Tangokuningas Kyösti Mäkimattila on luonut menestyksekkään uran vaikeassa genressä – eikä ole säästynyt uhrauksilta: "Olisin voinut olla parempi isä ja puoliso"

Kyösti Mäkimattila 2.4.2019
Julkaistu 06.04.2019 13:08
Toimittajan kuva

Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Kyösti Mäkimattila taistelee Tähdet, tähdet -voitosta ja toivoo, että voisi tuoda omaa musiikkigenreään takaisin yleiseen kuunteluun. 

Tangokuningas Kyösti Mäkimattila on esiintynyt uransa aikana lukemattomilla erilaisilla lavoilla ja keikoilla, mutta sunnuntaina 7. huhtikuuta Mäkimattila kohtaa yhden uransa erikoisimmista hetkistä. Mies nousee Tähdet, tähdet -finaalin lavalle kisaten koko ohjelman voitosta Jussi Rainiota vastaan.

Mäkimattila kertoo, ettei viimeisten viikkojen aikana ole pyörinyt juuri muuta mielessä, kuin kilpailun laulut. Tähdet, tähdet -voittajan kruunu merkitsisi vuoden 2013 tangokuninkaalle paljon. Mäkimattilan mukaan voitto olisi ensinnäkin tunnustus työlle, jota hän on intohimoisesti tehnyt jo vuosien ajan. Se merkitsisi myös tunnustusta siitä, että Mäkimattila todella osaa laulaa.

– En ole ihan varma, pidänkö itseäni vieläkään laulajana, ehkä olen tulkitsija tai tarinankertoja enemmänkin. On ollut mielenkiintoista saada monta kertaa kuulla, että laulan hyvin.

– Olen huomannut tässä kisassakin, että keskityn siihen, miten se laulu menee. Ja unohdan kaikki muut sovitut asiat.

Pienen kylän musiikkimies

Mäkimattila on kotoisin pienestä Ylänen kylästä, joka sijaitsee 50 kilometriä pohjoiseen Turusta. Mäkimattilan lapsuudessa Ylänen musiikkielämä oli varsin vilkas, ja hän itsekin tutustui musiikkiin jo nuorella iällä.

Mäkimattilan äiti on aina laulanut, hänen veljensä on myös muusikko kuten myös muutamat serkutkin, ja lisäksi paria hänen enoaan ovat myös soittajia. Muusikon uralle valuminen olikin Mäkimattilalle varsin luonnollinen valinta, vaikkei hän koskaan nuoruudessaan haaveillutkaan laulajan urasta.

Yläasteikäisenä Mäkimattila alkoi käydä rumputunneilla, ja hän löysi pääsoittimensa. Vanhemmiten perustettiin bändi ja alettiin kiertää hääkeikkoja, yksityisjuhlia sekä pieniä tanssilavoja. Vuonna 2002 Mäkimattila yhtyeineen osallistui tanssiorkesterien suomenmestaruuskisoihin ja voitti. Tästä hetkestä lähtien Mäkimattila on kokenut olevansa päätoiminen muusikko.

LUE MYÖS: Riisutun suomalainen tulkinta vei yleisöltä jalat alta: "Laulamisesi on taivaallista"

– Se oli sattumien summaa. Olin opiskelemassa kirjallisuutta yliopistossa ja töissä Turun messukeskuksessa juuri silloin, kun voitettiin se bändikisa. Muistan, että pohdin sitä silloin paljon. Vanhemmat kollegat olivat sitä mieltä, että musiikki on mahtava harrastus mutta ammattina sitten taas…

– Joskus kun on ollut ammattien arvostuslistaus, niin toiseksi viimeinen on ollut muusikko. Viimeinen on ollut paimen. Joita ei käytännössä enää ole.

Vuonna 2013 Mäkimattilan elämä niin muusikkona kuin siviili-itsenään muuttui. Mäkimattila kruunattiin tangokuninkaaksi, ja töitä oli niin paljon kun jaksoi tehdä, jopa enemmänkin. Tangokuninkuuden voitto antoi Mäkimattilalle mahdollisuuden keskittyä täysin laulamiseen, eikä hänen tarvinnut enää soittaa samalla rumpuja.

