Lisätty todellisuus tulee ja pian se vaikuttaa elämääsi

Julkaistu 17.04.2017 12:23
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Teknavin 13. kauden 6. jaksossa (ma 17.4. klo 22.35 MTV3) perehdyttiin lisättyyn todellisuuteen ja siihen, mitä hyötyä siitä on käyttäjälle.

Lisätty todellisuus (engl. augmented reality) on yksi kuumimmista ja eniten keskustelua herättävistä digitaalisen maailman trendeistä. Siitä povataan suurempaa hittiä kuin virtuaalitodellisuudesta.

Tällä hetkellä AR-laseja on vähän tarjolla ja ne on suunnattu lähinnä sovelluskehittäjille. Tunnetuin tuote markkinoilla on Microsoftin Hololens, jonka hinta on noin 3000 euroa. Tavalliselle kuluttajalle AR-laseista on vielä kohtuullisen vähän iloa, sillä sovelluksia on tarjolla niukasti.

AR-lasit eroavat virtuaalilaseista siinä, että ne luovat hologrammeja vallitsevaan tilaan. Toisin sanoen käyttäjä näkee lasien läpi sen tilan, jossa hän parhaillaan on, mutta tilassa on lisäksi kolmiulotteisia hologrammeja. Virtuaalilasit puolestaan siirtävät käyttäjän aina toiseen, usein kuvitteelliseen ympäristöön.

Tulevaisuudessa hologrammit voivat välittää käyttäjän verkkokalvoille hyödyllistä tietoa ympäröivästä todellisuudesta. Sovellukset voivat kertoa esimerkiksi läheisistä palveluista, ravintolan ruokalistoista tai julkisen liikenteen aikatauluista. Ongelmana on tosin vielä se, että esimerkiksi Hololens ei kykene lisäämään hologrammeja ulkotiloihin. Näin ollen käyttö on tällä hetkellä rajattu sisätiloihin. Tekniikka kuitenkin kehittyy nopeasti.

VR-laseja miellyttävämpi käyttökokemus

Kokeilimme Hololens-laseja muutamalla erilaisella sovelluksella. Yksi niistä oli Young Conker -tasohyppelypeli, jossa pelihahmolla metsästetään kolikoita huoneen seiniltä ja huonekalujen päältä. Peli ei itsessään jaksa kiinnostaa kovin pitkään mutta tarjoaa hyvän esimerkin siitä, miten hologrammeja voi hyödyntää pelikäytössä. Tunnetuin esimerkki Hololens-peleistä on Minecraft, jolla Microsoft on demonnut lasien toimintaa. Katso muut testaamamme sovelukset tämän illan tv-ohjelmasta!

Testimme perusteella Microsoft on onnistunut melko hyvin Hololensin suunnittelussa. Lasit on saatu pidettyä kevyenä, vaikka niiden sisälle on mahdutettu tehokas Windows 10 -tietokone. Käyttömukavuus on vähintään kohtuullinen, keskimäärin parempi kuin monissa vr-laseissa. Lasit painavat jonkin verran nenää, mutta muutoin käyttökokemus on miellyttävä. Komennot suoritetaan sormieleillä kuten nipistyksillä ja virtuaalisille napautuksilla. Eleet oppii nopeasti, minkä jälkeen käyttö tuntuu luontevalta.

Magic Leap herättää mielenkiintoa

AR-lasimarkkinoilla on kohistu jo jonkin aikaa Magic Leap -nimisen yrityksen kehitteillä olevista laseista, joiden uskotaan mullistavan lisätyn todellisuuden laitemarkkinat. Magic Leap ei ole kertonut tarkempia tietoja kehitteillä olevista laseista, mutta yritys on onnistunut keräämään melko lyhyessä ajassa peräti yli miljardin dollarin rahoituksen lasien kehittämiseen. Yksi rahoittajista on Google. Lasien odotetaan saapuvan markkinoille vielä tämän vuoden aikana. Huhujen mukaan ML:n lasit ovat hyvin pienikokoiset ja vastaisivat kooltaan tavallisia silmälaseja. Lasien keskusyksikkö olisi hyvin pienikokoinen ja se sijoitettaisiin vyölle.

Tuoreimmat aiheesta

Digi