Apple esitteli 3 500 dollarin hintaiset virtuaalilasit

1:23imgKatso videolta, miten Apple Vision Pro -virtuaalilasit toimivat ja kuinka niitä käytetään.
Julkaistu 06.06.2023 18:02

Ville Järveläinen

Vuosien odotus ja spekulointi tuli viimein päätökseensä maanantaina, kun Apple esitteli ensimmäiset virtuaalilasinsa. Laseja ei kuitenkaan ole suunnattu ihan tavalliselle tallaajalle, mistä kertoo niiden hurja hintakin.

Tietojenkäsittelyn uusi aikakausi. Applen toimitusjohtaja Tim Cook ei ylisanoja säästellyt esitellessään Applen ensimmäiset virtuaalilasit maanantai-iltana Suomen aikaa.

– Applen vuosikymmenien innovaatioille rakennettu Vision Pro on vuosia edellä, eivätkä mitkään aiemmat luomukset vedä sille vertoja, Cook hehkutti.

– Aivan, kuten Mac tutustutti meidät henkilökohtaiseen tietojenkäsittelyyn, ja iPhone toi meille mobiilin tietojenkäsittelyn, Apple Vision Pro esittelee meille tilaan pohjautuvan tietojenkäsittelyn.

Lue myös: Haukkasiko Apple liian ison palan? Uuden megatuotteen kanssa ennennäkemättömiä ongelmia

Miten laseja ohjataan?

Toisin kuin monien muiden markkinoilla olevien virtuaalilasien kohdalla, ei Vision Pro -lasien tarkoituksena ole upottaa käyttäjää täydellisesti virtuaaliseen todellisuuteen. Sinne kyllä pääsee, mutta se ei ole homman varsinainen juju.

Lasit on suunniteltu ensisijaisesti AR-laseiksi, eli ne sekoittavat virtuaalisia elementtejä käyttäjän senhetkiseen todelliseen ympäristöön. Laseissa on säätönuppi, joilla käyttäjä voi portaattomasti vaihtaa näkymää täyden virtuaalitodellisuuden sekä lisätyn todellisuuden välillä, eli toisin sanoen säätää sitä, kuinka hyvin esimerkiksi ympäröivä huone näkyy lasien läpi.

Vision Pro -lasit poikkeavat kilpailijoiden tuotteista myös siinä suhteessa, ettei niiden käyttäminen vaadi lainkaan erillisiä ohjaimia.

Lasien sisäpuolella on kameroita, jotka seuraavat käyttäjän katseen suuntaa. Lasien visionOS-käyttöjärjestelmää ohjataankin yksinkertaisesti katseella. Laseissa on Touch ID -sormenjälkitunnistuksen tai Face ID -kasvojentunnistuksen sijaan Optic ID -iiristunnistin.

Suosittu teknologiatubettaja Marques Brownlee, joka pääsi jo kokeilemaan laseja, kertoi YouTube-videollaan katseella ja sormilla tapahtuvan ohjauksen toimivan uskomattoman tarkasti.

Lasien ulkopuolelle sijoitetut kamerat puolestaan seuraavat käyttäjän käsien liikkeitä, ja esimerkiksi klikkaaminen tapahtuu napauttamalla etusormi ja peukalo yhteen. Samoin sisältöjä, kuten vaikkapa nettisivuja, voi scrollata kättä liikuttamalla.

Tekstiä voi tuottaa sanelemalla tai vaihtoehtoisesti käyttämällä joko virtuaalista tai fyysistä näppäimistöä.

Lue myös: Uusi asetus iPhonessa: Puheluihin parempi äänenlaatu parilla napautuksella – kokeile!

"Läpinäkyvät" lasit

Kuten yllä olevalla videolla on nähtävissä, näkyy Vision Pro -laseista ikään kuin läpi. Kyse on kuitenkin illuusiosta, sillä todellisuudessa lasit ovat täysin umpinaiset, eikä käyttäjä näe niistä ulos, eikä kukaan ulkopuolinen niiden sisään.