Kyösti Mäkimattila 2.4.2019 3Kyösti Mäkimattila kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 2013.

Vaikka Mäkimattilan ensimmäinen soololevy Suuntotähti myi julkaisunsa jälkeen kultaa ja artistille riittää runsaasti töitä edelleen, hän kokee luiskahtaneensa urallaan ja edustamallaan musiikkigenrellä tietynlaiseen ”alakategoriaan”, jolle ei löydy valtakunnallista verkkoa. Nykyään Mäkimattila esimerkiksi myy suurimman osan levyistään itse keikoillaan.

– Kyllä se on suurin haasteeni, että miksi tehdä levyjä, jos ne eivät soi missään. Striimauslukemani ovat aika vaatimattomat, ja se johtuu siitä, että aika monella tuhannella fanilla on fyysisesti mun levyt. He ovat sitä ikäluokkaa, jotka eivät paljoa striimaile.

"Aina se oli otsikoissa"

Tangokuninkuuden myötä tullut julkisuus ei tullut Mäkimattilalle yllätyksenä, vaan hän oli jopa iloinen hänen sekä musiikkinsa saamasta huomiosta. Hän kokee ensisijaisesti edustavansa julkisuudessa omaa genreään.

– Tuolla on aika paljon hyviä iskelmälaulajia ja tangokuninkaallisia, jotka eivät saa minkäänlaista palstatilaa, radiosoittoa tai medianäkyvyyttä, ja jotka tekevät kuitenkin tasaisesti töitä koko ajan. Mielestäni tanssilavakulttuuri on kuitenkin hieno, pieni kulttuurinhaara. Se on kuitenkin koko Suomen asia.

LUE MYÖS: Koskettava duetto ja kaksi upeaa ääntä yhdessä – Kyösti Mäkimattila ja Ilta mykistivät yleisönsä: "Epätodennäköiset laulajat löytävät toisensa"

Julkisuudella oli myös varjopuolensa. Tultuaan tangokuninkaallisesti Mäkimattila keräsi kiinnostusta mediassa musiikkinsa sijaan omilla, henkilökohtaisilla elämänvaiheillaan. Yhdeksi vahvaksi teemaksi nousi se, kuinka muusikko lopetti juomisen seitsemän vuotta sitten.

– Se on musta tylsää, ettei mussa ole mitään muuta mielenkiintoista, kuin se, että olen lopettanut dokaamisen. Että aina se oli otsikoissa.

Lisäksi Mäkimattila toteaa, ettei hänen huumoriaan ole aina ymmärretty. Joskus Mäkimattila on vastannut kysymyksiin hänelle itselleen ominaiseen ironiseen sävyyn, mutta vastaukset on irrotettu kontekstistaan ja esitetty hänen oikeina mielipiteinään. 

– Ja kaikki pesevät kätensä, kun koitan kysyä, että menikö tämä homma mielestäsi putkeen näin. Se on aina semmoista sensaatiohakuista. Tykkään kyllä aina puhua musasta, se on se juttu, mitä edustan, ja tavallaan se siviili-Kyösti on aivan tavallinen, ehkä vähän tavallista tylsempikin perheenisä.

Kyösti Mäkimattila 2.4.2019 2Kyösti Mäkimattila on saanut paljon kiitosta avoimuudestaan alkoholinkäytön lopettamista kohtaan.

Se, että Mäkimattila on kuitenkin puhunut avoimesti juomisestaan sekä sen lopettamisesta, on kuitenkin kerännyt paljon kiitosta. Hän tietää, että aiheesta puhuminen on tärkeää, sillä ongelma on erittäin yleinen muusikkopiirienkin ulkopuolella.

Mäkimattilan oma juominen liittyi hänen mukaansa täysin keikkailuun, ja hän itse laittoi korkin kiinni, kun huomasi juomisen seuraavan keikkamatkoilta kotiin.

