräinen korotettu kärsimyskorvaus on 120 euroa vuorokaudelta, mutta korvausta on vuorokaudelta maksettu huomattavasti enemmän.
Esimerkiksi Bodomin murhajutussa epäiltynä ollut, mutta syytteistä vapautettu Nils Gustafsson sai Valtiokonttorilta kahden kuukauden vangitsemisajalta liki 50 000 euron korvaukset. Siten hänelle myönnettiin 700 euroa vankeusvuorokaudelta.
Vaikka hovioikeus antaa tuomion asiassa tänään, ei tapaus välttämättä saa lopullista pistettään. Osapuolilla on mahdollisuus hakea vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Toinen asia on, myönnetäänkö sitä.
Muokattu otsikkoa to 19.2. klo 8.24.