Efekti on toteutettu kameroilla ja näytöillä. Siinä missä lasien käyttäjä tuijottaa todellisuudessa lasien sisällä olevia suuritarkkuuksisia näyttöjä, jotka ovat hyvin lähellä hänen silmiään, "huijataan" ulkopuolelta tarkastelevia lasien ulkopinnassa olevalla näytöllä.

Samassa huoneessa lasien käyttäjän kanssa oleva henkilö nimittäin näkee lasien käyttäjän kasvoista tehdyn digitaalisen version. Hän ei oikeasti näe käyttäjän silmiä lasien läpi, vaan näytöllä esitettävän digitaalisen kuvan käyttäjän kasvoista.

Käyttäjän silmät näkyvät lasien "läpi" silloin, kun käyttäjä itsekin on tietoinen ympäristöstään. Mikäli hän on uppoutunut virtuaalitodellisuuteen, näytetään lasien ulkopuolella olevalla näytöllä grafiikkaa, joka kertoo, ettei käyttäjä ole niin sanotusti tässä maailmassa.

Kahden tunnin akunkesto

Laseja voi käyttää joko verkkovirralla tai akulla. Akku kulkee käyttäjän taskussa, ja johto kiinnittyy laseihin magneettisella kiekolla.

Akussa riittää virtaa noin kahdeksi tunniksi yhdellä latauksella.

Lue myös: Jos kännykkä tai älykello soittaa vahingossa hätänumeroon, älä katkaise puhelua

Ei taviksille: Hinta lähes 3 500 euroa

Vision Pro -laseja on helppo kritisoida niiden hinnasta, jonka Apple kertoi olevan 3 499 dollaria, eli tämänhetkisillä kursseilla vajaat 3 300 euroa. 

On kuitenkin syytä huomata, että toisin kuin vaikkapa iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kohdalla, sijoittuvat ensimmäisenä lanseeratut Vision Pro -lasit malliston yläpäähän, kuten niiden nimestäkin voi päätellä. Niiden ei ole tarkoituskaan kilpailla muutaman sadan euron lasien kanssa.

Vision Pron kohderyhmää ovatkin tässä vaiheessa ennen kaikkea sovelluskehittäjät, jotka saavat nyt käyttöönsä työkalun, jolla kehittää tulevaisuuden virtuaalisisältöjä Applen alustalle.

Vielä toistaiseksi laseihin ei ole tarjolla kolmannen osapuolen kehittämiä sovelluksia, mutta tilanteen voi odottaa muuttuvan lähitulevaisuudessa. Lasit ovat tulossa Yhdysvaltain-markkinoillekin vasta ensi vuoden alussa, ja muualle maailmaan myöhemmin.

Todennäköistä on, että teknologian kehittyessä ja VR-/AR-sisältöjen suosion kasvaessa Appleltakin nähdään massoille suunnatut virtuaalilasit huomattavasti edullisemmassa hintaluokassa.

Sama hintaluokka Microsoftin lasien kanssa

Vaikka esimerkiksi Meta ja Oculus ovat esitelleet muutaman satasen maksavia laseja, ei Applen uutuus yritä kilpailla niiden kanssa. 

Vertailumielessä reiluimmat verrokkilasit ovat noin 2 500 euron hintaiset Varjo Aerot, jotka nekin ovat toteutukseltaan lähempänä perinteisempiä virtuaalilaseja. Suomalaisfirman toissavuonna lanseeraamat lasit jäävät kuitenkin jälkeen Vision Pron teknisistä ominaisuuksista muun muassa resoluutionsa puolesta.

Jotain yhtäläisyyksiä on nähtävissä myös Microsoftin noin 3 500 euron hintaisiin HoloLens 2 -laseihin. Ne eivät kuitenkaan peitä käyttäjän näkökenttää täysin, joten minkäänlaisia VR-toteutuksia niillä ei voi tehdä.

Mihin kaikkeen Applen virtuaalilaseja voi käyttää? Miltä Vision Pro -lasien käyttäminen näyttää? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös: Shokissa ollut rekkakuski ei osannut kertoa sijaintiaan hätäkeskukseen rajun kolarin jälkeen – romuttuneeseen Hiaceen loukkuun jääneen Villen älykello oli askeleen edellä

Tuoreimmat aiheesta

Digi