– Tiedän todella paljon muusikoita, jotka ovat joko ennen tai jälkeen tehneet sen ratkaisun. Se on paljon isompi ongelma, mitä Suomessa myönnetään. Mielestäni sitä on hyssytelty.

Ura vaati uhrauksensa

”Kaikella on hintansa” on Mäkimattilan lempisanonta. Hän on urallaan oppinut, että menestyksen eteen on tehtävä töitä. Suomi on Mäkimattilan mukaan muusikolle pieni maa, jonka keikkailee melko nopeasti läpi. Toisaalta Suomi on suuri maa, johon mahtuu lukematon määrä erilaisia ihmisiä, jotka suhtautuvat musiikkiin intohimoisesti.

– Ihmisillä on hyvä muisti. Jokainen esiintyminen on tärkeä, sillä siellä voi aina olla ihminen, joka kuulee sinua ensimmäistä kertaa. Tai ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

– Kyllä olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä tätä näin pitkään näin runsain mitoin. Mitä enemmän on antanut, sitä enemmän saa. Se pätee ihan kokonaisvaltaiseen ajatteluun, mutta myös jokaista iltaa koskevaan esiintymiseen.

Artistivuodet ovat muuttaneet Mäkimattilaa. Mies toivoo vitsaillen, ettei toivottavasti kielteiseen suuntaan. Varsinkin Tähdet, tähdet -ohjelman myötä Mäkimattila kokee tulleensa entistä avarakatseisemmaksi, suvaitsevaisemmaksi, joustavammaksi sekä uteliaammaksi. Ja entistä kiinnostuneemmaksi erilaisista genreistä.

Kyösti Mäkimattila 2.4.2019 4Uransa eteen Kyösti Mäkimattila on joutunut tekemään myös uhrauksia.

Muusikon uran eteen on täytynyt myös tehdä uhrauksia. Mäkimattila harmittelee sitä, että yliopisto-opinnot jäivät aikoinaan kesken musiikin takia ja tutkinto jäi saamatta. Myös Mäkimattilan perhe, johon kuuluu vaimo ja kolme tytärtä, ovat luonnollisesti olleet uran vaikutuspiirissä.

– Kyllä olisin voinut olla paljon parempi isä ja puoliso. Kyllä aika itsekkäästi artistius edellä olen elänyt monta vuotta. Sitä voi aina katua, jos haluaa sillä lailla elää.

Mäkimattilan 7-, 10- ja 12-vuotiaat tyttäret ovat muusikolle kuitenkin osaltaan tärkeä osa tämän työtä, sillä mies nimittää heitä termillä ”kotikriitikot”. Isä saa kuulla tekemisistään varsin suoran palautteen, muun muassa esiintymisistään Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

LUE MYÖS: Kyösti Mäkimattila räväytti todellisena rokkikukkona – sai tuomariston ällistymään rohkealla maneerillaan: "Miksi miehet kourivat housujensa etumusta?"

– Heidän mielestään kaikki mun kledjut, kampaukset, biisit ja lavaliikehdintä on noloa. Iskä on niin nolo. Kyllä se palaute on ihan virkistävää. He ovat tärkeitä siinä roolissaan. Sieltä tulee ihan suodattamaton palaute.

Jos Mäkimattila kruunataan Tähdet, tähdet -voittajaksi, hän paljastaa aikovansa juhlia voittoa laittamalla pöydän koreaksi kaikille, jotka ovat voittoon jollain tavalla osallisia.

– Kyllä me kunnon karonkka pidetään. Nimenomaan haluaisin juhlistaa sitä kaikkien näiden ihmisten kanssa: bändin, tanssijoiden, tuotantoyhtiön, puvustajien ja kaikkien muiden. He ovat tämän tehneet. Mä olen ollut vaan se pikkuinen nappula tässä koko show’ssa.

Tähdet, tähdet -finaali sunnuntaina MTV3-kanavalla klo 19.30!

Tuoreimmat aiheesta

Kyösti Mäkimattila