Joutuvatko Anneli Auerin lapset maksamaan kärsimyskorvauksensa takaisin, jos seksuaalirikostuomio puretaan?

Anneli Auerin ja hänen entisen miesystävänsä Jens Kukan seksuaalirikostuomiota vaaditaan purettavaksi, koska Auerin lapset ovat ilmoittaneet valehdelleensa tapahtumista.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että tuomion purkamista on haettu korkeimmasta oikeudesta. Jos vaatimus menestyy korkeimmassa oikeudessa ja tuomio puretaan, Anneli Auer ja hänen ex-miehensä voisivat saada tuntuvat korvaukset syyttömänä vankeudessa istumisesta.

Anneli Auer kertoo Helsingin Sanomille istuneensa ensikertalaisena seitsemän ja puolen vuoden tuomiostaan puolet. Loppuvaiheessa hän on ollut muutaman kuukauden koevapaudessa ennen pääsyä ehdonalaiseen. Auer pohtii HS:lle olevansa oikeutettu korvauksiin kolmelta ja puolelta vuodelta. 

Ulvilan murhajutun tuomion purkamisen yhteydessä Anneli Auerille myönnettiin ennätykselliset korvaukset vankeudestaan. Tuolloin korvaussumma nousi jopa 800 euroon päivältä.

Silti ei ole kiveen kirjoitettua, millaiset korvaukset Auer ja Kukka nyt voisivat saada, jos heidät todetaan syyttömiksi.

"Julkisuus on harvoin korvauksen korottamisen peruste"

Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen kertoo MTV:lle, että yleisesti ottaen korvaussummaan vaikuttaa vapauden menettämisen aika ja tuomitun rikoksen törkeysaste.

– Varsinainen korvaus muodostuu tulojen menetyksestä ja kärsimyskorvauksesta.

Lyhytaikaisessa vapauden menetyksessä, kuten noin viikon mittaisessa, korvaus on ollut tyypillisesti 120 euron luokkaa. Suuri osa pidempiaikaisista korvauksista osuu 300–400 euron välille, Syrjänen kertoo.

– Julkisuus harvoin on korvauksen korottamisen peruste, sillä julkisuus ei kohdistu vapauden menetykseen vaan muihin tekijöihin.

– Sen sijaan jos henkilö on nuorena menettänyt vapautensa pidemmäksi aikaa, se voi olla korottava peruste.

Pitääkö lasten maksaa kärsimyskorvaukset takaisin?

Kiinnostava kysymys lisäksi on se, pitäisikö Auerin lasten maksaa takaisin kärsimyskorvaukset, jotka Auer ja Kukka tuomittiin heille taannoin maksamaan. HS:n mukaan Auer ja Kukka maksoivat heille yhteensä noin 160 000 euroa korkoineen. 

– En osaa sanoa tarkkaa summaa, mutta minun maksamani summa oli kai jotain 200 000 euron luokkaa. Siitä suurin osa meni asianajajille, muistaakseni ainakin noin 120 000 euroa. Maksut ovat menneet Valtiokonttorin kautta, eli emme ole suoraan maksaneet lapsille, Auer kommentoi Helsingin Sanomille. 

Auer pitäisi itse kohtuuttomana sitä, jos lapset joutuisivat maksamaan rahat takaisin. 

Syrjänen kertoo, että Valtiokonttorin näkökulmasta korvausten takaisin periminen ei ole ennenkuulumatonta.

– Valtio on voinut maksaa rikosvahinkolain nojalla korvauksia uhrille. Silloin jää harkittavaksi, mistä asiassa on ollut kyse. Useimmiten kyse on ollut jonkinlaisesta petoksesta, jonka takia korvausta on päädytty maksamaan. Tällaisissa tapauksissa korvauksia kyllä peritään takaisin.

Jos valtio ei ole maksanut rikosvahinkokorvauksia, silloin jää asianosaisten päätettäväksi mitä he haluavat tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat